Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Με όραμα την αταξική κοινωνία του μέλλοντος»

Τη γιορταστική εκδήλωση για τα 100χρονα της ΠΕΜΕΝ «άνοιξαν» οι αυριανοί μαχητές της, οι σπουδαστές μηχανικοί στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Ο Σταύρος Τσιμπίδης, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου των σπουδαστών, δίνοντας το φλογερό στίγμα των νέων μηχανικών και γεμίζοντας αισιοδοξία την αίθουσα από το βήμα έκανε σαφές ότι: «Επιβεβαιώνουμε πως θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι αυτής της βαριάς κληρονομιάς, ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες για μόρφωση, δουλιά και κοινωνική πρόοδο».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, παρουσιάζοντας τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορικής διαδρομής της Ενωσης. «Κοιτάζοντας πίσω - ανέφερε αρχικά - μελετώντας αυτή την πλούσια ιστορική πείρα, διαπιστώνοντας τον κόπο, τις θυσίες με τις οποίες κτίστηκε αυτό το οικοδόμημα νιώθουμε μεγάλη ευθύνη, αλλά και υπερηφάνεια. Γιατί η ΠΕΜΕΝ στηριγμένη στα στιβαρά χέρια των μηχανικών, αλλά και των άλλων ναυτεργατών, δεμένη με τα άλλα τμήματα της εργατικής τάξης της χώρας μας, αλλά και του διεθνούς εργατικού κινήματος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ταξικού αγώνα». Ο πρόεδρος γυρίζοντας πίσω αναφέρεται στην 5η Μάρτη 1901, ημέρα ορόσημο για το ναυτεργατικό, συνολικά για το εργατικό κίνημα, καθώς οι μηχανικοί ιδρύουν στον Πειραιά τον Ατμομηχανικό Σύνδεσμο "ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ".

Το σωματείο οργανώνει τη δράση των μηχανικών και διεκδικεί κανονισμό εργασίας και βελτίωση της τροφής. Το 1910 κηρύσσει την πρώτη απεργία και η κυβέρνηση Δραγούμη ικανοποιεί τα αιτήματα. Ακολουθεί ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος με απώλειες 167 πλοίων που μεταφράζεται σε απώλεια της ζωής εκατοντάδων ναυτεργατών.

Το 1914 ο Σύνδεσμος μετονομάζεται σε Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Ατμόπλοιων και πρωτοπορεί σε μια σειρά ιστορικών γεγονότων. Το 1918 στα γραφεία της Ενωσης γίνεται το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ, που στη συνέχεια μετονομάζεται σε ΚΚΕ. Την ίδια χρονιά γίνεται το ιδρυτικό συνέδριο της ΓΣΕΕ, όπου η Ενωση συμμετέχει με 6 αντιπροσώπους. Ακολουθούν σκληροί αγώνες, διώξεις και θυσίες των μηχανικών στη δικτατορία του Πάγκαλου, με το ιδιώνυμο του Ε. Βενιζέλου. Μεγάλη είναι η συμβολή των μηχανικών στην ίδρυση και ανάπτυξη το 1928 της Ναυτεργατικής Ενωσης Ελλάδας στην ανάπτυξη των σκληρών ταξικών αγώνων ενάντια στο ολοένα και αναπτυσσόμενο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Στην προετοιμασία της αντιφασιστικής μάχης στα λιμάνια του εξωτερικού, καθώς πλησιάζει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Στην ίδρυση το 1943 της θρυλικής ΟΕΝΟ και στους ηρωικούς αγώνες που ακολούθησαν.

Το 1947 τα όργανα της μοναρχοφασιστικής κυβέρνησης αλώνουν την ΠΕΜΕΝ. Ο πρόεδρός της Β. Μπεκάκος φυλακίζεται. Το 1948 ο πρόεδρος της Ενωσης και πολλοί ακόμα μηχανικοί καταδικάζονται σε θάνατο στη δίκη της ΟΕΝΟ. Ακολουθεί σφοδρή επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αφαιρώντας μια σειρά σημαντικές κατακτήσεις. Η ΠΕΜΕΝ παραμένει στα χέρια των εγκάθετων των εφοπλιστών μέχρι το 1978, οπότε οι μηχανικοί αναθέτουν το τιμόνι στις ταξικές δυνάμεις με πρόεδρο τον Θ. Σταματόπουλο. Από το 1979 μέχρι σήμερα έχει γραφεί πολύ πλούσιος απολογισμός δράσης. Απεργίες όπως αυτές του 1980, του 1981 που οργανώθηκε από την ΠΕΜΕΝ σε παγκόσμια κλίμακα, του 1983, 1986 - 1987, 1996 - 1997 συγκλόνισαν τη χώρα. Η συμβολή της ΠΕΜΕΝ στην κατάκτηση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την 6μηνη - 7μηνη ναυτολόγηση, την αύξηση των ημερών αδείας, συνολικά σε κάθε κατάκτηση των ναυτεργατών είναι καθοριστική. Σήμερα, οι μηχανικοί συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή. «Προετοιμαζόμαστε καλά για να αντιμετωπίσουμε τη σφοδρή επίθεση - σημείωσε ο πρόεδρος - που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εμπόλεμη κατάσταση, που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ και την οικονομική κρίση που αγκαλιάζει τον καπιταλιστικό κόσμο».

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή στην εκδήλωση αποτέλεσε ο σύντομος χαιρετισμός του Δημήτρη Κολιαράκη «οδοιπόρος - όπως είπε ο ίδιος - του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος από το 1932 και μέλος της ΠΕΜΕΝ από το 1934». Ο παλαίμαχος μηχανικός συναισθηματικά φορτισμένος αναφέρθηκε στους συναγωνιστές τους θανατοποινίτες της δίκης της ΟΕΝΟ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα 100 χρόνια ζωής και δράσης της ΠΕΜΕΝ «θα αποτελέσουν αφετηρία καινούριας αγωνιστικής εξόρμησης του ναυτεργατικού κινήματος, περισσότερο δυνατής και ρωμαλέας παρουσίας και συμβολής στον ανειρήνευτο και αδιάκοπο αγώνα της εργατικής τάξης, με όραμα την αταξική κοινωνία του μέλλοντος».

Με θερμά χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι παρευρισκόμενοι στο βήμα και τον δημοσιογράφο Νίκο Πηγαδά, τον οποίο η ΠΕΜΕΝ τίμησε για την προσφορά του. Ο Ν. Πηγαδάς, αφού αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της ΠΕΜΕΝ πρόσθεσε ένα ακόμα στοιχείο, αναφέροντας ότι στον «Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ελληνες ναυτεργάτες, πολεμώντας τις φασιστικές αγέλες είχαν 2.500 νεκρούς και το Πολεμικό Ναυτικό 299». Ακολούθησε η απαγγελία ποιήματος από τον ηθοποιό Λάζο Τερζά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ