ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Μαζικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών του νησιού
Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών του νησιού
Με το σύνθημα «Οχι στη μοιρολατρία και στην υποταγή», οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου κατεβαίνουν μαζικά την ερχόμενη Τετάρτη, 28 του Νοέμβρη, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη για να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν. Για να καταγγείλουν, δηλαδή, την κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο ευθύνεται για το χαμηλό πλαφόν στην παραγωγή λαδιού, που με δική της ψήφο καθορίστηκε απ' την ΕΕ, και ότι μειώνει παράλληλα τις επιδοτούμενες ποσότητες λαδιού. Κυρίως για να καταγγείλουν την αιφνίδια και εκβιαστική απόφασή της να αναγκάσει όλους τους ελαιοπαραγωγούς να υπογράψουν τη μείωση της παραγωγής τους, προκειμένου να πάρουν την προκαταβολή της επιδότησής τους...

«Η κυβέρνηση, έχοντας στόχο να συγκαλύψει τις ευθύνες της για το χαμηλό πλαφόν στην παραγωγή λαδιού, που με τη δική της ψήφο καθορίστηκε από την ΕΕ, όχι μόνο μειώνει τις επιδοτούμενες ποσότητες λαδιού, αλλά και με εκβιαστικό τρόπο θέλει να μας κάνει συμμέτοχους σε αυτή την άθλια για τα συμφέροντά μας τακτική. Και θέλει να μας κάνει συμμέτοχους με την απαίτησή της να υπογράψουμε τη μείωση της παραγωγής μας, προκειμένου να πάρουμε την προκαταβολή της επιδότησης μας», αναφέρει ξεκάθαρα σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) Αγροτών Λέσβου και καλεί όλους τους ελαιοπαραγωγούς να δώσουν το μεγάλο «παρών» στις 11 το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης, στην πλατεία Σαπφούς.

Τους καλεί, δηλαδή, να διεκδικήσουν την προκαταβολή της επιδότησης σ' όλους, με βάση την πραγματική παραγωγή, που είναι διαπιστωμένη με τα σχετικά παραστατικά, την κατάργηση της ποσόστωσης στο λάδι ώστε να δίνεται ολόκληρη η επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς και να μη γίνει καμιά παρακράτηση απ' την επιδότησή τους. Επίσης, τους καλεί να αγωνιστούν για την επαναφορά της παρέμβασης, αναβαθμισμένης ως προς τις τιμές και το χρόνο έναρξης, που θα περιορίζει την ασυδοσία των πολυεθνικών εταιριών οι οποίες εμπορεύονται το λάδι και θα διασφαλίζει ένα ελάχιστο εισόδημα για τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς και για να γίνουν έργα υποδομής, που να μειώνουν το κόστος παραγωγής και να τους προστατεύουν απ' τις καταστροφικές, πολλές φορές, για την παραγωγή τους πλημμύρες.

Τέλος, η ΣΕΑ των αγροτών της Λέσβου ρίχνει ευθύνες, «και μάλιστα μεγάλες», στην Ενωση Συνεταιρισμών, που συμφώνησε με τη μεθόδευση αυτή της κυβέρνησης και χαρακτηρίζει το συλλαλητήριο της ερχόμενης Τετάρτης «προειδοποιητικό»...


ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Απαράδεκτη η κυβερνητική πολιτική

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Σκοπελίτη

Την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στους ελαιοπαραγωγούς καταγγέλλει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, χαρακτηρίζοντάς την ως «απαράδεκτη και ληστρική».

Ο Σταύρος Σκοπελίτης αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργεί στο νησί της Λέσβου η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει αυθαίρετα και παράνομα εκτός επιδότησης 25.581 τόνους σε 17 ελαιοπαραγωγικούς νομούς της χώρας, τόνισε ανάμεσα σε άλλα τα παρακάτω:

«Είναι γνωστό ότι η παραγωγή ελαιολάδου της περιόδου 2000-2001 ήταν περίπου στο 60-70% της δυναμικότητας του λεσβιακού ελαιώνα. Συγκεκριμένα ο ελαιώνας μας έχει τη δυνατότητα σε μία καλή παραγωγική χρονιά να πλησιάσει ή να ξεπεράσει τους 40 χιλιάδες τόνους.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς σαν αποτέλεσμα αυτής της μέσης παραγωγής να μην υπήρχαν φέτος «ασυμβίβαστες» ποσότητες λαδιού και «ασυμβίβαστοι» ελαιοπαραγωγοί.

Ομως προς δόξα της κυβερνητικής πολιτικής, το 50% των ελαιοπαραγωγών μας χαρακτηρίστηκαν σαν «ασυμβίβαστοι», αφού εξαιρούνται από την επιδότηση 1.100 τόνοι ελαιολάδου.

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν η παραγωγή δεν ήταν στα επίπεδα που αναφέραμε, αλλά ο λεσβιακός ελαιώνας έδινε παραγωγή 35-400 χιλιάδες τόνους.

Τότε το 50% αυτής της παραγωγής θα θεωρούνταν σαν "ασυμβίβαστη". Γίνεται καθαρό λοιπόν και μέσα από αυτή την εξέλιξη, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει την ελαιοπαραγωγή και να χτυπήσει το εισόδημα των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών του τόπου μας.

Ευθύνη γι' αυτό έχουν και οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων των αγροτών μας, όπως και οι δικοί μας της ΕΑΣΛ, που αντί να αντιδράσουν σε αυτή την κατάσταση, την αποδέχονται και απλά παζαρεύουν, αν το πρόστιμο που μας βάζουν θα είναι της τάξης του 5 ή του 6%.

Εμείς καταγγέλλουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και όλους εκείνους τους συνδικαλιστές και συνεταιριστές που με αυτή τη στάση τους και με τα παζάρια τους, τη στηρίζουν».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης την εκβιαστική πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, όσον αφορά την καταβολή της προκαταβολής της επιδότησης, τονίζοντας ότι αν οι παραγωγοί δεν αποδεχτούν την περικοπή που έγινε στην παραγωγή τους, τότε δεν παίρνουν την επιδότηση μέχρι να εξεταστεί η ένστασή τους.


«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Καθησυχαστικό ... κρυφτούλι από την κυβέρνηση

Εν κρυπτώ έλεγχοι, για την ανίχνευση «σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών» σε ύποπτο δείγμα

Ερωτήματα προκαλεί η στάση του υπουργείου Γεωργίας για τον τρόπο που προσεγγίζει και δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων, που γίνονται για τον εντοπισμό κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ).

Τις τελευταίες μέρες, προέκυψε θέμα εντοπισμού ύποπτου δείγματος «τρελής αγελάδας» στη Θεσσαλία και σχετικές πληροφορίες δημοσίευσε χτες ο «Ρ». Οταν, εύλογα, ρωτήθηκαν σχετικά, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς και ο αρμόδιος υφυπουργός Φ. Χατζημιχάλης, ο πρώτος είπε πως δε γνωρίζει το θέμα και ο δεύτερος δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα... Ο Φ. Χατζημιχάλης πρόσθεσε πως στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας έγιναν δύο «ράπιντ τεστ» σε δείγμα συγκεκριμένου ζώου, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες και, όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών κρίθηκαν «ύποπτα» για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Στη συνέχεια, είπε πως το δείγμα στάλθηκε σε εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου βγήκε αρνητικό. Σημείωσε ακόμα πως μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα της ιστοπαθολογικής εξέτασης από εργαστήριο του ΑΠΘ.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το τι τελικά θα ανιχνευτεί και θα ανακοινωθεί, όσον αφορά στην περίπτωση αυτή, ένα επιπρόσθετο θέμα που προκύπτει, με βάση πληροφορίες που υπάρχουν, είναι ότι η συγκεκριμένη ύποπτη αγελάδα (γαλακτοπαραγωγής), που ήταν 9 ετών και σφάχτηκε στο Δημοτικό Σφαγείο του Βόλου, ανήκει σε βοοτρόφο που τυχαίνει να είναι στενό συγγενικό πρόσωπο υψηλόβαθμου υπηρεσιακού στελέχους του υπουργείου Γεωργίας. Ο Φ. Χατζημιχάλης, παρότι ρωτήθηκε χτες σχετικά, αρνήθηκε να πει οτιδήποτε, τονίζοντας πως ακόμα και δική του να ήταν η μονάδα, από όπου προήλθε το ύποπτο ζώο, πάλι τα ίδια θα έλεγε.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι στο εργαστήριο της Λάρισας οι δύο έλεγχοι έβγαλαν το δείγμα «ύποπτο» κατά τον υφυπουργό και κάποιες σχετικές πληροφορίες και «θετικό» κατ' άλλες πληροφορίες. Ο έλεγχος αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, έγινε στις 15/11. Οσο για το τρίτο «ράπιντ τεστ» που έγινε στις 19/11 σε εργαστήριο του ΑΠΘ και βγήκε αρνητικό, πληροφορίες αναφέρουν πως το «Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων» του Τμήματος Κτηνιατρικής έκανε την επισήμανση ότι δικαιολογημένως το σχετικό δείγμα χαρακτηρίστηκε ύποπτο. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, το λόγο έχει τώρα το «Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής» του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Κι ενώ ο υφυπουργός Γεωργίας είπε χτες ότι το ύποπτο ζώο καταστράφηκε, αρμόδιοι παράγοντες σχολίαζαν λίγο αργότερα πως μέχρι να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα το συγκεκριμένο σφάγιο θα μπορούσε και να μην έχει καταστραφεί, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω ελέγχων.

Οπως και να έχουν τα πράγματα πάντως, το πλέον σημαντικό είναι ότι από την ακολουθούμενη πρακτική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας δημιουργείται ζήτημα, για το αν τα μέτρα που έχουν παρθεί και οι έλεγχοι εντοπισμού κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, όπως γίνονται, προστατεύουν, τελικά, το εγχώριο ζωικό κεφάλαιο και τους καταναλωτές. Και επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι με τη στάση μυστικοπάθειας που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, αναφορικά με την περίπτωση αυτή, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ