Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εντείνεται η ανησυχία για τη «Βόρεια Συμμαχία»

«Δε μας έχουν δοθεί πληροφορίες για στρατιωτικά σχέδια, ούτε αποδείξεις για τον Μπιν Λάντεν», δηλώνει η πακιστανική ηγεσία

Μέλη της «Συμμαχίας του Βορρά»

Associated Press

Μέλη της «Συμμαχίας του Βορρά»
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΚΕΤΑ.-

«Δεν έχουμε λάβει καμία απόδειξη της ενοχής του Μπιν Λάντεν», δήλωνε, χτες, ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίαζ Μοχάμεντ Κχαν, λίγο μετά τη συνάντηση της Αμερικανίδας πρέσβειρας με τον στρατιωτικό ηγέτη της χώρας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση της Γουέντι Τσάμπερλεϊν με τον στρατηγό Μουσαράφ είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση για «την πρόοδο των ανακρίσεων».

Εντούτοις, ο Ρ. Κχαν καθιστούσε κατηγορηματικώς σαφές ότι το Πακιστάν δεν έχει ενημερωθεί. Αναφερόμενος μάλιστα στις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ότι οι ΗΠΑ προσκόμισαν αποδείξεις, ο Κχαν αρκέστηκε να δηλώσει ότι «το Πακιστάν δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θα το εκτιμούσαμε αν είχαμε ενημέρωση και εμείς». Ο Πακιστανός αξιωματούχος διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει ούτε ενημέρωση για τυχόν αμερικανικά επιχειρησιακά σχέδια. Πακιστανικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι ΗΠΑ και Πακιστάν, παρά την κατ' αρχήν συμφωνία συνεργασίας, διαφωνούν στο ρόλο της αφγανικής αντιπολίτευσης, με την οποία το Πακιστάν έχει εχθρικότατες σχέσεις.

Οι δηλώσεις αυτές εκλαμβάνονται από πολλούς αναλυτές ως ένδειξη αυξανόμενης νευρικότητας και ανησυχίας στην πακιστανική ηγεσία, που φέρεται να εκτιμά ότι η θέση της είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η αρχική προσφορά συνεργασίας του Πακιστάν με τις ΗΠΑ μοιάζει να υποβαθμίζεται από την ενίσχυση του ρόλου της «Βόρειας Συμμαχίας», ενώ την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα που φέρουν ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους να προβάλλουν ενστάσεις για την «αναβάθμιση» του Πακιστάν, καθώς υποστηρίζουν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων από το Ισλαμαμπάντ.

Σιβυλλική ήταν και η στάση που τήρησε ο στρατηγός Μουσαράφ, σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε, χτες, από το BBC. Αν και τόνισε ότι θα επιμείνει στην προσπάθεια να μεταπείσει τους Ταλιμπάν, ο Μουσαράφ χαρακτήριζε σχεδόν αναπόφευκτες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος τους. Μάλιστα, χαρακτήρισε υψίστης σημασίας για τη σταθερότητα στην περιοχή την πραγματοποίηση «βραχείας επιχείρησης», που θα συνοδευτεί από «τάχιστη ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν», προϋποθέσεις που καθιστούν δυνατή τη διατήρηση της σταθερότητας και στο εσωτερικό του Πακιστάν.

Τέλος, ο Πακιστανός στρατιωτικός ηγέτης εκφράζει ξεκάθαρα την αντίθεσή του προς την «επιβολή μιας κυβέρνησης υπό την αφγανική αντιπολίτευση», διότι, όπως κατέληξε, «επιθυμεί να υπάρχει ένα φιλικό Αφγανιστάν στα σύνορα». Ταυτόχρονα, χωρίς επεισόδια και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ολοκληρωνόταν διαδήλωση κατά της αμερικανικής επιχείρησης από μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων, στην Κέτα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, και ο Καναδάς ανακοίνωνε την πρόθεσή του να «παραιτηθεί» από τα 283 εκατομμύρια δολάρια που του χρωστά το Πακιστάν, προκειμένου να το «ανταμείψει για τη θαρραλέα στάση του» και με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν σε «αναπτυξιακά έργα». Στην πόλη Πεσαβάρ έφθασαν, χτες, άλλοι 45 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία αύξησε τους υπαλλήλους της τόσο στη συγκεκριμένη πόλη, όσο και στην Κέτα και στο Ισλαμαμπάντ.

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χορήγηση, επιπλέον, 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων για τους Αφγανούς πρόσφυγες που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, ενώ η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ επιβεβαίωσε ότι απέστειλε ένα πρώτο κομβόι βοήθειας (800 γαϊδούρια) στο Αφγανιστάν. Τέλος, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων προειδοποίησε ότι, ήδη, στο Βόρειο Αφγανιστάν λιμοκτονούν περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι και έκανε έκκληση για έκτακτη βοήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ