Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
Αυξημένη ετοιμότητα για βιολογική επίθεση

Την περίοδο αυτή υπάρχουν πάρα πολλές πρωτοβουλίες σε διοικητικό και υπηρεσιακό επίπεδο ευαίσθητων τομέων για την αντιμετώπιση πιθανής απειλής από βιολογικά και χημικά όπλα.

Τα παραπάνω τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Δ. Μακρατζάκης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Συνεδρίου Αεροπορικής και Διαστημικής Ιατρικής που θα γίνει στις 4-6 Οκτώβρη 2001 στην Αθήνα και διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Αεροπορικής και Διαστημικής Ιατρικής σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το ΕΚΑΒ. Ανάμεσα στους σκοπούς της Αεροπορικής και Διαστημικής Ιατρικής είναι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης μαζικών απωλειών υγείας από συμβατικά ή από ραδιολογικά, βιολογικά και χημικά αίτια.

Το συνέδριο της Αεροπορικής Ιατρικής ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένο, όμως αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα λόγω των γεγονότων που εκτυλίσσονται. Ετσι όταν υποβλήθηκε το ερώτημα αν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα μέτρα, οι οργανωτές του συνεδρίου απάντησαν ότι υπάρχουν αυξημένες πρωτοβουλίες, αλλά περιορίστηκαν σε γενικές επιστημονικές κατευθύνσεις... «Είναι γενικότερο θέμα και τα υπόλοιπα ανήκουν στην πολιτεία» υπογράμμισαν.

Φαίνεται ότι υπάρχει μια γενικότερη κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο. Οπως αναφέρθηκε χτες στη συνέντευξη Τύπου, ένας Αμερικανός ειδικός σε ζητήματα Αεροπορικής Ιατρικής, που είχε δηλώσει συμμετοχή στο συνέδριο, τελικά δε θα παραστεί λόγω «αυξημένης ετοιμότητας».

Αύριο εξάλλου ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος θα συγκαλέσει υπό την προεδρία του Εθνικό Συμβούλιο Πρόληψης Βιολογικών και Τοξικών Κινδύνων. Το Συμβούλιο θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2889/2001, συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου στις 8.5.2001 και έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, καθηγητές των ΑΕΙ, ο γενικός διευθυντής Υγείας του υπουργείου Υγείας και εκπρόσωποι των υπουργείων Αμυνας, Περιβάλλοντος και Γεωργίας. Η αυριανή συνεδρίασή του θα είναι η πρώτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ