Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
Βουλιάζει η Swissair

Σε πτώχευση ο ελβετικός αερομεταφορέας, η βελγική Sabena στα πρόθυρα πτώχευσης και σερί ανακοινώσεων δεκάδων εταιρών για μειώσεις και περικοπές, εννοείται και προσωπικού

Αεροπλάνο της Σουίσαιρ που «πρόλαβε» να απογειωθεί από το Χήθροου πριν να γίνει η κατακράτηση για μη αποπληρωμή τελών...

Associated Press

Αεροπλάνο της Σουίσαιρ που «πρόλαβε» να απογειωθεί από το Χήθροου πριν να γίνει η κατακράτηση για μη αποπληρωμή τελών...
ΖΥΡΙΧΗ - ΓΕΝΕΥΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΚΑΪΡΟ.-

Η είδηση ακούστηκε σαν πυροβολισμός στα ώτα των άτυχων επιβατών: «Τα αεροπλάνα της Swissair δεν εφοδιάζονται πλέον με κηροζίνη, καθώς οι προμηθευτές έκλεισαν τις αντλίες», όπως ανέφερε το μήνυμα που μεταδόθηκε σήμερα από τα μεγάφωνα του αεροδρομίου Κλότεν της Ζυρίχης.

Το πρόβλημα, όμως, δεν αφορά αποκλειστικά την ελβετική αεροπορική εταιρία, η οποία είδε τα αεροπλάνα της στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου να κατακρατιούνται για μη πληρωμή τελών, να καθηλώνονται όλα τα αεροσκάφη της και να ανακοινώνει τη διακοπή όλων των πτήσεων επ' αόριστο....

Τα προβλήματα προϋπήρχαν της 11ης Σεπτεμβρίου, όμως με το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και ειδικά όπως διαμορφώθηκε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, ένας νέος γύρος εγκαινιάστηκε στην κρίση των αεροπορικών εταιριών, με πρώτο θύμα τη Swissair.

Η ελβετική «βόμβα»...

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην Swissair που έσκασε τη βόμβα χτες, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο όμιλος έχει χρέη 17 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα και για να αποφύγει τη χρεοκοπία, πουλά τις συμμετοχές της σε ξένες εταιρίες και κρατά μόνο ορισμένα δρομολόγιά της στο εσωτερικό και το εξωτερικό που κρίνονται προσοδοφόρα. Η Swissair διαθέτει ποσοστά συμμετοχής στη βελγική Sabena (49,5%) στη γερμανική τσάρτερ LTU (49,9%) στη νοτιοαφρικανική SAA (20%) στην ιταλική Volare (49,79%) στην πολωνική LOT (37,6%) στην ελβετική Crossair (70%) καθώς και στην επίσης ελβετική τσάρτερ Balair(100%). Παράλληλα, με τις πωλήσεις των ποσοστών συμμετοχής της η εταιρεία θα προχωρήσει στην περικοπή 2.560 θέσεων εργασίας εκ των οποίων οι 1.750 στην Ελβετία, σε σύνολο 7.300 υπαλλήλων που διαθέτει συνολικά.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει δεχτεί η Swissair, οι τράπεζες UBS και η Credit Suisse θα συμπτύξουν τις κερδοφόρες πτήσεις της εταιρίας, η οποία θα κρατήσει το όνομα της θυγατρικής της Crossair. Οι δύο τράπεζες θα εξαγοράσουν το 70% της Crossair, που ελέγχει σήμερα η Swissair.

... χτύπησε τις Βρυξέλλες

Μία ακόμη παράπλευρη απώλεια της κρίσης της ελβετικής αεροπορικής εταιρίας, είναι ότι οδηγεί και τη βελγική αεροπορική εταιρία SABENA σε πτώχευση, σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του συνόλου του βελγικού Τύπου, αφού η Swissair, κατέχει το 49% των μετοχών της SABENA και η οποία ευρισκόμενη σε αδυναμία να εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οικονομικές της υποχρεώσεις, αποφάσισε να απαλλαγεί από όλες τις μετοχές της σε ξένες εταιρίες.

Το βελγικό κράτος, που κατέχει το 50,5% των μετοχών της SABENA, για να αντιμετωπίσει την κρίσιμη αυτή κατάσταση του βελγικού αερομεταφορέα, αφενός άσκησε αγωγή κατά της Swissair και αφετέρου εξετάζει δύο προοπτικές, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση της SABENA: είτε να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μια προοπτική που κινδυνεύει, εφόσον δεν εξασφαλιστεί η συμμετοχή ενός ακόμη μετόχου, να θεωρηθεί ως κρατική βοήθεια προς την αεροπορική αυτή εταιρία και να απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε να χορηγήσει μια προσωρινή πίστωση για την ανασυγκρότησή της.

Το ωστικό κύμα της 11ης Σεπτεμβρίου

Ομως τα δυσοίωνα νέα δε σταματούν εδώ. Οι τουρκικές Αερογραμμές-(ΤΗΥ) σχεδιάζουν να μειώσουν τον αριθμό των αεροσκαφών τους μέσα στο 2002, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης, αλλά και της ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Γιουσούφ Μπολαγιρλί. Οπερ αναμένονται και απολύσεις.

Αναλόγως και η Αιγυπτιακή αεροπορική εταιρία Egypt Air ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις πτήσεις προς το Λος Αντζελες και μειώνει τις πτήσεις προς την Οσάκα της Ιαπωνίας, λόγω μειωμένης ζήτησης, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Μοχάμεντ Φαχίμ Ραγιάν. Σύμφωνα με τον ίδιο ο αριθμός των επιβατών της εταιρίας μειώθηκε κατά 40% μετά τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η ισπανική Iberia ανακοίνωσε στους εργαζομένους της ότι θα περικόψει το 10% των πτήσεών της και θα προβεί σε αντίστοιχες απολύσεις. Αντίστοιχες περικοπές ανακοίνωσε και η Austrian Airlines. Τέλος, η ταϊβανική EVA περιορίζει δραστικά τις πτήσεις της στις ΗΠΑ και στη νοτιοανατολική Ασία.

Τέλος, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες ανακοίνωσαν ότι έχουν περικόψει τα δρομολόγιά τους κατά 20% και οι αριθμοί που αποκαλύφθηκαν δείχνουν το γιατί: Η American Airlines, η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη της είχαν πληρότητα μόλις 59,6% το Σεπτέμβρη, 10,2% κάτω από πέρυσι. Η Continental, πέμπτη στις ΗΠΑ, είχε πληρότητα 61,4%, 11% κάτω από πέρυσι. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν και τις δέκα ημέρες που προηγήθηκαν των τρομοκρατικών επιθέσεων, αφού ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα που προηγήθηκε των επιθέσεων λειτουργούσε με 32% πληρότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ