ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ολοι στον αγώνα!

Ανακοίνωση - αγωνιστικό κάλεσμα της Συσπείρωσης

Κάλεσμα στις αγροτικές οργανώσεις και στους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στους αγώνες, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που κλιμακώνονται σ' όλη τη χώρα και θα συντονιστούν πανελλαδικά, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ). Στην ίδια ανακοίνωση η ΠΑΣΥ καταγγέλλει ότι οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, επιχειρούν την, εκ των ένδον, υπονόμευση της ενότητας των αγροτών και της αποτελεσματικότητας του αγωνιστικού κινήματος.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ, σημειώνει:

«Ο νέος αγροτικός ξεσηκωμός κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκαλεί "ισχυρό πονοκέφαλο" στους κυβερνώντες και όλους όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική. Κι άρχισαν, ήδη, οι προσπάθειες για να "τιθασευτεί" η αγωνιστική ορμή της αγροτιάς, για να σμικρύνει το περιεχόμενο, ο ορίζοντας και η προοπτική του αγώνα, για να υπονομευτεί η ενότητα και η αποτελεσματικότητα του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος.

Σ' αυτές τις προσπάθειες, που συντονίζει η κυβέρνηση, συμμετέχουν, ως είθισται τα τελευταία χρόνια, οι ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ. Φαίνεται, όμως, ότι φέτος αλλάζουν «επιχειρησιακή τακτική». Ετσι, αντί να παρακολουθούν από μακριά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντάς τις «υποκινούμενες» και «αναποτελεσματικές», επιχειρούν να «μπουν» στον αγώνα, για να τον υπονομεύσουν «από τα μέσα».

Βεβαίως, οι αγωνιζόμενοι αγρότες γνωρίζουν το «ποιόν» αυτών των ηγεσιών και «θα τους κλείσουν κατάμουτρα την πόρτα». Θα καιροφυλακτούν, μέρα - νύχτα, μη επιτρέποντας ν' ανοίξει η πόρτα του "Δούρειου Ιππου"».

Εύλογα ερωτήματα

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Δημιουργούνται, όμως, εύλογα τα ερωτήματα:

  • Με τι πρόσωπο θα εμφανιστούν μπροστά στους αγρότες οι «εγκάθετοι» των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, όταν οι πάντες γνωρίζουν τον υπονομευτικό ρόλο που έπαιξαν στις προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις;
  • Τι θα πουν στον αγροτικό κόσμο, για να δικαιολογήσουν τη χρόνια στήριξή τους στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, οδηγώντας χιλιάδες αγροτικές οικογένειες στο ξεκλήρισμα;»
«Ιμάντες» και «στηρίγματα»

Στη συνέχεια η ΠΑΣΥ αναφέρει: «Εδώ και καιρό οι ηγεσίες αυτές λειτουργούν σαν "ιμάντες" μεταφοράς και περάσματος των αντιαγροτικών κανονισμών κι άλλων καταστροφικών μέτρων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες κι ως στηρίγματα της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Το ίδιο επιχειρούν και τώρα.

  • Στήριξη του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι αποτελεί η κοινή διακήρυξη των προέδρων των τριών οργανώσεων - προχτές, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας - ότι στόχος της χώρας μας θα πρέπει να είναι η οριζόντια μείωση της παραγωγής βαμβακιού στους 1.137.000 τόνους, ώστε να μην πληρώνουν οι παραγωγοί το αυξημένο πρόστιμο συνυπευθυνότητας, αλλά μόνο όσο προβλεπόταν στον παλιό κανονισμό. Υπέρ του κανονισμού και της κυβέρνησης λειτουργεί και η από κοινού διακηρυχθείσα «άποψη», στην ίδια σύσκεψη, ότι δήθεν για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, φταίει ο... «αέρας» που «περνάει» μέσα στα εκκοκιστήρια.
  • Στήριξη του καταστροφικού κανονισμού για τον καπνό και της κυβέρνησης αποτελεί η συμφωνία τους με το κυβερνητικό «αίτημα» προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, να πάει λίγο πιο αργά η διαδικασία περικοπών των επιδοτήσεων στα καπνά, ώστε να είναι πιο βραδύς - αλλά και πιο «μαρτυρικός» - ο «τελικός θάνατος» των Ελλήνων καπνοπαραγωγών».
«Φοβού τους Δαναούς...»

Και υπογραμμίζει: «Δικαίως οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας και το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, θεωρούν ότι, εδώ και χρόνια, οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, βρίσκονται στην "αντίπερα όχθη", συστρατευόμενες με τους αντιπάλους της μαχόμενης αγροτιάς. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η απάντηση των εξεγερμένων αγροτών στην ύποπτη "αγωνιστική προσφορά" αυτών των ηγεσιών είναι: "Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας".

Οι αγρότες, που βρίσκονται στους δρόμους παλεύοντας για να μην ξεκληριστούν από τη γη τους και για να μείνουν στα χωριά τους, θα κλιμακώσουν και θα συντονίσουν, σε πανελλαδικό επίπεδο, τον αγώνα τους και θα τον "κρατήσουν" μέχρι να πετύχουν το στόχο τους.

Εχουν, δε, ξεκαθαρίσει ότι δεν αγωνίζονται για την επίλυση κάποιων επιμέρους και τοπικών προβλημάτων, αλλά για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως τα ιεραρχεί και τα διεκδικεί το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τ' αγροτικά προβλήματα».

Κάλεσμα στον αγώνα

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), καλεί τους αγρότες που δραστηριοποιούνται στις Επιτροπές της σ' όλη τη χώρα, στις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και στους πρωτοβάθμιους συλλόγους, όλους τους αγωνιστές της αγροτιάς:

  • Να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μαζικοποίηση και την ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων, που κλιμακώνονται στα πλαίσια του διαρκούς και μακροχρόνιου αγώνα, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.
  • Να πρωτοστατήσουν στις προσπάθειες για την καλύτερη οργάνωση, το συντονισμό και την επιτυχία των συλλαλητηρίων, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν, σ' όλη τη χώρα, στις 10 του Δεκέμβρη.
  • Να διαφυλάξουν, ως κόρη οφθαλμού, την ενότητα των αγροτών, το σωστό περιεχόμενο των αιτημάτων και την προοπτική των αγώνων της αγροτιάς».
Πανελλαδικός ξεσηκωμός!
  • Σε συντονισμό της πάλης, σε πανελλαδικό επίπεδο, καλούν οι εξεγερμένοι αγρότες της Θεσσαλίας
  • Από τις 3 Δεκέμβρη βγαίνουν ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους. Νομαρχιακά συλλαλητήρια στις 10 Δεκέμβρη

Σε κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό της πάλης για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλούν τους συναδέλφους τους των άλλων αγροτικών περιοχών της χώρας οι εξεγερμένοι αγρότες της Καρδίτσας. Το κάλεσμα γίνεται μετά από τη μαζική σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων των δυο Ομοσπονδιών του νομού, που έγινε χτες στην Ενωση Συνεταιρισμών Καρδίτσας και στην οποία αποφασίστηκε:

  • Από τις 3 Δεκέμβρη να βγουν τρακτέρ στις πλατείες και στους δρόμους όλων των χωριών και των επαρχιών του νομού.
  • Στις 10 Δεκέμβρη να πραγματοποιηθεί νέο αγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στην πόλη της Καρδίτσας.

Η σύσκεψη των αγροτών της Καρδίτσας προτείνει:

  • Στις 29 Νοέμβρη να πραγματοποιηθεί πανελλαδική αγροτική σύσκεψη, στον Παλαμά της Καρδίτσας, στην οποία θα συζητηθεί η πορεία του νέου αγροτικού ξεσηκωμού και θα ληφθούν μέτρα για τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα.
  • Στις 10 Δεκέμβρη, μαζί με τους Καρδιτσιώτες ξωμάχους, να πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια και οι αγρότες των άλλων αγροτικών περιοχών της χώρας, στα πλαίσια κλιμάκωσης και συντονισμού της πάλης για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ανάλογες συσκέψεις εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών αναμένεται να γίνουν και σε άλλους νομούς και, ήδη, έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων των δυο Ομοσπονδιών του νομού.

Κάλεσμα στους αγρότες όλης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις κλιμακούμενες και συντονιζόμενες κινητοποιήσεις, απευθύνει, σε ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Με την ίδια ανακοίνωση η ΠΑΣΥ ξεσκεπάζει τον ύποπτο, αποπροσανατολιστικό και υπονομευτικό ρόλο που επιχειρούν πάλι να παίξουν οι ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, εμφανιζόμενες, οψίμως, δήθεν στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών.

Στο μεταξύ οι αγρότες της Θεσσαλίας ετοιμάζονται για τις νέες, πιο μαζικές και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις τους. «Προθέρμανση» για την κλιμάκωση του αγώνα μπορεί να χαρακτηριστεί το αυριανό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στον Τύρναβο κι άλλα ανάλογα που θ' ακολουθήσουν σε επαρχίες της περιοχής στις επόμενες μέρες.

Τα βασικά αιτήματα που προβάλλουν με τον αγώνα τους οι Θεσσαλοί αγρότες είναι:

  • Να καταργηθεί ο κανονισμός για το βαμβάκι, ν' απαλλαγούν οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας για την παραγωγή από τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και τα 150 νοικιασμένα.
  • Να μην καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα καπνά και ν' αυξηθούν τα δικαιώματα καλλιέργειας των καπνοπαραγωγών.
  • Να καταργηθεί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας, ν' αυξηθούν τα δικαιώματα καλλιέργειας στα σιτηρά και ν' αποδοθούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές από την ξηρασία.
  • Να παραμείνει η ΑΤΕ στο δημόσιο τομέα και να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη, αφού αφαιρεθούν τα πανωτόκια και οι τόκοι υπερημερίας.
  • Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα αρδευτικά έργα, για ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας.
  • Να ελεγχθούν οι πολυεθνικές, για να χτυπηθεί η κερδοσκοπία και η ακρίβεια στην αγορά των αγροτικών μέσων και εφοδίων και να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βγήκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους

Μεγάλη συγκέντρωση στη Χαλκηδόνα

Αποψη από την κινητοποίηση των αγροτών στα Μάλγαρα
Αποψη από την κινητοποίηση των αγροτών στα Μάλγαρα
Μεγάλη συγκέντρωση με τα τρακτέρ τους πραγματοποίησαν χτες στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού, ενώ και χτες γινόταν όλο και πιο μαζική η συμμετοχή των αγροτών με τα μηχανήματα τους στις πλατείες πολλών χωριών.

Από το πρωί οι παραγωγοί της Χαλκηδόνας άρχισαν να βγάζουν τα τρακτέρ τους στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας και να τα παρατάσσουν κατά μήκος της οδού. Οι αγρότες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, ενώ δήλωναν ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, καθώς περιμένουν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνονται όλο και πιο μαζικοί οι αγώνες. Κύριο αίτημά τους είναι η διασφάλιση της τιμής του βαμβακιού, ζητώντας άμεσα να την ανακοινώσει η κυβέρνηση, καθώς και η λήψη μέτρων για τις επιπλέον ποσότητες της παραγωγής. Συγκεκριμένα, έλεγαν, ότι τα εκκοκκιστήρια θα πρέπει να παραλαμβάνουν και τις ποσότητες του προϊόντος τους που χαρακτηρίζονται μη επιλέξιμες. «Δεν ξέρουμε πού θα αποθηκεύσουμε τις ποσότητες βαμβακιού που δεν περιλαμβάνουν τα εκκοκκιστήρια, με αποτέλεσμα αυτό να καταστρέφεται», τόνιζαν.

Αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης όλο και μεγαλώνει ο αριθμός των αγροτών που βγαίνουν με τα τρακτέρ τους στις πλατείες ή σε επαρχιακούς δρόμους. Μετά τη Χαλάστρα και την Επανωμή, μεγάλες συγκεντρώσεις αγροτών με τα αγροτικά τους μηχανήματα έγιναν χτες στα Κύμινα και στα Μάλγαρα.

Επίσης από χθες οι αγρότες της Πέλλας βγήκαν στους δρόμους, ενώ αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες να μαζικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις, μετά τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται σε συνεταιρισμούς και αγροτικούς συλλόγους. Ηδη η συντονιστική επιτροπή αγώνα των αγροτών του Ν. Πέλλας που απαρτίζεται από μέλη των δύο Ομοσπονδιών, προέδρους συνεταιρισμών, εκπροσώπους συνεταιριστικών και αγροτικών συλλόγων διευρύνεται συνεχώς και μέχρι αργά χτες το βράδυ τα μέλη της συσκέπτονταν με σκοπό τον προγραμματισμό για μαζική κάθοδο των αγροτών στις κινητοποιήσεις.

Με προκήρυξή της η Αγροτική Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) καλεί τους αγρότες της Μακεδονίας να πάρουν μέρος με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματά τους στις κινητοποιήσεις, με σκοπό να βάλουν ένα τέλος στην παραπληροφόρηση του υπουργείου Γεωργίας και της κυβέρνησης και να αποτρέψουν την αντιαγροτική, καταστροφική πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης.

«Τώρα είναι καιρός για δράση, καιρός για αγώνες. Αν περάσουν αυτά τα μέτρα, αύριο θα είναι πολύ αργά. Τώρα με τις μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις μπορούμε να τους σταματήσουμε και να επιβάλουμε το δίκιο μας, να ανατρέψουμε αντιαγροτικούς κανονισμούς και αποφάσεις», τονίζεται στην προκήρυξη της ΛΑΕ.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Νέα καταστροφικά μέτρα για το 2002

Μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας μέσω της υποχρεωτικής αμειψισποράς σχεδιάζει η κυβέρνηση

Νέα καταστροφικά μέτρα σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο στο βαμβάκι.

Χτες στο υπουργείο Γεωργίας έγινε ευρεία σύσκεψη με θέμα την πολιτική που θα ακολουθηθεί για το βαμβάκι το 2002. Εκεί ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των βαμβακοπαραγωγών. Φάνηκε δηλαδή ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να «κουκουλώσει» τις ολέθριες συνέπειες του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλη, ετοιμάζεται να επιβάλει νέα οδυνηρά αντιαγροτικά μέτρα ενάντια στους βαμβακοπαραγωγούς. Κι αυτό πάντα στο όνομα... της προστασίας του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών και της στήριξης της ποιότητας στο βαμβάκι.

Ο Βαγ. Αργύρης ανακοίνωσε χτες πως από την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο θα επιβληθεί υποχρεωτική αμειψισπορά στη βαμβακοκαλλιέργεια. Δηλαδή υποχρεωτική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας και αναγκαστική στροφή των βαμβακοπαραγωγών στην καλλιέργεια άλλων προϊόντων, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιες καλλιέργειες θα είναι αυτές με βάση τις ποσοστώσεις και τους περιορισμούς της ΕΕ. Πιο ειδικά, ο υφυπουργός ανακοίνωσε με την πρόφαση της προστασίας του περιβάλλοντος πως από του χρόνου θα ισχύσει υποχρεωτική αμειψισπορά για τους βαμβακοπαραγωγούς - κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - μέχρι 100 στρέμματα σε ποσοστό 5%, από 100 μέχρι 150 στρέμματα σε ποσοστό 10% και για πάνω από 150 στρέμματα 15%. Ως «τυράκι» για το «τσεκουράτο» αυτό μέτρο ανακοίνωσε γενικώς πως θα υπάρξουν και μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης... Παράλληλα ανακοίνωσε πως για τους βαμβακοπαραγωγούς που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η αμειψισπορά θα φτάνει σε ποσοστό έως 10%, χωρίς την πρόβλεψη εισοδηματικών μέτρων ενίσχυσης και με - σημαντική - αύξηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης.

Επιπρόσθετα ο υφυπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ανάμεσα σε άλλα και ένα ακόμα μέτρο που ενισχύσει το «ηλεκτρονικό φακέλωμα των βαμβακοπαραγωγών». Πρόκειται για την καθιέρωση μιας ηλεκτρονικής κάρτας, στην οποία θα περαστούν τα στρέμματα και τα κιλά που θα δικαιούται να καλλιεργήσει και να πουλήσει ο κάθε βαμβακοπαραγωγός. Δηλαδή από του χρόνου οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν και «ηλεκτρονικό» πλαφόν στο βαμβάκι. Και στο όνομα της συγκάλυψης των ολέθριων συνεπειών του καταστροφικού κανονισμού στο βαμβάκι, θα ξαναϋποστούν τα ίδια και χειρότερα με αυτά που περνούν φέτος.

Αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ετοιμάζεται από τώρα να επιβάλει ένα νέο σχέδιο συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας για το 2002 και για να το πετύχει ζητάει την έγκριση μέσω ενός υποτυπώδους διαλόγου από τους μόνιμους συνομιλητές της: Τους εκπροσώπους των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και τους εκπροσώπους των εκκοκκιστών και βιομηχάνων. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως οι βαμβακοπαραγωγοί δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από το αντιπαλέψουν αγωνιστικά την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής.

Η «σφαγή» των καπνοπαραγωγών

Οδυνηρά μέτρα σε βάρος των καπνοπαραγωγών κρύβονται πίσω από την εξαγγελία της παράτασης του ισχύοντος καθεστώς στα καπνά για τρία χρόνια.

Χτες έγινε γνωστή η σχετική πρόταση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει την καταβολή επιδοτήσεων στα καπνά μέχρι το 2004, και μετά τέρμα... αλλά οι επικοινωνιακές «κραυγές» ανακούφισης της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενών της, σύντομα θα καλυφτούν από τις κραυγές αγανάκτησης των καπνοπαραγωγών.

Στην πρόταση αυτή προβλέπεται, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, μείωση της χρηματοδότησης για τα καπνά κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου και μείωση της εθνικής ποσόστωσης από 126.000 που είναι τώρα, στους 121.000 τόνους από το 2003. Προβλέπεται επίσης μείωση της επιδότησης κατά 10% σε «Τσεμπέλια» και «Μαύρα» από το 2002 και σταδιακή αύξηση της παρακράτησης υπέρ του ταμείου υγείας της ΕΕ από 2% σε 5% μέχρι το 2004. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι η πρόταση αυτή γίνεται για να δοθεί χρόνος στους καπνοπαραγωγούς ώστε μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να αλλάξουν επάγγελμα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ