Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
Η Μέση Ανατολή στο προσκήνιο

Πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα των «Washington Post» και «New York Times». Μία προοπτική η οποία ακόμη ελλοχεύει στις σκέψεις των ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων, όπως υποστηρίζουν πηγές και εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος

Πάντως οι διαδηλωτές Παλαιστίνιοι ακόμα αντιμετωπίζουν τα ισραηλινά όπλα με τις πέτρες...

Associated Press

Πάντως οι διαδηλωτές Παλαιστίνιοι ακόμα αντιμετωπίζουν τα ισραηλινά όπλα με τις πέτρες...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κάτι μυστήριο βρωμάει στο βασίλειο των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι μόνο... Ολως τυχαίως και αναπάντεχα, μεσούσης της στιγμής αναμονής της εκδήλωσης επίθεσης κατά του Αφγανιστάν και των πολεμικών μηχανών που παραμένουν αναμμένες, μηνύματα και ειδήσεις μιλούν για τις ΗΠΑ που προετοίμαζαν και... προετοιμάζουν «μια σημαντική πρωτοβουλία στη Μέση Ανατολή που θα περιλάμβανε ή και μπορεί να περιλαμβάνει πιθανώς και την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους».

Τα πάντα ξεκίνησαν από δύο χτεσινά δημοσιεύματα των δύο πιο «έγκυρων» εντύπων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην εφημερίδα «Washington Post» και στους «New York Times». «Πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Μπους ήταν στα πρόθυρα της ανακοίνωσης μιας διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη Μέση Ανατολή που θα περιλάμβανε και την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους» τόνιζαν χτες οι «New York Times», ενώ η «Washington Post» συναινεί απολύτως και συμπληρώνει ότι την πρωτοβουλία αυτή εξάγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πηγές της «Washington Post», που βρέθηκαν δίπλα στις προετοιμασίες, όπως τονίζεται, ο Πάουελ επρόκειτο να συζητήσει το σχέδιο αυτό στις 13 Σεπτέμβρη με τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, πρίγκιπα Μπαντά μπιν Σουλτάν και θα την ανακοίνωνε δέκα μέρες μετά από το βήμα του ΟΗΕ. «Οι Σαουδάραβες είχαν αναμειχθεί σοβαρά σε αυτή την πρωτοβουλία και πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση» προσθέτει η εφημερίδα, αναφέροντας ότι και μια σειρά άλλες αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, αλλά και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη είχαν ανάλογη γνώμη. Μάλιστα το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει ότι επέκειτο και συνάντηση του Τζορτζ Μπους, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, που τελικά συμφωνήθηκε εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης -υπήρξαν διαφωνίες και εκφράστηκαν ποικίλες αντιρρήσεις - να γίνει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης στα τέλη του Σεπτέμβρη, μία συνάντηση που έχει μικρότερης ισχύος συμβολική σημασία - αντί να υπάρξει επίσημη πρόσκληση και επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη στο Λευκό Οίκο, όπως ήταν η αρχική σκέψη...

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά;


Associated Press

Παρ' όλα αυτά, η «Washington Post» αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε λάβει την τελική απόφαση για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, καθώς ορισμένοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εμφανίζονταν διστακτικοί, ενώ οι «New York Times» αναφέρουν ότι παρά τις διαφωνίες για τις επιθετικές διπλωματικές κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Κλίντον και την πεποίθηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση δε θα μπορούσε να στηρίξει «ένα ειρηνευτικό σχέδιο που δε θα συμφωνούσαν απολύτως και οι δύο πλευρές», ο Πάουελ είχε προετοιμαστεί να παρουσιάσει «ένα πλήρες σχέδιο που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και η επιτυχία της επίτευξής του συνίστατο στο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι πληροφορίες και των δύο εφημερίδων συναινούν ότι το ενδεχόμενο είναι ακόμη ενδεχόμενο... αφού ακόμη ο Πρόεδρος Μπους σκοπεύει να κάνει μια σημαντική διακήρυξη για το Μεσανατολικό, αλλά η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Συμπληρωματικά... σύμφωνα με τις πηγές, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζονται να «πιέζουν» τον Κόλιν Πάουελ να προχωρήσει στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας άμεσα και να μη χρονοτριβεί και φυσικά... πριν την εκδήλωση οποιασδήποτε επίθεσης ή στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Μπιν Λάντεν εντός του εδάφους του Αφγανιστάν.

Προς επιβεβαίωση των μηνυμάτων και των πληροφοριών, οι χτεσινές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους του Αμερικανού Προέδρου, ερωτώμενος όσον αφορά στα δύο δημοσιεύματα, δίνουν νέα τροφή στις προβλέψεις...«Η ιδέα ενός παλαιστινιακού ανεξάρτητου κράτους ήταν πάντα μέρος ενός οράματος, με τον όρο ότι το δικαίωμα της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ γινόταν σεβαστό».

Τέλος, αργά χτες ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ θα μεταβεί την Τρίτη στη Μέση Ανατολή, όπου θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της περιοχής για την αμερικανική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Βικτόρια Κλαρκ, κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου από το Πεντάγωνο, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες χώρες θα επισκεφθεί ο Ράμσφελντ. Στόχος του ταξιδιού του θα είναι «να έχει συνομιλίες για την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας και σημαντικές διαβουλεύσεις εκεί», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ