ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σχέδια εισαγωγής του πλειοψηφικού

Την ισχυροποίηση επί το συντηρητικότερον του δικομματικού πολιτικού συστήματος και των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων που προωθούνται επιδιώκει η κυβέρνηση και μέσα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η σχετική συζήτηση ανοίγει επισήμως το Φλεβάρη, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης. Ολα δείχνουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καθιέρωση ενός μεικτού, ως επί το πλείστον πλειοψηφικού, εκλογικού συστήματος, με την αύξηση των μονοεδρικών περιφερειών, μέσω των οποίων θα κατανέμεται η πλειονότητα των βουλευτικών εδρών. Μια μικρή αλλά σαφή γεύση των κυβερνητικών σχεδιασμών έδωσε ο υπουργός, λέγοντας: «Η εκλογή του βουλευτή σε μονοεδρική περιφέρεια αναδεικνύει το ρόλο του κόμματος και όχι των εσωκομματικών και προσωπικών ανταγωνισμών, πάνω στους οποίους στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων».

Ο υπουργός αιτιολόγησε τις προαναφερόμενες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα επικαλούμενος «ευρύτερες αλλαγές και ανακατατάξεις στα ζητήματα πολιτικής και δημοκρατίας», πράγμα που σημαίνει την προσαρμογή των πολιτικών ηθών της χώρας στις συνθήκες που επικρατούν τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και ευρύτερα στον κόσμο μετά τις εξελίξεις της 11ης του Σεπτέμβρη. «Τίθενται εξαρχής θέματα - είπε ο υπουργός - που έχουν σχέση με το όριο ανάμεσα στην ισότητα και την ελευθερία, στη σύμφυση και διαπλοκή των εξουσιών, στην επιβολή της κυριαρχίας της οικονομίας απέναντι στην πολιτική»...!

Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η κυβέρνηση προωθεί την υιοθέτηση ενός κατά βάση πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος, όπου οι βουλευτές θα αναδεικνύονται στην πλειοψηφία τους σε μονοεδρικές περιφέρειες. Αυτό σημαίνει πως ένα κόμμα σε μία συγκεκριμένη περιφέρεια μπορεί να κερδίσει την έδρα με τη διαφορά μίας και μόνο ψήφου, εξαφανίζοντας σχεδόν το μισό του εκλογικού Σώματος στην περιφέρεια αυτή. Ακόμη χειρότερα, η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος σημαίνει την εκλογική εξαφάνιση των κομμάτων που μειοψηφούν του πρώτου. Στην πράξη, όμως, σημαίνει εξαφάνιση των μικρότερων κομμάτων, τα οποία καθίστανται όμηροι των δύο μεγαλυτέρων, ενώ οι ψηφοφόροι τους θα υπόκεινται σε πρωτόγνωρους εκβιασμούς συνειδήσεων με τελικό αποτέλεσμα την κραυγαλέα ενίσχυση του δικομματικού συστήματος.

Ο Κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε επίσης στις εκλογικές συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων, κάνοντας λόγο για «επιθυμητή, αλλά και αναγκαία κατεύθυνση». Ενόψει δε, δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και σ' αυτήν την πολιτική συμπεριλαμβάνεται και το κόμμα του κ. Αβραμόπουλου». Στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, επανέλαβε ότι από το κυβερνητικό κόμμα δε θα δοθεί χρίσμα, ενώ για τους τρεις μεγάλους δήμους είπε ότι «θα εξετάσουμε τις δυνατότητες προσώπων καταξιωμένων και όχι στενά κομματικών».

«Συμβατή και ενσωματωμένη στην ευρύτερη μεταρρύθμιση που απαιτείται», θα είναι η όποια διοικητική δομή επιλεγεί, σημείωσε ο Κ. Σκανδαλίδης. Ο υπουργός, για άλλη μια φορά σημείωσε, ότι θα αξιολογηθούν τα μέχρι τώρα βήματα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), συμπληρώνοντας πως ο διοικητικός χάρτης δε θα αλλάξει πριν τις δημοτικές εκλογές. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προωθηθεί πριν τον Οκτώβρη του 2002 το μοντέλο του Μητροπολιτικού Συνδέσμου, ο οποίος θα αναλάβει την άσκηση μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων.

Τέλος, στη συνέντευξη επαναβεβαίωσε τη βούλησή του να αποκτήσει η ΤΑ φορολογική αρμοδιότητα, δηλαδή οι πόροι των δήμων να προέρχονται από την επιβολή φόρων στους δημότες. Η επιλογή αυτή συνδυάζεται με τη συρρίκνωση της κρατικής επιχορήγησης που εισπράττουν σήμερα οι ΟΤΑ. Αναλυτικότερα οι φόροι που αναφέρει ο υπουργός ότι θα μπορούσε να εισπράττει η Αυτοδιοίκηση είναι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, το τέλος επιτηδεύματος για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Οι δύο διαφορές

Η κουβέντα ξεκίνησε με τον πρωινό καφέ, πριν προλάβουν τα καθημερινά προβλήματα να μας τσακίσουν το κέφι. Την ξεκίνησε ο Αποστόλης, με την πρώτη ρουφηξιά. «Είδες που παρά λίγο να έχουμε και Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας; Είδες την 180 μοιρών στροφή του Κ. Καραμανλή, που βρέθηκε στο πλευρό των αγροτών, υποστηρίζοντας τον αγώνα τους, μόνο που δεν 'πιασαν τα φρένα του και η στροφή του συνεχίστηκε για άλλες 180 μοίρες και σε λίγες ώρες ξαναβρέθηκε στο πλευρό του ΠΑΣΟΚ;».

Ο συσχετισμός των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν φυσικό να φέρει στο νου τη σχέση ανάμεσα σε Χίτλερ και Μπους και, φυσικά, δε βρίσκαμε καμιά διαφορά, έξω από το ότι ο Μπους δεν είναι παρά ένας κρίκος στην αλυσίδα των προέδρων της Αμερικής. Σ' αυτόν τον κρίκο που λέγεται Μπους, σ' αυτήν την περίοδο, δέκα χρόνια μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ, οι ιμπεριαλιστές της Αμερικής αποφάσισαν να βγάλουν τον καπιταλισμό από το αδιέξοδο, εξαφανίζοντας με τις βόμβες ολόκληρα έθνη και βρίσκοντας συνεργάτες, που, με νόμους ή με βία, θα εγγυούνταν τη σκλαβιά των εργαζομένων και όλων αυτών που αντιστέκονται. Το ότι η αμερικανική κοινή γνώμη θεωρεί τον Μπους κουτό, δεν έχει καμιά σημασία για τους λαούς του κόσμου, γιατί, κουτός ή έξυπνος, την ίδια εντεταλμένη πολιτική θα ακολουθούσε. Τα ονόματα των Αμερικανών Προέδρων αλλάζουν, αλλά η πολιτική τους παραμένει η ίδια. Οπως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μπορεί να μην έχουν στην ονομασία τους ούτε ένα γράμμα του αλφαβήτου που να είναι ίδιο, αλλά η πολιτική τους είναι ολόιδια ...και χειρότερη! Και επειδή δε γίνεται να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε δυο ολόιδια πράγματα, πιστέψτε ότι το τελευταίο το είπε ο Αποστόλης, που το χιούμορ του ...δε σταματά σε λεπτομέρειες.

Κάποια στιγμή, κατά τον τρίτο καφέ, βρήκαμε δυο διαφορές ανάμεσα σε Χίτλερ και Αμερικάνους. Η μία είναι ότι ο Χίτλερ κατακτούσε πρώτα τα κράτη με όπλα και αίμα και μετά έψαχνε για συνεργάτες, ενώ οι Αμερικανοί βρίσκουν πρώτα τους συνεργάτες και μετά υποδουλώνουν τα κράτη, ειρηνικά (!) και αναίμακτα. Η δεύτερη διαφορά είναι ότι οι Γερμανοί, σαν καταχτητές, δολοφονούσαν, οι ίδιοι ή οι συνεργάτες τους, όποιον θέλαν και λογαριασμό δε δίναν, ενώ οι Αμερικανοί θέλουν να δολοφονούν, σύμφωνα με τους νόμους που φτιάχνουν οι ίδιοι γι' αυτόν το σκοπό. «Και με την άδεια της Αστυνομίας», με διορθώνει ο Αποστόλης.

Η άλλη διαφορά των δύο υποψηφίων κοσμοκρατόρων είναι ότι οι συνεργάτες των Γερμανών ήτανε ξεκάθαρα προδότες, γνωστοί ως γερμανοτσολιάδες, που ενεργούσανε στα σκοτεινά και με μάσκες, ενώ οι σημερινοί συνεργάτες με όλα τα διοικητικά πόστα και τα ΜΜΕ στη διάθεσή τους, το παίζουν ...πατριώτες και όσοι αντιστέκονται στη βαρβαρότητα και τη σκλαβιά είναι επαναστάτες από ...χόμπι, που εκθέτουν και βλάπτουν την Ελλάδα!!! Και έτσι διαβάζουμε στις εφημερίδες τους ότι ο Μίκης Θεοδωράκης καταδίκασε με λόγια απαράδεκτα την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν, που λύτρωσε τον αφγανικό λαό!! κι ότι η καλλιτεχνική μεγαλοφυία του Θεοδωράκη δεν ευθύνεται για τον άνθρωπο Θεοδωράκη!!!

Συνεχίζω με κάποιον άλλον που γράφει: «Θα χρειαστεί χρόνος και φαιά ουσία, μέχρις ότου συλλάβουμε πλήρως τις αλλαγές που επιφέρει στις κοινωνίες μας το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου». «Τώρα, τι του λες αυτουνού;», πετιέται ο Αποστόλης πριν προλάβω να γράψω. «Θέλει να χώσει στο μυαλό του χαζολαού (!!) ότι η πολιτική της Αμερικής καθορίστηκε από δυο βομβαρδισμένους πύργους και μερικές κελεμπίες;».

Στο ίδιο κομμάτι διαβάζουμε:

«Ξαφνικά η ανάγκη του κράτους επανεμφανίζεται παντού και μάλιστα στην πιο αρχαία εκδοχή της: Την εγγύηση της ασφάλειας». «Πουλάει τρομονόμο. Ζήτω ο Παπαδόπουλος». Φωνάζει ο Αποστόλης.

Τελειώνω με την απάντηση του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Gore Vidal, όταν τον ρωτήσανε αν πιστεύει ότι με τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα αμβλυνθεί ο αντιαμερικανισμός στην Ευρώπη. Απάντηση: «Αυτό θα γίνει μόνο όταν η Αμερική εγκαταλείψει την ιμπεριαλιστική της πολιτική, όταν σταματήσει ν' αποφασίζει για την τύχη ξένων κυβερνήσεων κι όταν σταματήσει να βομβαρδίζει βαλκανικές πόλεις και εργοστάσια ασπιρίνης».

Αντε γεια.


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ

ΠΕΔΥΕ
Εκδρομή στο Λιτόχωρο

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει διήμερη εκδρομή στις 24 και 25 του Νοέμβρη (Σάββατο - Κυριακή) στο Λιτόχωρο - Δύον. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 3827.303 και 3843.444.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ