Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΤΖΟΡΤΖ ΟΥΟΚΕΡ ΜΠΟΥΣ
«Το Αφγανιστάν είναι μόνο η αρχή»

Στο δρόμο της προσφυγιάς

Associated Press

Στο δρόμο της προσφυγιάς
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Με τη διαβεβαίωση ότι η εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας μόλις τώρα αρχίζει και φυσικά θα επεκταθεί και εκτός των συνόρων του Αφγανιστάν, αλλά και με την προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες ότι «η πιο επικίνδυνη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν είναι ακόμη μπροστά μας», απευθύνθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους προς τους συμπατριώτες κατά την ομιλία του από τη στρατιωτική βάση του Fort Cambell της πολιτείας του Κεντάκι, με αφορμή τη γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

«Το Αφγανιστάν είναι μονάχα η αρχή του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, απευθυνόμενος στους άνδρες της αερομεταφερόμενης Μεραρχίας 101, τους «Screaming Eagles», που έχει ήδη στείλει δυνάμεις της στο Πακιστάν. «Υπάρχουν και άλλοι τρομοκράτες που απειλούν την Αμερική και τους φίλους μας και υπάρχουν και άλλες χώρες πρόθυμες να υποστηρίξουν αυτούς τους εγκληματίες. Δεν μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς σαν χώρα, πριν από την εξάλειψη αυτών των απειλών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους Νιου Γιόρκ Τάιμς, αν και ο Μπους δεν κατονόμασε τις χώρες που θα αποτελέσουν τους επόμενους στόχους των ΗΠΑ, ανέπτυξε με τον κατηγορηματικότερο τρόπο τη στρατηγική που ο Λευκός Οίκος αποκαλεί «Δόγμα Μπους». «Αν προσφέρεις καταφύγιο σε τρομοκράτες, είσαι και εσύ τρομοκράτης», είπε και πρόσθεσε «Αν εκπαιδεύεις ή χρηματοδοτείς τους τρομοκράτες, είσαι και εσύ τρομοκράτης και θα υποστείς τις συνέπειες»... «Θα είσαι υπόλογος στις ΗΠΑ και στους φίλους μας» και οι Τάιμς επισημαίνουν ότι στις χώρες που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι παραβιάζουν το «Δόγμα Μπους» συγκαταλέγονται η Σομαλία, το Σουδάν και το Ιράκ.

Παράλληλα, σε ανταπόκριση από τη Σαουδική Αραβία, η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του πρίγκιπα Tarki bin Faisal - ο οποίος ήταν επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας για μια 25ετία - ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η ιρακινή κυβέρνηση έχει προσφέρει την υποστήριξή της στο δίκτυο «Αλ Κάιντα» του Οσάμα μπιν Λάντεν και προσθέτει ότι η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να υποστηρίξει την πιθανότητα το Ιράκ να αποτελέσει τον επόμενο στόχο, όπως αφήνουν να εννοηθεί πολλοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου.

Ο Ταρκί Μπιν Φαϊσάλ επισημαίνει ότι θεωρεί τον Σαντάμ Χουσεΐν σαν έναν από τους πλέον δραστήριους τρομοκράτες του κόσμου, αλλά υπογραμμίζει ότι είναι προτιμότερο να ενισχυθούν οι εντός του Ιράκ ομάδες που εργάζονται για την ανατροπή του, αντί οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να προχωρήσουν πάλι σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, την αποκαλούμενη «Φάση ΙΙ» του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ