Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
(Συ)Ζητούν ορισμό της τρομοκρατίας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Η δεύτερη μέρα εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη δεν περιορίστηκε στις συζητήσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων έναντι της τρομοκρατίας, είτε με τη σύνταξη μίας ακόμη συνθήκης, είτε με τη συγκρότηση ειδικού αντιτρομοκρατικού φορέα των Ηνωμένων Εθνών... Οι αντιπρόσωποι αρκετών χωρών - μελών έσπευσαν να επιστήσουν την προσοχή των εταίρων τους στο ακόλουθο ζήτημα: Δεν μπορεί, είπαν, να γίνεται λόγος για ενέργειες κατά της τρομοκρατίας, δίχως αυτή να προσδιοριστεί επακριβώς...

Ο πρεσβευτής της Υεμένης, Αμπντάλα Σάλεχ αλ - Αστάτ, μολονότι εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το Συμβούλιο Ασφαλείας για λήψη οικονομικών μέτρων ασφυξίας σε βάρος των τρομοκρατών και των χωρών που τους στηρίζουν, επισήμανε πως η εφαρμογή της θα επηρεαστεί, αναπόφευκτα, από το γεγονός πως «δεν υπάρχει συμφωνημένος ορισμός της τρομοκρατίας».

Την ίδια άποψη εξέφρασε ο πρεσβευτής της Μαλαισίας, που υπογράμμισε πως «δίχως σαφή ορισμό της τρομοκρατίας, θα είναι δύσκολο να συνταχθούν ή να εφαρμοστούν οι σχετικές διεθνείς συμφωνίες. «Ενέργειες καθαρής τρομοκρατίας, περιλαμβάνουν πράξεις κατά αθώων αμάχων - που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν υπό καμία περίσταση - θα πρέπει να διαφοροποιηθούν από το νόμιμο αγώνα των λαών που στενάζουν υπό αποικιοκρατικό καθεστώς, ξένη κατοχή ή την επικυριαρχία ξένων σε ζητήματα αυτοκυριαρχίας και εθνικής απελευθέρωσης», είπε ο Χάσμι Αγκαμ.

Ο πρέσβης της Αιγύπτου, Αχμέντ Αμπντούλ Γκάιτ, σημείωσε επίσης πως το Συμβούλιο Ασφαλείας «πρέπει να προσδιορίσει περαιτέρω τις εξουσίες της αντι-τρομοκρατικής επιτροπής», που συγκροτήθηκε βάσει της απόφασης που πήρε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο πρέσβης της Λευκορωσίας, Σεργκέι Λινγκ, είπε πως «προ οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μία διαφορετική φωνή ακούστηκε από τον πρέσβη της Κούβας στον ΟΗΕ, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για υπόθαλψη των τρομοκρατών που επιτέθηκαν κατά διαστήματα στη χώρα του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αντεπαναστατική οργάνωση Κουβανών που ζουν στη Φλώριδα («Κουβανο-αμερικανικό Εθνικό Ιδρυμα»), χαρακτηρίζοντάς την πηγή «φοβερών εγκλημάτων». Σημείωσε, μάλιστα, πως ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας έσπευσε να δράσει ταχέως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ, δεν έκανε το ίδιο στην περίπτωση βομβαρδισμού αεροσκάφους των «Κουβανικών Αερογραμμών» (1976), που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 73 ατόμων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς τρίτο γύρο διαπραγμάτευσης μετά την ισχνή πρόοδο (2014-02-16 00:00:00.0)
Συλλυπητήρια για την απώλεια του Κουβανού πρέσβη (2011-11-22 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στον ΟΗΕ για τον Καρίλες (2007-05-22 00:00:00.0)
Σημαντικά τα επιτεύγματα της Επανάστασης στην εκπαίδευση (2006-12-22 00:00:00.0)
«Αντιτρομοκρατικός» ο μαραθώνιος της Γενικής Συνέλευσης (2001-10-02 00:00:00.0)
Ούτε τα προσχήματα... (1999-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ