Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΟΓΚΡΕΣΟ
Κατ' αρχήν συμφωνία για το ξήλωμα των δημοκρατικών ελευθεριών

Εθνοφρουρά στους δρόμους της Νέας Υόρκης

Associated Press

Εθνοφρουρά στους δρόμους της Νέας Υόρκης
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Για άλλη μία φορά η ομοψυχία που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα την αμερικανική πολιτική σκηνή επιβεβαιώθηκε και πάλι τη Δευτέρα το βράδυ με την κατ' αρχήν συμφωνία για τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας, εντός των τειχών των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενα κόμμα πια, μία ψυχή στο Κογκρέσο!

Οι δύο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία σχετικά με το περιεχόμενο των νομοθετικών μέτρων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση Μπους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο ρεπουμπλικανός Τζέιμς Σενσεμπρένερ από την Πολιτεία του Ουισκόνσιν και ο δημοκρατικός Τζον Κόνιερς από την Πολιτεία του Μίσιγκαν συμφώνησαν στη διεύρυνση των εξουσιών της αστυνομίας, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε τηλεφωνικές υποκλοπές, να υπεισέρχεται στις επικοινωνίες μέσω διαδικτύου, να προχωρεί στη δίωξη οποιουδήποτε παρέχει εν γνώσει του καταφύγιο σε ύποπτο τρομοκράτη και τέλος την έγκριση της αύξησης των ποινών φυλάκισης για τρομοκρατία.

Η άνω συμφωνία δε δεσμεύει τη Γερουσία, δηλώνει όμως ολοκάθαρα την πρόθεση των Αμερικανών βουλευτών να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό τις αστυνομικές και δικαστικές εξουσίες των ομοσπονδιακών αρχών, προκειμένου να τις βοηθήσει στην αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά αντιθέτως αρνούνται να κυρώσουν ορισμένες απαιτήσεις που ήγειρε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, για νομοθετικές αλλαγές που η κυβέρνηση Μπους κρίνει απαραίτητες για την άσκηση της πολιτικής της κατά της τρομοκρατίας. Και αυτό γιατί οι Σενσεμπρένερ και Κόνιερς αποφάσισαν να απορρίψουν ορισμένες από τις πλέον αμφιλεγόμενες προτάσεις του Μπους που είχαν επισύρει τις αντιδράσεις των υπερασπιστών των ατομικών δικαιωμάτων. Ανάμεσά τους η επ' αόριστον κράτηση χωρίς δίκη αλλοδαπών υπόπτων για τρομοκρατική δράση και η εκτέλεση εντάλματος έρευνας εν αγνοία του υπόπτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο νομικό «πλήγμα» για την κυβέρνηση Μπους (2008-06-25 00:00:00.0)
Υποψήφιοι υπηρέτες του κεφαλαίου (2008-02-10 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικά εγκλήματα (2008-01-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-11-15 00:00:00.0)
Κόντρες άνευ ουσίας (2004-10-12 00:00:00.0)
Στον απόηχο των αντιπολεμικών διαδηλώσεων (2004-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ