Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Νέα καταστροφικά μέτρα για το 2002

Μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας μέσω της υποχρεωτικής αμειψισποράς σχεδιάζει η κυβέρνηση

Νέα καταστροφικά μέτρα σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο στο βαμβάκι.

Χτες στο υπουργείο Γεωργίας έγινε ευρεία σύσκεψη με θέμα την πολιτική που θα ακολουθηθεί για το βαμβάκι το 2002. Εκεί ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των βαμβακοπαραγωγών. Φάνηκε δηλαδή ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να «κουκουλώσει» τις ολέθριες συνέπειες του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλη, ετοιμάζεται να επιβάλει νέα οδυνηρά αντιαγροτικά μέτρα ενάντια στους βαμβακοπαραγωγούς. Κι αυτό πάντα στο όνομα... της προστασίας του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών και της στήριξης της ποιότητας στο βαμβάκι.

Ο Βαγ. Αργύρης ανακοίνωσε χτες πως από την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο θα επιβληθεί υποχρεωτική αμειψισπορά στη βαμβακοκαλλιέργεια. Δηλαδή υποχρεωτική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας και αναγκαστική στροφή των βαμβακοπαραγωγών στην καλλιέργεια άλλων προϊόντων, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιες καλλιέργειες θα είναι αυτές με βάση τις ποσοστώσεις και τους περιορισμούς της ΕΕ. Πιο ειδικά, ο υφυπουργός ανακοίνωσε με την πρόφαση της προστασίας του περιβάλλοντος πως από του χρόνου θα ισχύσει υποχρεωτική αμειψισπορά για τους βαμβακοπαραγωγούς - κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - μέχρι 100 στρέμματα σε ποσοστό 5%, από 100 μέχρι 150 στρέμματα σε ποσοστό 10% και για πάνω από 150 στρέμματα 15%. Ως «τυράκι» για το «τσεκουράτο» αυτό μέτρο ανακοίνωσε γενικώς πως θα υπάρξουν και μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης... Παράλληλα ανακοίνωσε πως για τους βαμβακοπαραγωγούς που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η αμειψισπορά θα φτάνει σε ποσοστό έως 10%, χωρίς την πρόβλεψη εισοδηματικών μέτρων ενίσχυσης και με - σημαντική - αύξηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης.

Επιπρόσθετα ο υφυπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ανάμεσα σε άλλα και ένα ακόμα μέτρο που ενισχύσει το «ηλεκτρονικό φακέλωμα των βαμβακοπαραγωγών». Πρόκειται για την καθιέρωση μιας ηλεκτρονικής κάρτας, στην οποία θα περαστούν τα στρέμματα και τα κιλά που θα δικαιούται να καλλιεργήσει και να πουλήσει ο κάθε βαμβακοπαραγωγός. Δηλαδή από του χρόνου οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν και «ηλεκτρονικό» πλαφόν στο βαμβάκι. Και στο όνομα της συγκάλυψης των ολέθριων συνεπειών του καταστροφικού κανονισμού στο βαμβάκι, θα ξαναϋποστούν τα ίδια και χειρότερα με αυτά που περνούν φέτος.

Αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ετοιμάζεται από τώρα να επιβάλει ένα νέο σχέδιο συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας για το 2002 και για να το πετύχει ζητάει την έγκριση μέσω ενός υποτυπώδους διαλόγου από τους μόνιμους συνομιλητές της: Τους εκπροσώπους των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και τους εκπροσώπους των εκκοκκιστών και βιομηχάνων. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως οι βαμβακοπαραγωγοί δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από το αντιπαλέψουν αγωνιστικά την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ