Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η «τύχη» της Κοντούζ «καίει» το Ισλαμαμπάντ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Νέα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην αφγανική πόλη Κοντούζ και να παραδοθούν υπό συνθήκες ασφαλείας οι εγκλωβισμένοι Ταλιμπάν και οι ξένοι μαχητές που βρίσκονται στο πλευρό τους, απηύθυνε η πακιστανική ηγεσία, λίγες ώρες πριν φθάσει στη χώρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή να κλείσει και η πρεσβεία των Ταλιμπάν.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Τζέικομπ Κέλενγκερ είχε, χτες, ο Πακιστανός ηγέτης, από τον οποίο ζήτησε να παρεμβληθεί ούτως ώστε να εξέλθουν ασφαλώς από την πολιορκούμενη πόλη Κοντούζ οι αλλοδαποί μαχητές που πολεμούν στο πλευρό των Ταλιμπάν και να τους «φερθούν σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου». Ο Περβέζ Μουσαράφ επανέλαβε ότι αν δε βρεθεί μεσολαβητική λύση θα προκληθεί απίστευτη αιματοχυσία. Ο Κέλενγκερ δεσμεύτηκε ότι θα πράξει ό,τι μπορεί. Ο Μουσαράφ είχε συνομιλήσει, στις αρχές της βδομάδας, για το ίδιο θέμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ενώ απηύθυνε έκκληση και στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αζίζ Αχμέντ Κχαν, δήλωνε ότι στους Πακιστανούς μαχητές που βρίσκονται στην Κοντούζ θα επιτραπεί η είσοδος στο Πακιστάν, όπου θα δικαστούν. Οπως έγινε γνωστό, σε 3 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε, χτες, και ο μουφτής Σούφι Μοχάμεντ, ηγέτης ισλαμιστικής οργάνωσης, ο οποίος παρακίνησε και οδήγησε χιλιάδες Πακιστανούς εθελοντές στο πλευρό των Ταλιμπάν, τις τελευταίες βδομάδες.

Επίσης, χτες, ο Κχαν ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή στην πρεσβεία των Ταλιμπάν στο Ισλαμαμπάντ να παύσει τη λειτουργία της. Ο Πακιστανός αξιωματούχος τόνιζε ότι έχει δοθεί «εύλογο χρονικό περιθώριο» στο προσωπικό να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να εγκαταλείψει την τελευταία διπλωματική αποστολή των Ταλιμπάν που λειτουργούσε.

«Οι ΗΠΑ κατάλαβαν το λάθος τους»

«Οι σχέσεις Πακιστάν - ΗΠΑ έχουν καλές και κακές στιγμές» υποστήριζε, μιλώντας σε ιορδανική εφημερίδα, ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών. Ο Μοϊνουντίν Χαϊντάρ υπενθύμιζε ότι «μετά τον πόλεμο κατά των Σοβιετικών, και τη βοήθεια που έλαβαν από το Πακιστάν, οι ΗΠΑ μας εγκατέλειψαν όπως και το Αφγανιστάν. Νομίζω ότι τώρα κατάλαβαν το λάθος τους και ελπίζω ότι θα στηρίξουν το Πακιστάν στη μετα-Ταλιμπάν εποχή». Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του αναφορικά με την ασφάλεια, ο Χαϊντάρ παραδέχτηκε ότι «δεν είναι καλή», αλλά προσέθεσε ότι είναι «υποφερτή» και ότι «η πακιστανική ηγεσία τελικά θα καταφέρει να υπερσκελίσει τα προβλήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε αναζήτηση «ζωτικών» ισορροπιών (2001-11-18 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι συνοριακές δυνάμεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις (2001-11-17 00:00:00.0)
Επιπλέον μέτρα για την «καταστολή των ταραχών» (2001-10-11 00:00:00.0)
Ο μεγάλος ελιγμός του Μουσαράφ; (2001-10-04 00:00:00.0)
Εντείνεται η ανησυχία για τη «Βόρεια Συμμαχία» (2001-10-03 00:00:00.0)
Εκρυθμη η κατάσταση (2001-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ