Κυριακή 16 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - «ΓΕΝΕΥΗ ΙΙ»
Προς τρίτο γύρο διαπραγμάτευσης μετά την ισχνή πρόοδο

Δίχως ουσιαστική πρόοδο έληξε και η δεύτερη φάση των συνομιλιών της ειρηνευτικής συνδιάσκεψης για τη Συρία στη Γενεύη καθώς οι δύο αντιτιθέμενες πλευρές συνέχισαν να βάζουν διαφορετικές προτεραιότητες στις προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση, με την κάλυψη, εννοείται, ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, πρωτίστως ΗΠΑ και Ρωσίας.

Η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία εξακολούθησε να θέτει ως πρώτη προτεραιότητα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία, εμφανιζόμενη αυτή τη φορά περισσότερο διατεθειμένη να συζητήσει, υπό προϋποθέσεις, το θέμα συγκρότησης ενός συριακού «μεταβατικού» κυβερνητικού φορέα.

Η αντιπολιτευόμενη αντιπροσωπεία του «Εθνικού Συνασπισμού» εξακολούθησε να θέτει ως προτεραιότητα τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού «μεταβατικού» φορέα, δείχνοντας, έστω και ελάχιστα, μία μεγαλύτερη ελαστικότητα στις ανησυχίες της κυβερνητικής αντιπροσωπείας για τις εξτρεμιστικές οργανώσεις που πολεμούν στα εμπόλεμα πεδία.

Οι ανεπίλυτες, επί του παρόντος, δυσκολίες στο τραπέζι των συνομιλιών της «Γενεύης ΙΙ» δεν έμελλε παρά να διαπιστωθούν την Παρασκευή από τον διεθνή μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λακχντάρ Μπραχίμι. Αφησε, εντούτοις, ανοιχτό το ενδεχόμενο για έναν τρίτο γύρο διαπραγμάτευσης.

Διαξιφισμοί στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως οι διπλωματικές διεργασίες παίζονταν όλη την περασμένη βδομάδα σε διπλό ταμπλό, καθώς παράλληλα με τις συνομιλίες της Γενεύης, διαδραματίζονταν πυρετώδεις αντιπαραθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη γύρω από δύο σχέδια απόφασης.

Το πρώτο σχέδιο είχε υποβληθεί από τους πρέσβεις Αυστραλίας, Λουξεμβούργου και Ιορδανίας (σε ανοιχτή γραμμή με Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Παρίσι), επιδιώκοντας την επιβολή τελεσίγραφου 15 ημερών, συνοδεία πιθανών κυρώσεων κατά της συριακής κυβέρνησης, προσπαθώντας να την αναγορεύσει αποκλειστικά υπεύθυνη για τη συνέχιση της «βίας» στα πεδία των συγκρούσεων και την επιδείνωση της κατάστασης των αμάχων...

Το σχέδιο αυτό προκάλεσε την άμεση αρνητική αντίδραση της Μόσχας, που έσπευσε να το χαρακτηρίσει σαν προσπάθεια επαναφοράς στο προσκήνιο του σεναρίου «στρατιωτικής λύσης», με πρόσχημα όχι τα συριακά χημικά όπλα, όπως είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά την «ανθρωπιστική κρίση». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε μάλιστα τις δυτικές χώρες πως προσπαθούν να σαμποτάρουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Ετσι, η Μόσχα παρουσίασε ένα εναλλακτικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με κεντρικό στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (ει δυνατόν από ένα κοινό μέτωπο συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης), τον τερματισμό της βίας και τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα μέτωπα των συγκρούσεων...

Συμβολική συνεργασία Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Στο περιθώριο όλων αυτών εντείνονται οι προετοιμασίες για την έναρξη της καταστροφής μέρους των συριακών χημικών όπλων στο αμερικανικό σκάφος «MV Cape Ray», ανοιχτά της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο την Πέμπτη είχε ελλιμενιστεί για ανεφοδιασμό στο ισπανικό λιμάνι Ρότα. Πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» ανέφεραν πως υπάρχει στα σκαριά συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ προκειμένου να αναλάβουν από κοινού την προστασία του αμερικανικού σκάφους καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας καταστροφής του χημικού οπλοστασίου, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί στις 30 Ιούνη.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ