Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ
Εκατό χρόνια αγώνας «για να γυρίσει ο ήλιος»

Μια ξεχωριστή «συνέλευση» ήταν η χτεσινή εκδήλωση για τα 100χρονα. Παρόντες οι εν ενεργεία, οι απόμαχοι μα και οι νεκροί του αγώνα
Μια ξεχωριστή «συνέλευση» ήταν η χτεσινή εκδήλωση για τα 100χρονα. Παρόντες οι εν ενεργεία, οι απόμαχοι μα και οι νεκροί του αγώνα
Τη λαμπρή ιστορική διαδρομή εκατό ολόκληρων χρόνων, μια διαδρομή που είναι χαραγμένη με φωτεινά γράμματα στις σελίδες του παγκόσμιου εργατικού κινήματος και αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές, τίμησαν χτες οι μηχανικοί εμπορικού ναυτικού, γιορτάζοντας την ίδρυση του ιστορικού τους σωματείου, της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Ο γιορτασμός της 100χρονης πρωτοπόρας δράσης της Ενωσης Μηχανικών έγινε το πρωί στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πειραϊκού Συνδέσμου, με μια εκδήλωση που αποτέλεσε υπόσχεση τιμής για τη συνέχιση και κλιμάκωση αυτής της αγωνιστικής πορείας, για τη «μετάδοση - όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας - της φλόγας της συλλογικής δημιουργίας και δράσης του ταξικού αγώνα».

Η πλημμυρισμένη ασφυκτικά αίθουσα από εργάτες της θάλασσας και της στεριάς, από πολιτικούς, δημοσιογράφους και πλήθος αντιπροσωπειών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζικούς φορείς, συνδικαλιστικά σωματεία και συνταξιουχικές Ενώσεις, έρχεται να καταδείξει με τον καλύτερο τρόπο τη βαρύτητα της Ενωσης Μηχανικών. Παράλληλα οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από Αυστραλία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Γεωργία και Κύπρο, αλλά και τα χαιρετιστήρια τηλεγραφήματα από τα ναυτεργατικά σωματεία Σουηδίας, Νορβηγίας, Αγγλίας, Ολλανδίας, Συρίας και άλλων, αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα της διεθνούς αναγνώρισης που κατάκτησε η ΠΕΜΕΝ μέσα από τη μεγαλειώδη πρωτοπόρα δράση της. Η παρουσία στην εκδήλωση στελεχών του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος Αλέκας Παπαρήγα, σημείωνε το ξεχωριστό βάρος που έχει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα η ΠΕΜΕΝ.

Στην πρώτη γραμμή η γενιά που πολέμησε για να φτάσουμε στο σήμερα
Στην πρώτη γραμμή η γενιά που πολέμησε για να φτάσουμε στο σήμερα
Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχτηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης, όταν η σημερινή διοίκηση της ΠΕΜΕΝ τίμησε τους παλαίμαχους μηχανικούς και ναυτεργάτες οι οποίοι συμμετείχαν στην εποποιία του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΟΕΝΟ και βρίσκονται ακόμα δίπλα στους ναυτεργατικούς αγώνες. «Είναι μεγάλη τιμή που ανάμεσά μας σήμερα βρίσκονται αγωνιστές που έδωσαν και δίνουν με πίστη τον αγώνα στο πλευρό των ναυτεργατών. Νιώθουμε υπερήφανοι που μέσα από τα σπλάχνα του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος βγήκαν αγωνιστές μαχητές που υπηρέτησαν την υπόθεση της εργατικής τάξης», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, για να προσφωνήσει μέσα σε φορτισμένο κλίμα και θερμά χειροκροτήματα τον παλαίμαχο μηχανικό και 88 ετών πια Δημήτρη Κολιαράκη, ο οποίος για την ηρωική του δράση είχε καταδικαστεί σε θάνατο στην ιστορική δίκη της ΟΕΝΟ και τον επίσης παλαίμαχο αγωνιστή μηχανικό, 94 ετών σήμερα, Βασίλη Μεσαδάκο.

Η συγκίνηση ξεχείλισε όταν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ ανάγνωσε τα ηρωικά ονόματα των αγωνιστών ναυτεργατών Αντώνη Αμπατιέλου, Βασίλη Μπεκάκου, Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, Δημήτρη Γαλάτη και πολλών άλλων, ζωντανεύοντας στα μάτια όλων τις απερίγραπτες σκηνές ηρωισμού, την αψηφισιά του θανάτου από χιλιάδες ναυτεργάτες που έδωσαν τις μάχες στους ωκεανούς για να κρατήσουν τα πλοία «εν κινήσει» για τον αντιφασιστικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, δίνοντας ταυτόχρονα τη μάχη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος της Ενωσης παρέδιδε την τιμητική πλακέτα της ΠΕΜΕΝ στους παλαίμαχους που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση και στα μέλη των οικογενειών όσων δε βρίσκονται πια στη ζωή. Με φόντο τα σλάιτς που απεικόνιζαν τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορικής διαδρομής της ΠΕΜΕΝ και του ναυτεργατικού κινήματος και μέσα σε θερμά χειροκροτήματα, την τιμητική πλακέτα της Ενωσης παρέλαβαν φανερά συγκινημένοι ο Βασίλης Μεσαδάκος, η σύζυγος του Βασίλη Μπεκάκου Ελένη, ο Δημήτρης Κολιαράκης, ο επί 19 χρόνια πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θανάσης Σταματόπουλος, μέλος της οικογένειας του Νίκου Καλαμάκη, ο μηχανικός Σταύρος Στεφρέσογλου ο οποίος είχε σώσει το πλοίο «ΑΜΠΡΟΣ ΠΑΤΡΙΑ» από τα βράχια ισπανικής ακτής (πράξη για την οποία έχει ειδικά τιμηθεί), ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Βασίλης Ζαφειρίου και οι παλαίμαχοι Αντώνης Μάλης και Γιώργος Γκότσης, ο οποίος ταυτόχρονα στην εκδήλωση αντιπροσώπευσε το Συνδικάτο Εργατών Θαλάσσης Αυστραλίας, Θόδωρος Θεοδώρου, Βαγγέλης Μπαλαδήμας, Γρηγόρης Δουβλίδης και Διονύσης Γιατρούσης. Τιμήθηκαν ακόμα για την προσφορά τους στο πλευρό των ναυτεργατών ο δημοσιογράφος Νίκος Πηγαδάς και ο δικηγόρος Γεράσιμος Γεωργάτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ