Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντίσταση, συντονισμός και κοινή δράση

Σημεία του χαιρετισμού του Γ. Σκιαδιώτη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ

Το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου έθιξε στην αρχή του χαιρετισμού του προς το συνέδριο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Σκιαδιώτης, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ ξεδιπλώνουν ένα επικίνδυνο επιτελικό σχέδιο που βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα σε ευρύτερες περιοχές του πλανήτη». Ο ομιλητής κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που με την υποστήριξη της ΝΔ και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα μας στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, και κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα να δώσει προτεραιότητα στη «συγκρότηση ενός μαζικού ρωμαλέου αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος».

Σχετικά με την δημόσια διοίκηση, επισήμανε ότι έχουν σημειωθεί αντιδραστικές αλλαγές στο όνομα των συμφερόντων των πολιτών, αλλά με πραγματικό σκοπό «να φέρουν την κρατική μηχανή και τη δημόσια διοίκηση συνολικά στο ύψος των σημερινών αναγκών, τόσο του ντόπιου όσο και του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου».

Στα πλαίσια αυτά, συνέχισε ο ομιλητής, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, μιλούν για λιγότερο κράτος όπου αυτό προσφέρει υπηρεσίες στον πολίτη, αλλά το ενισχύουν «όταν αυτό απαγορεύει διά νόμου ή περιορίζει τις αυξήσεις στο 2,5%, το θέλουν όταν αποφασίζει πρόσθετες φοροαπαλλαγές και προνόμια στο κεφάλαιο. Το θέλουν περισσότερο ως αστυνομία, ως ΜΑΤ, ως δυνάμεις ταχείας επέμβασης, ως "τρομονόμους" και νομοθετήματα απαγόρευσης των διαδηλώσεων».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι οι αντιδραστικές αλλαγές δε συνάντησαν την απαιτούμενη αντίδραση από τους εργαζόμενους, καθώς «τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ αρνήθηκαν να υιοθετήσουν μια αποτελεσματική γραμμή άμυνας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων και κατακτήσεων ακόμη και επιμέρους ζητημάτων». Την τακτική αυτή την απέδωσε στο γεγονός ότι «οι πλειοψηφίες των αντίστοιχων οργανώσεων έχουν υιοθετήσει ως αναγκαιότητα τους μονόδρομους του κεφαλαίου, της "Λευκής Βίβλου", του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ, του ΝΑΤΟ», και υπογράμμισε ότι οι οργανώσεις αυτές εγκατέλειψαν τη λογική της ταξικής αντιπαράθεσης, αναζητούν λύσεις στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου» και είναι αντικειμενικά πολύτιμοι σύμμαχοι του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

  • Το συνέδριο χαιρέτισαν από το ΠΑΣΟΚ ο Χρ. Παπουτσής, που αναλώθηκε στην ωραιοποίηση της σημερινής κατάστασης, ο Β. Πολύδωρας, που έκανε καθαρό ότι η ΝΔ προωθεί την σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, από το ΔΗΚΚΙ ο Π. Μαντάς, ο οποίος κατέκρινε τη λογική του «κοινωνικού διαλόγου» και από το ΚΕΠ ο Γ. Αρχοντίδης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ