ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Πεδία μαχών σφοδρά
  • Θρίλερ με την πολιορκία του Κουντούζ
  • Αρχινά η «παρέλαση» των ξένων στρατιωτικών

Μέλος της Βόρειας Συμμαχίας σημαδεύει θέσεις των Ταλιμπάν

Associated Press

Μέλος της Βόρειας Συμμαχίας σημαδεύει θέσεις των Ταλιμπάν
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τι ακριβώς συμβαίνει στο Αφγανιστάν; Θα παραδοθούν ή όχι οι Ταλιμπάν, αλλά και οι ξένοι μαχητές που πολιορκούνται εδώ και πολλές μέρες στο Κουντούζ από τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας. Τις πρώτες πρωινές ώρες, το αμερικανικό CNN το έφερε ως δεδομένο, μάλιστα το βρετανικό SKY News μετέδιδε εικόνες από την παράδοση των Ταλιμπάν. Ωστόσο, η παράδοση δεν έγινε ποτέ...

Επισήμως την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την παράδοση των πολιορκημένων δυνάμεων στο Κουντούζ ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας Γιούνους Κανούνι, που δήλωσε προς το πρακτορείο «Ρόιτερς» δήλωσε «ότι αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις μας προελαύνουν. Ελπίζουμε μέχρι αύριο -δηλαδή σήμερα- θα έχουμε καταλάβει την πόλη». Νωρίτερα, κάποιοι από τους διοικητές των Ταλιμπάν φέρονταν έτοιμοι να παραδοθούν, ενώ οι εικόνες αποχώρησης που είχε μεταδώσει και το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TV, πιθανώς όντως να αφορούν κάποιους εκ των μαχητών που αποχωρούσαν αρχικά...

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορία του αραβικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, εκπρόσωπος του Μουλά Ομάρ είχε διαψεύσει επίσης το πρωί της Πέμπτης την ύπαρξη συμφωνίας με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας να αποχωρήσουν από την πόλη Κουντούζ και να την παραδώσουν. Το σκηνικό της χτεσινής μέρας τουλάχιστον προς το τέλος της, και αφού είχε εκπνεύσει το τελεσίγραφο της Βόρειας Συμμαχίας, ήταν το σύνηθες με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται αλλά και τους βομβαρδισμούς. Μάχες όμως έλαβαν χώρα και 20 χλμ. νοτιοδυτικά της Καμπούλ, όπου άρματα και δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας συγκρούονται με τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Ταλιμπάν κατόρθωσαν να περικυκλώσουν τους Μουτζαχεντίν, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να οπισθοχωρήσουν. Μάχες μαίνονται και στην επαρχία του Κανταχάρ.

Οι εκατόμβες της Μαζάρ ι Σαρίφ

Ουσιαστικά, τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στο Κουντούζ για πολλούς λόγους. Καταρχήν αποτελεί τον τελευταίο θύλακα των Ταλιμπάν στο βορρά και μάλιστα στα σύνορα με το Πακιστάν και δεύτερον και κυριότερο ο αριθμός των εγκλωβισμένων που εκτιμάται να είναι ακόμη και 15.000 Ταλιμπάν, αλλά και γύρω στους 30.000 αμάχους, είναι πολύ μεγάλος. Σε περίπτωση προέλαση της Βόρειας Συμμαχίας, η αιματοχυσία θεωρείται ως το βέβαιο αποτέλεσμα.

Τα όσα διαδραματίστηκαν τόσο στην Καμπούλ και κυρίως στη Μαζίρ ι Σαρίφ, αποτελούν ειδεχθή παρακαταθήκη. Για του λόγου το αληθές... από το Ισλαμαμπάντ ο Ολιβιέ Ντιρ εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και υπεύθυνος των επιχειρήσεων της CICR στην κεντρική και νότια Ασία τόνισε πως 400 με 600 πτώματα βρέθηκαν στην πόλη, από τα οποία τα 180 είχαν ενταφιαστεί. Ο ίδιος δεν μπόρεσε όμως να απαντήσει στις πληροφορίες για σφαγές στη Μαζάρ ι Σαρίφ μετά την αποχώρηση των Ταλιμπάν στις 9 Νοεμβρίου. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με την ευκαιρία της άφιξης στην περιοχή του προέδρου της CICR, Γιάκομπ Κέλενμπεργκ, ο οποίος έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο αιματοχυσίας στην πόλη Κουντούζ. Ο Κέλενμπεργκ επισήμανε πως ο Ερυθρός Σταυρός δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο από το να επιβλέπει την κατάσταση και να οργανώνει επισκέψεις στους κρατούμενους Ταλιμπάν.

Γάλλοι, Βρετανοί, Πολωνοί ...μέχρι στιγμής

Την ίδια στιγμή, η παρέλαση ξένων στρατιωτών συνεχίζεται. Σύμφωνα με πηγές του βρετανικού υπουργείου Αμύνης, μαζί με τους Αμερικανούς στο ανθρωποκυνηγητό του Μπιν Λάντεν συμμετέχουν και Βρετανοί κομάντος, ενώ για την αναζήτηση του «φαντάσματος» επιστρατεύτηκε χθες και ένα κατασκοπευτικό Global Hawk, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Περίπου 300 στρατιώτες, μέλη των ειδικών δυνάμεων, θα αποστείλει η Πολωνία στο Αφγανιστάν στις αρχές του νέου έτους, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λέζτσεκ Μίλερ. Η δύναμη θα αρχίσει να αναπτύσσεται από τις 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό, και η αποστολή της αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες. Ενώ, τους πέντε χιλιάδες θα φτάσουν οι Γάλλοι στρατιώτες που θα αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Αμυνας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι 2.450 άνδρες, μέλη του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle που θα αποπλεύσει σύντομα για τον Ινδικό Ωκεανό αλλά και οι 58 γάλλοι στρατιώτες που βρίσκονται από τη Δευτέρα στο Ουζμπεκιστάν και περιμένουν το «πράσινο φως» από τις δυνάμεις της αφγανικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να μεταβούν στο αεροδρόμιο του Μαζάρ ι Σαρίφ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η «τύχη» της Κοντούζ «καίει» το Ισλαμαμπάντ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Νέα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην αφγανική πόλη Κοντούζ και να παραδοθούν υπό συνθήκες ασφαλείας οι εγκλωβισμένοι Ταλιμπάν και οι ξένοι μαχητές που βρίσκονται στο πλευρό τους, απηύθυνε η πακιστανική ηγεσία, λίγες ώρες πριν φθάσει στη χώρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή να κλείσει και η πρεσβεία των Ταλιμπάν.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Τζέικομπ Κέλενγκερ είχε, χτες, ο Πακιστανός ηγέτης, από τον οποίο ζήτησε να παρεμβληθεί ούτως ώστε να εξέλθουν ασφαλώς από την πολιορκούμενη πόλη Κοντούζ οι αλλοδαποί μαχητές που πολεμούν στο πλευρό των Ταλιμπάν και να τους «φερθούν σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου». Ο Περβέζ Μουσαράφ επανέλαβε ότι αν δε βρεθεί μεσολαβητική λύση θα προκληθεί απίστευτη αιματοχυσία. Ο Κέλενγκερ δεσμεύτηκε ότι θα πράξει ό,τι μπορεί. Ο Μουσαράφ είχε συνομιλήσει, στις αρχές της βδομάδας, για το ίδιο θέμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ενώ απηύθυνε έκκληση και στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αζίζ Αχμέντ Κχαν, δήλωνε ότι στους Πακιστανούς μαχητές που βρίσκονται στην Κοντούζ θα επιτραπεί η είσοδος στο Πακιστάν, όπου θα δικαστούν. Οπως έγινε γνωστό, σε 3 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε, χτες, και ο μουφτής Σούφι Μοχάμεντ, ηγέτης ισλαμιστικής οργάνωσης, ο οποίος παρακίνησε και οδήγησε χιλιάδες Πακιστανούς εθελοντές στο πλευρό των Ταλιμπάν, τις τελευταίες βδομάδες.

Επίσης, χτες, ο Κχαν ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή στην πρεσβεία των Ταλιμπάν στο Ισλαμαμπάντ να παύσει τη λειτουργία της. Ο Πακιστανός αξιωματούχος τόνιζε ότι έχει δοθεί «εύλογο χρονικό περιθώριο» στο προσωπικό να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να εγκαταλείψει την τελευταία διπλωματική αποστολή των Ταλιμπάν που λειτουργούσε.

«Οι ΗΠΑ κατάλαβαν το λάθος τους»

«Οι σχέσεις Πακιστάν - ΗΠΑ έχουν καλές και κακές στιγμές» υποστήριζε, μιλώντας σε ιορδανική εφημερίδα, ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών. Ο Μοϊνουντίν Χαϊντάρ υπενθύμιζε ότι «μετά τον πόλεμο κατά των Σοβιετικών, και τη βοήθεια που έλαβαν από το Πακιστάν, οι ΗΠΑ μας εγκατέλειψαν όπως και το Αφγανιστάν. Νομίζω ότι τώρα κατάλαβαν το λάθος τους και ελπίζω ότι θα στηρίξουν το Πακιστάν στη μετα-Ταλιμπάν εποχή». Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του αναφορικά με την ασφάλεια, ο Χαϊντάρ παραδέχτηκε ότι «δεν είναι καλή», αλλά προσέθεσε ότι είναι «υποφερτή» και ότι «η πακιστανική ηγεσία τελικά θα καταφέρει να υπερσκελίσει τα προβλήματα».

Στόχος τα πετρέλαια

Ο Αμερικανός διεθνολόγος καθηγητής Francis Boyle, σε συνέντευξή του (στο Spiegel Online), δήλωσε ανάμεσα στα άλλα: «Σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ο πόλεμος κατά του Αφγανιστάν είναι παράνομος, επειδή δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έδωσε εντολή ή ενέκρινε τα πλήγματα στη Νέα Υόρκη. Δεν υπάρχει, επίσης, καμιά απόδειξη ότι εντολή για τα πλήγματα έδωσε ο Μπιν Λάντεν και ούτε ο απεσταλμένος (της Ουάσιγκτον) Τέιλορ προσκόμισε καμιά απόδειξη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ότι τα πλήγματα τα διέταξε ο Μπιν Λάντεν ή ότι είχε γνώση γι' αυτά η (τότε) κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Οι αποδείξεις, άλλωστε, δε θα είχαν καμιά σημασία, γιατί ο Μπους είχε ήδη αποφασίσει την κήρυξη του πολέμου. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αποφασίσει τον πόλεμο πριν την 11η Σεπτέμβρη... Οι εφεδρείες πετρελαίου και αερίου στην Κεντρική Ασία είναι οι δεύτερες κατά σειρά μετά τον Περσικό Κόλπο... Ο πρώην υπουργός Αμυνας Κάσπαρ Γουαϊνμπέργκερ έχει πει ότι τα πετρελαιοφόρα πεδία της Κεντρικής Ασίας συγκαταλέγονται στα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ... Το πετρέλαιο και το αέριο είναι τα πραγματικά συμφέροντα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και όχι ο Μπιν Λάντεν».


Θ.Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ