Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ταλιμπάν: «Ζητήσαμε αλλά δε δίνουν αποδείξεις»
  • Ετοιμοι για διαπραγματεύσεις ξαναδηλώνουν οι Ταλιμπάν
  • Λεκτική και όχι έμπρακτη η στήριξη των ΗΠΑ, «παραπονιέται» η Βόρεια Συμμαχία

Αφγανοί πρόσφυγες στο Πακιστάν

Associated Press

Αφγανοί πρόσφυγες στο Πακιστάν
ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΚΕΤΤΑ.--

«Ο αφγανικός λαός χρειάζεται επειγόντως τρόφιμα, φάρμακα, νερό, καταφύγιο, όχι πόλεμο» δήλωνε, χτες, ο πρέσβης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ. Ο Ζαέεφ επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να παραδοθεί ο μπιν Λάντεν, αφού δεν έχουν δοθεί αποδείξεις για την ενοχή του, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας», απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, που κάλεσε τους Ταλιμπάν «είτε να παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν είτε να εγκαταλείψουν την εξουσία. Ο πρέσβης των Ταλιμπάν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ περί παρουσίασης αποδείξεων, τόνισε ότι «δεν έχει δοθεί καμία στην Καμπούλ» και πρότεινε ως λύση αποκλιμάκωσης της κατάστασης την «άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων», πρόταση που έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από την Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, σε μια από τις σπάνιες φορές που μιλά μέσω ραδιοφώνου, ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τον εξόριστο βασιλιά Σαχ ότι «σε περίπτωση επιβολής μιας εγκάθετης κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, θα ακολουθήσει αιματηρός πόλεμος». Τις απειλές επανέλαβε με ανακοίνωσή του και ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμπντούλ Ρέχμαν Ζαχίντ. Σε μια εμφανή προσπάθεια, μάλιστα, να διαψευστούν οι υπόνοιες περί σχίσματος στο εσωτερικό του καθεστώτος, ο υπ' αριθμόν 2 στην ηγεσία των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Χασάν, ο οποίος παρουσιάζεται ως πιο «διαλλακτικός και μετριοπαθής» συμμετείχε σε διαδήλωση υπέρ του καθεστώτος, στη νότια πόλη Γκαρνιέζ.

Χιλιάδες υποστηρικτές των Ταλιμπάν πραγματοποίησαν συγκέντρωση στήριξης του καθεστώτος και στην έδρα του, στο Κανταχάρ, όπου έκαψαν ομοίωμα του Αμερικανού Προέδρου Μπους και αμερικανικές σημαίες, όπως μετέδωσε το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον υπουργό Πληροφοριών των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Χανάν Χιμάτ, τη μήνι των διαδηλωτών συγκέντρωσε και ο πρώην βασιλιάς Σαχ εναντίον του οποίου ακούστηκαν πολλά συνθήματα.

Την ίδια στιγμή, οι Ταλιμπάν μοιάζουν να αναζητούν συμμάχους, οπουδήποτε είναι δυνατό. Ετσι, όπως ανακοινώθηκε στην Καμπούλ, αντιπροσωπεία τους θα μεταβεί στο Νέο Δελχί, για επαφές με την ινδική ηγεσία. Οι σχέσεις των Ταλιμπάν με την Ινδία κάθε άλλο παρά φιλικές είναι. Εντούτοις, αφορμή για αυτήν την προσέγγιση φαίνεται ότι είναι η, προς το παρόν, κατηγορηματική άρνηση της Ινδίας να συμμετάσχει στον «αντι-τρομοκρατικό συνασπισμό» υπό τις ΗΠΑ, αλλά και στο πλευρό του Πακιστάν. Μάλιστα, ο Ινδός πρωθυπουργός Βάτζπαγιε απέστειλε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Τζασουάν Σινγκ, στον Πρόεδρο Μπους επιστολή με την οποία κατηγορεί, εμμέσως πλην σαφώς, το Πακιστάν για υπόθαλψη και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας «αηδιαστική» τη σύμπραξη με το Πακιστάν.

Η είδηση της επίσκεψης αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν δεν επιβεβαιώθηκε από το Νέο Δελχί. Αντίθετα, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την Τεχεράνη η πληροφορία ότι υπάρχουν συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, όπως είχε ισχυριστεί η Καμπούλ.

Παράπονα και διαφωνίες στην αντιπολίτευση

«Ευχαριστούμε πολύ όλες τις χώρες που μας εξέφρασαν την υποστήριξή τους αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία πράξη», δήλωνε δηκτικά, χθες, στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσάμπε, ο Αμπντούλ Κουσούντι, στρατιωτικός ακόλουθος της αφγανικής πρεσβείας, που παραμένει ως είχε επί Προέδρου Ραμπανί, καθώς το Τατζικιστάν δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν. Ο Κουσούντι δήλωνε ότι «είναι ξεκάθαρες οι μεγάλες ανάγκες της Βόρειας Συμμαχίας, κυρίως σε οπλισμό κάθε είδους». Αν και αναφέρθηκε με μελανά χρώματα στην ιστορία των ξένων επεμβάσεων στη χώρα του, ο Κουσούντι χαρακτήρισε «δικαιολογημένη μια αμερικανική επιχείρηση», εκτιμώντας ότι «στην πραγματικότητα ελάχιστοι είναι όσοι στηρίζουν τους Ταλιμπάν». Ο Κουσούντι επανέλαβε ότι δεν «πρέπει να πληγούν αθώοι», αλλά δε διευκρίνισε πώς μπορεί να γίνει αυτό σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης.

«Τεράστιο λάθος της Βόρειας Συμμαχίας», χαρακτήριζε, την ίδια στιγμή, ένα πρώην σημαίνον στέλεχός της, που βρίσκεται στο Ιράν, ο Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, τη διαπραγμάτευση με τον εξόριστο βασιλιά. Ο Χεκματιάρ, που ηγήθηκε του πολέμου κατά των Σοβιετικών, τόνιζε ότι «η επιστροφή του Σαχ ως βασιλιά και όχι ως πολίτη, ανοίγει νέες εστίες έντασης και οδηγεί σε νέο αιματοκύλισμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ