Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΤΑΛΙΑ
«Σκόνη» στα μάτια προσπαθεί να ρίξει ο Μπερλουσκόνι...

ΡΩΜΗ.- Μετά το, προ μίας βδομάδας, αντιδραστικό παραλήρημα του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι περί κατώτερου ισλαμικού πολιτισμού και ταύτισης των «φανατικών ισλαμιστών δραστών» των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη με τους πολέμιους της παγκοσμιοποίησης και τις επακόλουθες διευκρινίσεις περί «παρεξήγησης», ήρθε (χτες) και η συνέντευξη Μπερλουσκόνι στην αραβόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου «Ασάρκ αλ-αουσάτ»...

Ο Μπερλουσκόνι αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη για τις δηλώσεις του, αρκούμενος να πει πως ένα μέρος των όσων είχε πει την περασμένη Τρίτη σε Ιταλούς δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Βερολίνο «διαστρεβλώθηκε από αριστερούς πολιτικούς αντιπάλους του και μερίδα του αριστερού Τύπου».

«Δεν είπα ποτέ τίποτε εναντίον του ισλαμικού πολιτισμού. Είναι έργο μερικών ανθρώπων του ιταλικού αριστερού Τύπου που ήθελαν να αμαυρώσουν την εικόνα μου και να καταστρέψουν τις μακρόχρονες σχέσεις μου με τους Αραβες και τους Μουσουλμάνους», είπε ο Μπερλουσκόνι στην παραπάνω εφημερίδα, «ξεχνώντας» πως μία μέρα μετά το αντιδραστικό του παραλήρημα αναγκάστηκε να προβεί σε διορθωτική δήλωση, λέγοντας πως «ζητεί συγνώμη εάν οι δηλώσεις του προσέβαλαν τους Μουσουλμάνους»....

Αντίθετα, ο Μπερλουσκόνι δεν ακολούθησε την ίδια τακτική - για ευνόητους λόγους και εν απουσία αντιδράσεων από ξένους αξιωματούχους...- όσον αφορά στις δηλώσεις του έναντι των πολέμιων της «παγκοσμιοποίησης».

«Στην Ιταλία οι περισσότεροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί είναι υπό τον έλεγχο αριστερών που με θεωρούν αντίπαλό τους. Το πολιτικό μου πρόγραμμα είναι εναντίον των αριστερών. Είμαι συχνά στόχος των αριστερών ΜΜΕ και γι' αυτό είναι ο πρωθυπουργός που δέχτηκε, ποτέ, τις περισσότερες επιθέσεις τέτοιου είδους» κατέληξε ο Μπερλουσκόνι, «ξεχνώντας» πως ο ίδιος (μέσω των επιχειρηματικών ομίλων που διευθύνει) έχει υπό την ιδιοκτησία, αλλά και τον έλεγχό του τα περισσότερα ηλεκτρονικά (και όχι μόνον) ΜΜΕ στην Ιταλία....

«Λεπτομέρεια»: Η συνέντευξη Μπερλουσκόνι σε αραβόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου δημοσιεύτηκε χτες, οπότε είχε προγραμματίσει συνάντηση με διπλωμάτες αραβικών χωρών στη Ρώμη. Πάντως, φαίνεται πως οι σχετικές προσπάθειες του Μπερλουσκόνι δεν πείθουν ούτε επαρκώς, ούτε όλους... Χτες βράδυ ο γενικός διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ, Κοϊσίρο Ματσούρα, δίχως να τον κατονομάσει ευθέως, επέκρινε μιλώντας στη σύνοδο της οργάνωσης στο Παρίσι «τις ανεύθυνες δηλώσεις όσων διατυπώνουν ολέθριες σκέψεις για δήθεν ιεράρχηση ανάμεσα σε διαφορετικές θρησκείες, πολιτισμούς και πολιτιστικές παραδόσεις».

Η αμερικανική πρεσβεία προειδοποιεί...

Η Ιταλία έγινε ο επόμενος αποδέκτης «προειδοποίησης» από πρεσβεία των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκή χώρα περί της εκεί εξαπόλυσης επικείμενου «τρομοκρατικού χτυπήματος σε σύμβολα του αμερικανικού καπιταλισμού».

Χτεσινή ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Ρώμη ανέφερε πως, με βάση πληροφορίες που διαθέτει το Στέιτ Ντιπάρμεντ, «σύμβολα του αμερικανικού καπιταλισμού στην Ιταλία ίσως τεθούν στο στόχαστρο επίθεσης μέσα στον επόμενο μήνα». Η ανακοίνωση, που δεν έδινε άλλες πληροφορίες, καλούσε, εξυπακούεται, τους Αμερικανούς πολίτες στην Ιταλία να είναι «σε επίπεδο υψηλής επαγρύπνησης και να αυξήσουν τα μέτρα για την ασφάλειά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ