Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αλβανική πρωτιά

Από την ταινία του Φατμίρ Κότσι, «Τίρανα έτος μηδέν» (Χρυσός Αλέξανδρος)
Από την ταινία του Φατμίρ Κότσι, «Τίρανα έτος μηδέν» (Χρυσός Αλέξανδρος)
Διπλή πρωτιά για τον αλβανικό κινηματογράφο στο 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αφού, με την πρώτη της συμμετοχή σ' αυτό, κατέκτησε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας («Χρυσός Αλέξανδρος») στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, με την ταινία «Τίρανα έτος μηδέν» του Φατμίρ Κότσι (συμπαραγωγή Αλβανίας, Γαλλίας, Βελγίου).

Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής («Αργυρός Αλέξανδρος») απονεμήθηκε στο «Καθυστερημένο προξενιό» του Ισραηλινού Ντοβέρ Κοσασβίλι (Ισραήλ, Γαλλία).

Ακολουθούν: Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Χσιάο Για - Τσουάν για το «Το είδωλο στον καθρέφτη» (Ταϊβάν). Βραβείο Σεναρίου στον Ντοβέρ Κοσασβίλι για το σενάριο του «Καθυστερημένου προξενιού». Βραβείο A' Γυναικείου Ρόλου εξ ημισείας στην Μάγιου Οζάουα για την ερμηνεία της στην ταινία «Μία έφηβη» του Eϊτζι Οκούντα (Ιαπωνία) και στην Ρονίτ Ελκαμπέτς για την ερμηνεία της στο «Καθυστερημένο προξενιό». Βραβείο A' Ανδρικού Ρόλου εξ ημισείας στον Αλεξάντρου Παπαντοπόλ για την ερμηνεία του στη «Γερή μπάζα» του Κρίστι Πουίου και στον Βουκ Κόστιτς για την ερμηνεία του στον «Κινούμενο στόχο» του Σριντάν Γκολούμποβιτς. Βραβείο Καλύτερης Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία «Το είδωλο στον καθρέφτη» του Χσιάο Για - Τσουάν.

Το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες: «Δεκαπενταύγουστος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και «Πες στη Μορφίνη ακόμη την ψάχνω» του Γιάννη Φάγκρα.

Η Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) βράβευσε τη «Γερή μπάζα» του Κρίστι Πουίου (Ρουμανία). Στα παράλληλα τμήματα, βράβευσε την ταινία «SAFAR E GHANDEHAR» («KANTAXAP») του Μοσέν Μαχμαλμπάφ (Ιράν, Γαλλία). Ειδική μνεία απένειμε στο «Τάμα» του Ανδρέα Πάντζη (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία), που προβλήθηκε στο πλαίσιο του τμήματος Ελληνικός Κινηματογράφος 2001.

Η Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης απένειμε το Ειδικό Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας στην ταινία «Ο 7ος ήλιος του έρωτα» του Βαγγέλη Σερντάρη.

Η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων καθιέρωσε Βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου για το Τμήμα «Ελληνικός Κινηματογράφος», το οποίο απονεμήθηκε στην ταινία «Αιώνιος φοιτητής» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη.

Τα Βραβεία Κοινού απονέμονται ως εξής: «Κινούμενος στόχος», του Σριντάν Γκολούμποβιτς (Γιουγκοσλαβία, Διεθνές Διαγωνιστικό). «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Λάκη Παπαστάθη (Ελληνικός Κινηματογράφος 2001). (ντοκιμαντέρ): «Αθανάσιος Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής» του Σταμάτη Τσαρουχά (ντοκιμαντέρ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ