Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Και οι φτωχοί... καταδικάζονται να πεθάνουν από την πείνα

Οι φτωχοί του πλανήτη θα πληρώσουν το χτύπημα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ εκτιμάται ότι σχεδόν 40.000 παιδιά, επιπροσθέτως του ετήσιου αριθμού, θα πεθάνουν από την πείνα

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Οι φτωχοί, «προϊόν διαδεδομένο στην παγκόσμια οικονομία», θα κληθούν να πληρώσουν πρώτοι αυτοί το αντίτιμο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, αφού οι χώρες πένητες θα πληρώσουν βαρύ τίμημα... λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας, όπως προειδοποίησε χτες η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ανθρώπινο αντίτιμο και η φτώχεια που αναμένεται να θερίσει κόσμο, είναι κάτι που θεωρείται δύσκολα διακριτό στην υφιστάμενη αυτή τη στιγμή περίπλοκη παγκόσμια πολιτική σκηνή, αλλά εντός ολίγου θα γίνει αντιληπτό σε όλες τις χώρες και μάλιστα με τρόπο τραγικό όσον αφορά τις χώρες που ήδη συγκαταλέγονται στον κατάλογο των φτωχών χωρών και κυρίως στην Αφρική, όπως τόνισε δυσοίωνα χτες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον.

Η μάχη κατά των παιδικών ασθενειών και του υποσιτισμού θα υποχωρήσει μπροστά στην οικονομική επιβράδυνση που έχει εκδηλωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εικόνα που συμπληρώνεται από τις περαιτέρω εκτιμήσεις ότι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον, κυρίως στην Αφρική, θα προστεθούν στα δισεκατομμύρια των φτωχών και θα πρέπει να ζήσουν με 1 δολάριο την ημέρα, ενώ 20.000-40.000 παιδιά περισσότερα θα πεθάνουν από την πείνα και τις ασθένειες.

«Η τρομοκρατική επίθεση θα επηρεάσει διάφορες χώρες που ανήκουν στην ομάδα των αναπτυσσόμενων, με διάφορους τρόπους, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες της καθεμιάς», θα τονίσει ο Γούλφενσον, προσθέτοντας ότι για τις φτωχότερες, η ύφεση θα έρθει λόγω της μείωσης των εξαγωγών, του τουρισμού, των τιμών των προϊόντων και των ξένων επενδύσεων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με εισόδημα μικρότερο από 1 δολάριο την ημέρα.

«Η κάθε φτωχή ή αναπτυσσόμενη χώρα θα πληγεί σε διαφορετικό βαθμό» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΤ. Στις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, λιγότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Η Αφρική, θα είναι σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ήπειρος που θα υποφέρει περισσότερο. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των φτωχών θα αυξηθεί κατά 2-3 εκατ., λόγω της πτώσης των τιμών των αγαθών. Οι τιμές των προϊόντων που παράγουν οι αφρικανικές χώρες προβλεπόταν, ήδη πριν από το χτύπημα, να υποχωρήσουν κατά 7,4% φέτος.

Πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες θα επιβραδυνόταν από 5,5% το 2000 σε 2,9% το 2001, πριν επιταχυνθεί και πάλι στο 4,3% το 2002. Λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης, η ανάκαμψη των αναπτυγμένων οικονομιών θα καθυστερήσει και η ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι βραδύτερη κατά 0,5%-0,75%. Ηδη, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση του λειτουργικού κόστους και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας έχει επηρεάσει το διεθνές εμπόριο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οικονομική δραστηριότητα θα επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς στα μέσα του 2002.

Οπως τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, οι κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών θα πρέπει να αυξήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια, αφού οι ξένες επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες θα μειωθούν σημαντικά. Επίσης, συστήνει την περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικότερα τα προϊόντα των φτωχότερων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ