Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Θέατρο του παραλόγου

Μέλη της «νέας δύναμης» του ΝΑΤΟ προσανατολίζονται στο νέο χώρο «εργασίας» τους...

Associated Press

Μέλη της «νέας δύναμης» του ΝΑΤΟ προσανατολίζονται στο νέο χώρο «εργασίας» τους...
ΣΚΟΠΙΑ.--

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Μαρκ Λάιτι κάλεσε χτες τους αντάρτες του «αυτοδιαλυθέντος» Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού να παραμείνουν «δεσμευμένοι» στον... αφοπλισμό τους (που, κατά το ΝΑΤΟ επίσης, έχει ολοκληρωθεί!) υπό το φως των επεισοδίων στα περίχωρα του Τέτοβο, όπου η αστυνομία δέχτηκε στις αρχές της βδομάδας πυρά όλμων από τους αντάρτες. Παράλληλα προέτρεψε τη Βουλή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να «προχωρήσει» τη διαδικασία της κύρωσης των Συνταγματικών Τροποποιήσεων και της αμνήστευσης των ανταρτών. Ο Λάιτι, σε έναν απροκάλυπτο εκβιασμό, κάλεσε τις ενεχόμενες πλευρές «να αντιληφθούν τις πιθανές συνέπειες» της αποτυχίας της Συμφωνίας της Οχρίδας.

Ο αμίμητος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε, σχολιάζοντας το γεγονός των επιθέσεων, ότι «εάν οι αντάρτες επιστρέψουν στα όπλα» (;!) τότε «η στάση μας, πράγματι, θα είναι πολύ σκληρή». Οι αντάρτες «έκαναν το σωστό αυτοδιαλυόμενοι», πρόσθεσε, αλλά «πρέπει να παραμείνουν διαλυμένοι». Κατά το σκεπτικό του Λάιτι αυτοί που έβαλαν με τους όλμους στο Τέτοβο δεν είναι αντάρτες, διότι αυτοί έχουν διαλυθεί. Η κατάσταση θυμίζει θέατρο του παραλόγου, ωστόσο οι εξελίξεις «δένουν» αρμονικά μεταξύ τους: Ο Τζέιμς Πάρντιου, ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ Στόγιαν Αντοφ καλώντας τον να αφήσει κατά μέρος το αίτημα απελευθέρωσης των τουλάχιστον 14 Σλαβομακεδόνων ομήρων που κρατούν οι αντάρτες του (διαλυμένου κατά τα άλλα) Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού και να επισπεύσει τη διαδικασία στο Κοινοβούλιο. Ο Αντοφ, κατά το «Ασοσιέιτεντ Πρες», απάντησε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει αν οι όμηροι απελευθερωθούν. Ο Πέρντιου ανταπάντησε «δεν υπάρχουν αν». Ο χαριτωμένος αυτός διάλογος σταμάτησε εκεί...

Παράλληλα η «νέα δύναμη» του ΝΑΤΟ, που θα αναλάβει την επιχείρηση «Κεχριμπαρένια Αλεπού», άρχιζε να καταφθάνει στη χώρα διαδεχόμενη τους 4.500 άνδρες που συμμετείχαν στην «Απαραίτητη Συγκομιδή».

Αύριο (Πέμπτη), σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «Ρόιτερς», ο επίτροπος αρμόδιος για την ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας) της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα και ο επίτροπος της ΕΕ για τις διεθνείς σχέσεις Κρις Πάτεν θα μεταβούν στα Σκόπια για να πιέσουν (κι άλλο) ώστε να «προχωρήσει» η πολιτική διαδικασία.

«Η πολιτική διάσταση της συμφωνίας δεν κινείται όσο γρήγορα αναμενόταν», σχολίασε η εκπρόσωπος του Σολάνα, Κριστίνα Γκάλαχ, και αποστολή των δύο αξιωματούχων της ΕΕ θα είναι ακριβώς η «επιτάχυνσή» της. Με κύρια σημεία την κύρωση των τροποποιήσεων, την κήρυξη γενικής αμνηστίας για τους αντάρτες και κυρίως την αποφυγή πάση θυσία της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τις τροποποιήσεις. Το μέλλον της ΠΓΔΜ είναι, μοιάζουν να σκέφτονται οι μεσολαβητές, πολύ σοβαρή υπόθεση, για να την αφήσουν στους πολίτες της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ