Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ΑΜΕΑ

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκα

Στιγμιότυπο απ' τη μαχητική πορεία που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του Αναπηρικού Κινήματος την 1.11.2001
Στιγμιότυπο απ' τη μαχητική πορεία που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του Αναπηρικού Κινήματος την 1.11.2001
Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν αυτή την περίοδο τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) διεκδικώντας την επίλυση χρόνιων αιτημάτων τους αλλά η κυβέρνηση αυτάρεσκα δηλώνει ότι έχει ικανοποιήσει το σύνολο όσων ζητούν.

Το θέμα των ΑΜΕΑ έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας και ο υφυπουργός Υγείας Δ. Θάνος είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει 11 προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες των αναπήρων. Ισχυρίστηκε ότι τα ποσά των επιδομάτων που χορηγούνται έχουν αυξηθεί την τελευταία επταετία περισσότερο από 100% και για το 2001 υπήρξε δραχμική αύξηση μέχρι του ποσού των 50.000 δρχ. και δόθηκε αύξηση 5% για επιδόματα άνω των 50.000 δρχ. Τα επιδόματα, είπε, δε φορολογούνται, ούτε υπόκεινται σε οποιασδήποτε μορφής παρακράτηση, ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια λειτουργίας επιτροπής για την αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής εξετάζονται «όλες οι κατηγορίες των επιδομάτων με στόχο τη δικαιότερη, ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προτάσεις των συλλόγων και των φορέων των αναπήρων».

Ο Δ. Τσιόγκας τόνισε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν την ανάγκη πολύπλευρης στήριξης καθώς εκτός των άλλων προβλημάτων τους η ανεργία σ' αυτήν την κοινωνική ομάδα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Γι' αυτό, είπε, πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα όπως ζητάει η συντονιστική επιτροπή φορέων του αναπηρικού κινήματος. Αυτά είναι η νομοθετική κατοχύρωση των αναπηρικών επιδομάτων σε μορφή κοινωνικής σύνταξης που σε καμία περίπτωση δε θα συνδέεται με τα εισοδηματικά κριτήρια. Το ύψος των επιδομάτων να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και να εξαλείφει τις συνέπειες της αναπηρίας ενώ πρέπει να επεκταθούν και σε κατηγορίες αναπήρων που σήμερα δεν τα παίρνουν. Είπε επίσης ότι πρέπει να προχωρήσει ο διαχειριστικός και κοινωνικός έλεγχος στην Εθνική Συνομοσπονδία, να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες και ζήτησε να μη γίνεται παρακράτηση της τάξης του 1,5% στο εισόδημά τους από τη συνομοσπονδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ