Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Στο στόχαστρο οι λαοί
Πας μη «Αμερικανός»... ύποπτος!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μπορεί το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι Αμερικανοί κομάντος στο Αφγανιστάν για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν να απορροφά όλα τα φώτα της δημοσιότητας, για ευνόητους λόγους, το ανθρωποκυνηγητό όμως που γίνεται εντός της αμερικανικής επικράτειας, αλλά και σε άλλες χώρες, σπάνια βλέπει το φως της δημοσιότητας και πάλι για ευνόητους λόγους.

Επισήμως οι προσπάθειες για την εξάρθρωση του δικτύου της Αλ Κάιντα στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», έχει οδηγήσει στα κρατητήρια και τις φυλακές 1.100 άτομα εντός των ΗΠΑ, ενώ ο αριθμός των συλλήψεων υπόπτων για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν σε άλλες 50 χώρες έχει φτάσει τουλάχιστον τους 360.

Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», οι συλλήψεις έγιναν με την παρότρυνση της CIA, ενώ και το FBI βοήθησε επίσης στην πραγματοποίηση ενός αγνώστου αριθμού συλλήψεων. Από τους 360 συλληφθέντες στο εξωτερικό, περισσότεροι από 100 είναι στην Ευρώπη, 100 στη Μέση Ανατολή, 30 στη Λατινική Αμερική και 20 στην Αφρική. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες η κινητοποίηση αυτή έχει ενδεχομένως κλονίσει ορισμένες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ωστόσο δεν είναι γνωστό κατά πόσο έχει συμβάλει στην αποτροπή άλλων τρομοκρατικών ενεργειών.

Πάντως, σε άλλο ρεπορτάζ και πάλι της ίδιας εφημερίδας, μία συνολικότερη εικόνα της επιχείρησης δίδεται, αφού αναφέρεται ότι οι περισσότεροι εκ των κρατουμένων στις ΗΠΑ έχουν διαπράξει εγκλήματα όπως πλημμελήματα του μεταναστευτικού νόμου, ενώ ένας φοιτητής από την Υεμένη που τελικά κατόρθωσε να αφεθεί ελεύθερος στο Σαν Ντιέγκο... εννοείται μόνο με καταβολή εγγύησης 500.000 δολαρίων(!), αλλά και με τον όρο να φέρει ηλεκτρονικό βραχιόλι ώστε να παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο. Παράλληλα, δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι ανάμεσα στους 1.100 συλληφθέντες βρίσκονται τουλάχιστον 50 Ισραηλινοί πολίτες, σύμφωνα με τον Ιντο Αχαρόνι, εκπρόσωπο Τύπου του προξενείου του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος πρόσθεσε ότι ενδέχεται ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος, αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολλοί Ισραηλινοί μπορεί να έχουν συλληφθεί και εξαιτίας της ντροπής τους - επειδή εργάζονταν χωρίς άδεια εργασίας - να μην το έχουν δηλώσει.

Εκτός από τα άτομα που έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ ως ύποπτα για σχέσεις με το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, σε άλλες χώρες του κόσμου οι αρχές έχουν συλλάβει πάνω από 360 ανθρώπους, διαφόρων εθνικοτήτων. Μέτρα ασφαλείας για τους αντιπάλους των Ταλιμπάν που ζουν στο ολλανδικό έδαφος, λαμβάνει η κυβέρνηση της χώρας.

Τέλος, στον ΟΗΕ, εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τη σύναψη μιας αντιτρομοκρατικής συνθήκης που θα ετίθετο σε εφαρμογή πριν από το τέλος του χρόνου. Η επιτροπή, που είχε αναλάβει τη διατύπωση των άρθρων της συνθήκης, δεν κατάφερε να συμφωνήσει αφού το Μεσανατολικό και το Κασμίρ συνεχίζουν να αποτελούν σημεία - αγκάθια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ