ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ΑΜΕΑ

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκα

Στιγμιότυπο απ' τη μαχητική πορεία που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του Αναπηρικού Κινήματος την 1.11.2001
Στιγμιότυπο απ' τη μαχητική πορεία που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του Αναπηρικού Κινήματος την 1.11.2001
Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν αυτή την περίοδο τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) διεκδικώντας την επίλυση χρόνιων αιτημάτων τους αλλά η κυβέρνηση αυτάρεσκα δηλώνει ότι έχει ικανοποιήσει το σύνολο όσων ζητούν.

Το θέμα των ΑΜΕΑ έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας και ο υφυπουργός Υγείας Δ. Θάνος είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει 11 προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες των αναπήρων. Ισχυρίστηκε ότι τα ποσά των επιδομάτων που χορηγούνται έχουν αυξηθεί την τελευταία επταετία περισσότερο από 100% και για το 2001 υπήρξε δραχμική αύξηση μέχρι του ποσού των 50.000 δρχ. και δόθηκε αύξηση 5% για επιδόματα άνω των 50.000 δρχ. Τα επιδόματα, είπε, δε φορολογούνται, ούτε υπόκεινται σε οποιασδήποτε μορφής παρακράτηση, ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια λειτουργίας επιτροπής για την αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής εξετάζονται «όλες οι κατηγορίες των επιδομάτων με στόχο τη δικαιότερη, ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προτάσεις των συλλόγων και των φορέων των αναπήρων».

Ο Δ. Τσιόγκας τόνισε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν την ανάγκη πολύπλευρης στήριξης καθώς εκτός των άλλων προβλημάτων τους η ανεργία σ' αυτήν την κοινωνική ομάδα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Γι' αυτό, είπε, πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα όπως ζητάει η συντονιστική επιτροπή φορέων του αναπηρικού κινήματος. Αυτά είναι η νομοθετική κατοχύρωση των αναπηρικών επιδομάτων σε μορφή κοινωνικής σύνταξης που σε καμία περίπτωση δε θα συνδέεται με τα εισοδηματικά κριτήρια. Το ύψος των επιδομάτων να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και να εξαλείφει τις συνέπειες της αναπηρίας ενώ πρέπει να επεκταθούν και σε κατηγορίες αναπήρων που σήμερα δεν τα παίρνουν. Είπε επίσης ότι πρέπει να προχωρήσει ο διαχειριστικός και κοινωνικός έλεγχος στην Εθνική Συνομοσπονδία, να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες και ζήτησε να μη γίνεται παρακράτηση της τάξης του 1,5% στο εισόδημά τους από τη συνομοσπονδία.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση

Οι γιατροί του ΙΚΑ ξεκινούν πενθήμερη απεργία την Τρίτη (27.11.2001), ενώ την Τετάρτη (28.11.2001) θα κάνουν πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Οι νέες κινητοποιήσεις, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, γίνονται γιατί κανένα απ' τα βασικά απεργιακά αιτήματα που τέθηκαν στη μεγάλη απεργία του Ιούνη και του Ιούλη δε λύθηκαν. Επιπροσθέτως, προσθέτει η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ήταν άκαρπος ο διαβόητος διάλογος στον οποίο προσήλθε η Ομοσπονδία με την προσδοκία της επίλυσης των προβλημάτων.

Ομως παρά τη διαπίστωση ότι ο λεγόμενος διάλογος δεν έδωσε λύσεις, εντούτοις η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ καλεί σε Δημόσιο Διάλογο στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) σήμερα «μήπως εξευρεθεί λύση στα απεργιακά αιτήματα, ώστε να αποτραπεί η επικείμενη αναστάτωση στην περίθαλψη των 5,5 εκατ. ασφαλισμένων».

Το διεκδικητικό πλαίσιο προβλέπει την εργασιακή, ασφαλιστική τακτοποίηση των 5.500 συμβασιούχων, την επαναχορήγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, το επίδομα των 60.000 που χορηγήθηκε στους εργαζόμενους του ΙΚΑ, ιατρικό βαθμολόγιο - μισθολόγιο.

Αγωνιστική πρόταση για τη διεύρυνση του αγώνα και των αιτημάτων έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης έχει καταθέσει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών ΙΚΑ.

«Μόνο μέσα από τη συνολική αντιπαράθεση με την πολιτική υγείας της κυβέρνησης, μέσα από τις συμμαχίες με τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους, τους εργαζομένους, τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα που θα πιέσουν τις ηγεσίες των οργάνων μας, μπορούν να βρεθούν λύσεις και στα ειδικά αιτήματά μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αυξήσεις στους μισθούς», τονίζουν στελέχη της Πανεπιστημονικής.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στο ξενοδοχείο «Αθενς Ακροπόλ», Πειραιώς 1, και ώρα 11 π.μ.

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΛΑΪΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Οι περικοπές αποκλείουν τους απαραίτητους γιατρούς!

Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη στη λειτουργία του νοσοκομείου

Σε οριακό σημείο λειτουργίας, έχει οδηγηθεί το Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, λόγω της πολιτικής περικοπών των κονδυλίων εφημερίας που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας. Εξαιτίας των περικοπών, νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου, που έχει παράδοση στη φροντίδα βαρέως πασχόντων, μένουν χωρίς την κάλυψη ειδικευμένων γιατρών, ενώ στο τρίμηνο Οκτώβρης - Δεκέμβρης 2001 στο κουτσουρεμένο πρόγραμμα εφημεριών προβλέπεται να γίνουν συνολικά 1.140 υπηρεσίες γιατρών λιγότερες από όσες απαιτούνται!

«Τα προγράμματα εφημερίας στο νοσοκομείο βγαίνουν, όχι σύμφωνα με την πραγματική ανάγκη εφημερευόντων που υπάρχει στα τμήματα, αλλά με βάση τα χρήματα που προσφέρονται γι' αυτό το σκοπό και είναι φυσικό να μην μπορούν να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες και να υπάρχουν σοβαρά κενά. Ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν στα τμήματα του παθολογικού τομέα, σε ορισμένα τμήματα του χειρουργικού (ΩΡΛ, οφθαλμολογικό) και σε αρκετά τμήματα του εργαστηριακού τομέα (αιματολογικό, μικροβιολογικό). Σε ορισμένες εφημερίες, δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί ή έστω εσωτερικοί γιατροί στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας και κάλυψης των ασθενών αυτών των τμημάτων από ένα οξύ επεισόδιο», υπογράμμισε στο «Ρ» ο Α. Σταυρούλιας, διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του νοσοκομείου.

Την καταγγελία ότι στις 20.11.2001 στο νοσοκομείο, λόγω των περικοπών, δεν υπήρχε στην εσωτερική εφημερία ενεργός εφημερεύων γιατρός στο Αιματολογικό Εργαστήριο κάνει, με σχετική ανακοίνωσή του, ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΝΔ, Α. Γιαννόπουλος, που είναι και γιατρός στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Το Αιματολογικό Τμήμα, αναφέρει, έμεινε κλειστό και οι επείγουσες αιματολογικές εξετάσεις του απογεύματος και της νύχτας των νοσηλευόμενων - πολλοί απ' τους οποίους φτάνουν στο Λαϊκό μετά από διακομιδή απ' όλη την Ελλάδα λόγω σοβαρότητας - δεν ήταν δυνατόν να διενεργηθούν αμέσως, αλλά περίμεναν να ειδοποιηθεί να έρθει στο νοσοκομείο γιατρός ετοιμότητας από το σπίτι του, προκειμένου να γίνει η αιματολογική ανάλυση.

Στάση εργασίας στον «ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα «ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ», που βρίσκεται επί της οδού Εγνατία, στη Θεσσαλονίκη, οργανώνει το Σάββατο 24 Νοέμβρη, στις 4 μ.μ., η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Την ίδια μέρα, το ΔΣ της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων έχει κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας, από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα σε όλα τα καταστήματα του «ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ». Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των αναδρομικών και διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς τα καταστήματα αλλάζουν ιδιοκτήτη, χωρίς να διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.

Δελτίο ταυτότητας

Ενα σχέδιο Δελτίου Ταυτότητας των υπηρεσιών και των ιδρυμάτων για παιδιά με αναπηρίες παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου.

Το σχέδιο αυτό είναι καρπός της συνεργασίας της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και χάριν συντομίας ονομάστηκε «Δελτίο Ταυτότητας».

Αυτό το δελτίο, όπως επισημάνθηκε, δίνει συμπυκνωμένη, τυποποιημένη και ολοκληρωμένη εικόνα των σχετικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο χάραξης πολιτικής. Μάλιστα, η έρευνα, όπως αναφέρθηκε, έγινε - πράγμα ασύνηθες - χωρίς κανένα κόστος.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Θ. Κατριβάνος, υπογράμμισε ότι η πολιτεία προβλέπει χρηματοδότηση επιπέδου ενορίας για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ). Ετσι, όταν ρωτήθηκε αν μπορεί η ΝΑ να ασκήσει πολιτική Πρόνοιας - καθώς στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε υπάρχει μείωση 2,5% στις επιχορηγήσεις για την Πρόνοια - ο Θ. Κατριβάνος ήταν κατηγορηματικός: «Ασφαλώς όχι».

Κι ύστερα κάποιοι έχουν το θράσος να μιλούν για κοινωνικό πρόσωπο.

«ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΕΙΟ»
Σήμερα η στάση εργασίας

Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 8 π.μ ως τις 12μ., πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην κλινική «Βουγιουκλάκειο» στο Αιγάλεω.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

  • Τακτική πληρωμή ολόκληρης της μισθοδοσίας, μέσα στις εφτά πρώτες μέρες του μήνα.
  • Καταβολή όλων των αναδρομικών της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2001.
  • Καταβολή του επιδόματος αδείας που οφείλεται σε μέρος του προσωπικού.
  • Καταβολή των επιδομάτων ασθενείας που οφείλεται στο προσωπικό για μακροχρόνιο διάστημα.
  • Αμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της κλινικής και ιδιαίτερα νοσοκόμου για την απογευματινή βάρδια και νυχτοφύλακα για την ασφάλεια της κλινικής.
  • Να σταματήσει ο αυταρχισμός και οι απειλές της εργοδοσίας στο προσωπικό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ