ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Τυφλοσούρτης ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου

Τυφλοσούρτη για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, και ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, αποτελεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2002 που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Σαν το πλέον αξιόπιστο εργαλείο δημοσιονομικής αναδιανομής εισοδημάτων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, περιέχει όλες τις κυβερνητικές ρυθμίσεις που κινούνται στην κατεύθυνση της υλοποίησης μιας πολιτικής που προβλέπει:

  • Αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθοσυντήρητων, των συνταξιούχων και των ΕΒΕ.
  • Νέα διεύρυνση των φορολογικών απαλλαγών των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Καθήλωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.
  • Περίπου 10 τρισεκατομμύρια δραχμές στους ντόπιους και ξένους τραπεζίτες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
  • Εισοδηματική πολιτική λιτότητας, με «αυξήσεις» κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Η... καινοτομία όμως αυτή τη χρονιά, φαίνεται να είναι η απροκάλυπτη μείωση των κονδυλίων που δίνονται για τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρώτη θέση στην υπονόμευση που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι το ΙΚΑ, του οποίου οι επιχορηγήσεις το 2002 θα είναι κατά 30,3% μειωμένες σε σχέση με τις φετινές.

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Λιτότητα με... κοινωνική ευαισθησία!

Να χρυσώσει το χάπι της λιτότητας επιχείρησε ο υπουργός Οικονομίας, παρουσιάζοντας το νέο προϋπολογισμό

«Ιστορικό» χαρακτήρισε - με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους - τον προϋπολογισμό του 2002 ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, επειδή «είναι ο πρώτος που συντάσσεται σε ευρώ, που θα κυκλοφορήσει στη φυσική του μορφή». Στην ομιλία του ο υπουργός επιδίωξε να συνδέσει την κοινωνική - κατά κυβέρνηση - διάσταση του προϋπολογισμού με το πνεύμα λιτότητας που κυριαρχεί. Αναφερόμενος αρχικά στο διεθνές περιβάλλον, δήλωσε ότι συνεχίζεται η αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης το 2002, ενώ μίλησε και για «μονιμότερη κατάσταση επιφυλακής σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπου έχουν σημειωθεί εντονότερα σημεία επιβράδυνσης». Οσο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι με στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 3,8%, βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών- μελών του ΟΟΣΑ. Από εκεί και πέρα επιχείρησε να συγκεράσει το «κοινωνικό πρόσωπο» με τη λιτότητα.

Στα πλαίσια αυτά ο Ν. Χριστοδουλάκης αρχικά δήλωσε ότι «ο νέος προϋπολογισμός ανταποκρίνεται σε όλες τις δεσμεύσεις κοινωνικής πολιτικής». Με τον όρο «δεσμεύσεις» φυσικά εννοούσε τα ξεροκόμματα των 5.000 για τις συντάξεις του ΟΓΑ και τις ισόποσες αυξήσεις στο ΕΚΑΣ, αλλά και την ικανοποίηση αιτημάτων μετά από τις σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, όπως η χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους από 1/7/2002, καθώς και η χορήγηση από 1/1/2002 του πολυτεκνικού επιδόματος, που επίσης έχει καταστρατηγήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο πνεύμα ο υπουργός υποστήριξε πως οι δαπάνες των υπουργείων Παιδείας-Υγείας- Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι αισθητά πάνω από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Σε ποια κατάσταση, βέβαια, βρίσκονται οι δαπάνες αυτές το φανερώνει ο σχετικός πίνακας που δημοσιεύουμε, από τον οποίο προκύπτει ανάγλυφα ότι όλες μαζί οι δαπάνες (Υγείας-Παιδείας-Πρόνοιας) είναι μικρότερες από το 10% του ΑΕΠ. Το πνεύμα λιτότητας στις δαπάνες το έδωσε βέβαια και ο ίδιος, λέγοντας ότι «ο συνολικός ρυθμός αύξησής τους θα είναι μικρότερος του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ».

Σε ό,τι αφορά στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του κράτους προς διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, την πρωτοφανή περικοπή των επιχορηγήσεων στα Ταμεία για το 2002 ο Ν. Χριστοδουλάκης την αποκάλεσε... «τομή στη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Τέλος, στο νέο προϋπολογισμό προβλέπονται έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, ύψους 750 δισ. δραχμών.

Περικοπές - σοκ στα ασφαλιστικά ταμεία

Σε άνευ προηγουμένου υπονόμευση των ασφαλιστικών ταμείων προχωράει η κυβέρνηση με το νέο προϋπολογισμό, καθώς για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες μειώνονται και σε απόλυτα ποσά τα σχετικά κονδύλια των επιχορηγήσεων για όλα σχεδόν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ετσι, αντί να γίνουν βήματα ώστε να επιστραφεί μέρος από τα χρέη τρισεκατομμυρίων που έχει η κυβέρνηση προς τα ταμεία, κλιμακώνει μια πολιτική που τα οδηγεί σε παραπέρα οικονομικό βούλιαγμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επόμενο διάστημα. Για σημαντικά ταμεία, όπως είναι το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, το ΤΣΑ, το ΤΑΕ και το ΝΑΤ, ο προϋπολογισμός προβλέπει για την επόμενη χρονιά κονδύλια ύψους 1.116 ευρώ αντί για 1.314 που δόθηκαν φέτος. Το ποσό είναι μειωμένο κατά 198 εκατομμύρια ευρώ ή κατά 67 δισεκατομμύρια δραχμές!

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχεται το ΙΚΑ, οι επιχορηγήσεις του οποίου μειώνονται κατά 30,3%! Ακολουθούν τα κονδύλια που αφορούν το ΤΕΒΕ (μείωση 18,4%) και του ΤΑΕ (μείωση 3,6%).

Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες, ακολουθώντας τις γνωστές στατιστικές απάτες, μεταφέρουν μέρος από τα ψαλιδισμένα κονδύλια των ασφαλιστικών ταμείων στην περιβόητη «συμμετοχή του δημοσίου στην κοινωνική ασφάλιση». Πρόκειται για τα ποσά που πριν λίγες μέρες εμφανίστηκαν από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ως τα... πρόσθετα κονδύλια που βρήκε δήθεν η κυβέρνηση για να καλύψει τη συμμετοχή της στη διαδικασία... αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος. Αποδεικνύεται, δηλαδή, πολύ πριν αρχίσει ο ψευτοδιάλογος για το ασφαλιστικό ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εξαπάτηση και η συμπαιγνία σε βάρος των εργαζομένων. Από αυτή την άποψη σημασία έχει να σημειωθούν και οι ευθύνες της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ, που πριν λίγες μέρες έσπευσαν να δηλώσουν... ικανοποίηση για τα νέα κονδύλια που ανακάλυψε η κυβέρνηση. Στην ουσία το κονδύλι «συμμετοχή του δημοσίου στην κοινωνική ασφάλιση» δεν είναι τίποτα άλλο από τα ποσά που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στα πλαίσια της λεγόμενης τριμερούς χρηματοδότησης βάσει του ασφαλιστικού νόμου του 1992, για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για ποσά που η κυβέρνηση αρνιόταν να καταβάλει στα ταμεία μέχρι και το 1999, γεγονός που αποτελεί έναν από τους λόγους της άσχημης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Τα σχετικά χρέη της κυβέρνησης από αυτού του είδους την τριμερή χρηματοδότηση έχουν ξεπεράσει προ πολλού το τρισεκατομμύριο.

Η συζήτηση στη Βουλή

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 21 του Δεκέμβρη θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2002, ο οποίος κατατέθηκε χτες στη Βουλή σε μια σύντομη διαδικασία, από τον υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη. Για τη συζήτησή του θα διατεθούν πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής. Ιδιαίτερα λιτή (σε αντίθεση με τους προκατόχους του) ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα ζήτησε απλώς από τη Βουλή να ορίσει την ημερομηνία συζήτησης του προϋπολογισμού.

ΚΚΕ
Εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

«Ο νέος προϋπολογισμός σημαίνει ένταση της επίθεσης στο λαό», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία αναφέρεται:

«Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2002 κινείται, όπως είναι φυσικό, στην κατεύθυνση που χαράζει η συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που υπηρετεί την πλουτοκρατία, σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό αποδεικνύεται από τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, την ίδια ώρα που στο κεφάλαιο χορηγούνται φοροαπαλλαγές. Επίσης, από το γεγονός ότι παραμένουν καθηλωμένες σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η μεθόδευση για την Κοινωνική Ασφάλιση, που δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, για να περάσει τα βαθύτατα αντιλαϊκά μέτρα της: Μειώνει την κρατική επιχορήγηση στα Ασφαλιστικά Ταμεία και μεταφέρει τα ποσά της μείωσης, για να εμφανίσει αυξημένη τη συμμετοχή του δημοσίου στα πλαίσια της λεγόμενης τριμερούς χρηματοδότησης.

Ο νέος προϋπολογισμός σημαίνει ένταση της επίθεσης στο λαό. Πρέπει να πληρωθεί με το ίδιο νόμισμα η συνολική κυβερνητική πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ