Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Σχέδιο δολοφονίας» του Αραφάτ!..

Ισραηλινός στρατιώτης με λάφυρό του από τους άοπλους διαδηλωτές τη σημαία των παλαιστινίων...

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης με λάφυρό του από τους άοπλους διαδηλωτές τη σημαία των παλαιστινίων...
Πέραν της αποκάλυψης ότι οι ΗΠΑ «σχεδίαζαν να αναγνωρίσουν» ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, πράγμα που υποτίθεται ότι ανέτρεψε το γεγονός «των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου» και σύμφωνα με ενδείξεις ίσως το «αναγνωρίσει τώρα» υπήρξε χτες άλλη μια ακόμη συγκλονιστική αποκάλυψη: ο Ισραηλινός Στρατός έχει «καταστρώσει» σχέδιο δολοφονίας του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ! Η αποκάλυψη, όλως παραδόξως, δεν προήλθε από την παλαιστινιακή πλευρά, αλλά φέρεται να την έκανε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Γιεντότ Αχρονότ - ο ίδιος διέψευσε στη συνέχεια ότι έκανε τέτοια δήλωση.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πέρες, έχει καταστρωθεί από τις ένοπλες δυνάμεις και παρουσιάστηκε στον ίδιο από τον υποστράτηγο Μοσέ Γιααλόν, ο οποίος «θα προτιμούσε» να «απαλείψει» (να εξολοθρεύσει) τον Αραφάτ. Αλλά ο Πέρες εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του, σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης: «ας υποθέσουμε ότι τον σκοτώνουμε, τι θα συμβεί τότε; Η Χαμάς, ο Ισλαμικός Τζιχάντ και η Χεζμπολάχ θα πάρουν τη θέση του. Ο Αραφάτ αποδέχεται την ύπαρξη του Ισραήλ... αυτοί θέλουν να ιδρύσουν ένα κράτος από τα σύνορα του Ιράκ ως τη Μεσόγειο».

Ωστόσο, στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο ισραηλινός στρατός δε θα προχωρήσει ποτέ στην υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου χωρίς την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, δηλαδή, ο οποίος είχε δώσει τελεσίγραφο ως χτες βράδυ στον Αραφάτ«να εφαρμόσει» την εκεχειρία απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με ένταση της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ (που παρεμπιπτόντως μέσα σε μια βδομάδα «εκεχειρίας» έχει σκοτώσει κάπου 17 και έχει τραυματίσει πάνω από 150 Παλαιστίνιους).

Διαδηλωτές προσπαθούν να ανοίξουν τα εμπόδια του ισραηλινού αποκλεισμού

Associated Press

Διαδηλωτές προσπαθούν να ανοίξουν τα εμπόδια του ισραηλινού αποκλεισμού
Ωστόσο, την πρόθεση των ακροδεξιών στην πολύχρωμη ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσουν σε επίδειξη ισχύος -και όχι μόνο- «φρενάρει» η νέα αμερικανική και βρετανική πίεση για διατήρηση της (κατ' όνομα) «εκεχειρίας». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επανέλαβε το γνωστό τροπάρι: «Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να πιστέψει, να λάβει σταθερά και αποτελεσματικά βήματα να προλάβει τη βία και να συλλάβει τους υπεύθυνους για το σχεδιασμό και τη διάπραξη βίαιων και τρομοκρατικών ενεργειών». Κάλεσε ακόμα τις δύο πλευρές «να αποφύγουν δράσεις που θα έθεταν εν κινδύνω την επανέναρξη απευθείας συνομιλιών και να κάνουν ό,τι είναι δυνατό, για να αποκαταστήσουν μια ατμόσφαιρα ηρεμίας». Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ που μίλησε στο συνέδριο των Εργατικών ότι «πρέπει να δώσουμε νέα πνοή στην ειρηνευτική διαδικασία» (τι πρωτότυπο!).

Τη Δευτέρα, οι αξιωματούχοι ασφαλείας Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής συναντήθηκαν για δεύτερη φορά, ωστόσο δε φάνηκε να προκύπτει κάποιο αποτέλεσμα. Παρ' όλα αυτά ο Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι είναι «έτοιμος» να συναντήσει τον ΥπΕξ Πέρες για δεύτερη φορά παρά το ότι έκανε λόγο για «κλιμάκωση» τις προηγούμενες μέρες.

Κλιμάκωση που συνεχίστηκε χτες, καθώς, όπως σημειώνει σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα Χα' αρέτζ, ο στρατός απέκλεισε το μοναδικό δρόμο προς το Πανεπιστήμιο Μπιν Ζάιτ στη Δυτική Οχθη. Χιλιάδες φοιτητές και δεκάδες καθηγητές διαδήλωσαν για τον αποκλεισμό του δρόμου που σημαίνει, ουσιαστικά, το κλείσιμο του πανεπιστημίου. Οι στρατιώτες απάντησαν με λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα - 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 20 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρίσιμες ώρες (2003-09-14 00:00:00.0)
Νέες ισραηλινές εισβολές και παράταση της «ομηρίας» Αραφάτ (2001-12-28 00:00:00.0)
Σε αντίστροφη μέτρηση (2001-12-07 00:00:00.0)
Συνάντηση σε «ουδέτερο» έδαφος; (2001-10-10 00:00:00.0)
Νέα πολεμική ένταση (2001-10-06 00:00:00.0)
Βομβιστικές επιθέσεις και ισραηλινές εισβολές πυροδοτούν περαιτέρω ένταση (2001-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ