Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Καθησυχαστικό ... κρυφτούλι από την κυβέρνηση

Εν κρυπτώ έλεγχοι, για την ανίχνευση «σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών» σε ύποπτο δείγμα

Ερωτήματα προκαλεί η στάση του υπουργείου Γεωργίας για τον τρόπο που προσεγγίζει και δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων, που γίνονται για τον εντοπισμό κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ).

Τις τελευταίες μέρες, προέκυψε θέμα εντοπισμού ύποπτου δείγματος «τρελής αγελάδας» στη Θεσσαλία και σχετικές πληροφορίες δημοσίευσε χτες ο «Ρ». Οταν, εύλογα, ρωτήθηκαν σχετικά, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς και ο αρμόδιος υφυπουργός Φ. Χατζημιχάλης, ο πρώτος είπε πως δε γνωρίζει το θέμα και ο δεύτερος δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα... Ο Φ. Χατζημιχάλης πρόσθεσε πως στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας έγιναν δύο «ράπιντ τεστ» σε δείγμα συγκεκριμένου ζώου, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες και, όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών κρίθηκαν «ύποπτα» για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Στη συνέχεια, είπε πως το δείγμα στάλθηκε σε εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου βγήκε αρνητικό. Σημείωσε ακόμα πως μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα της ιστοπαθολογικής εξέτασης από εργαστήριο του ΑΠΘ.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το τι τελικά θα ανιχνευτεί και θα ανακοινωθεί, όσον αφορά στην περίπτωση αυτή, ένα επιπρόσθετο θέμα που προκύπτει, με βάση πληροφορίες που υπάρχουν, είναι ότι η συγκεκριμένη ύποπτη αγελάδα (γαλακτοπαραγωγής), που ήταν 9 ετών και σφάχτηκε στο Δημοτικό Σφαγείο του Βόλου, ανήκει σε βοοτρόφο που τυχαίνει να είναι στενό συγγενικό πρόσωπο υψηλόβαθμου υπηρεσιακού στελέχους του υπουργείου Γεωργίας. Ο Φ. Χατζημιχάλης, παρότι ρωτήθηκε χτες σχετικά, αρνήθηκε να πει οτιδήποτε, τονίζοντας πως ακόμα και δική του να ήταν η μονάδα, από όπου προήλθε το ύποπτο ζώο, πάλι τα ίδια θα έλεγε.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι στο εργαστήριο της Λάρισας οι δύο έλεγχοι έβγαλαν το δείγμα «ύποπτο» κατά τον υφυπουργό και κάποιες σχετικές πληροφορίες και «θετικό» κατ' άλλες πληροφορίες. Ο έλεγχος αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, έγινε στις 15/11. Οσο για το τρίτο «ράπιντ τεστ» που έγινε στις 19/11 σε εργαστήριο του ΑΠΘ και βγήκε αρνητικό, πληροφορίες αναφέρουν πως το «Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων» του Τμήματος Κτηνιατρικής έκανε την επισήμανση ότι δικαιολογημένως το σχετικό δείγμα χαρακτηρίστηκε ύποπτο. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, το λόγο έχει τώρα το «Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής» του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Κι ενώ ο υφυπουργός Γεωργίας είπε χτες ότι το ύποπτο ζώο καταστράφηκε, αρμόδιοι παράγοντες σχολίαζαν λίγο αργότερα πως μέχρι να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα το συγκεκριμένο σφάγιο θα μπορούσε και να μην έχει καταστραφεί, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω ελέγχων.

Οπως και να έχουν τα πράγματα πάντως, το πλέον σημαντικό είναι ότι από την ακολουθούμενη πρακτική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας δημιουργείται ζήτημα, για το αν τα μέτρα που έχουν παρθεί και οι έλεγχοι εντοπισμού κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, όπως γίνονται, προστατεύουν, τελικά, το εγχώριο ζωικό κεφάλαιο και τους καταναλωτές. Και επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι με τη στάση μυστικοπάθειας που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, αναφορικά με την περίπτωση αυτή, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ