Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Ούτε τα προσχήματα...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Οι επίμονες προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών αποδείχτηκαν απέλπιδες! Θα περίμενε κανείς πως μπροστά σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για την υφήλιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα έκανε τουλάχιστον τα στοιχειώδη. Ωστόσο, δεν έγινε ούτε μία συμβολική κίνηση, ούτε μία μικρή προσπάθεια. Δεν τηρήθηκαν ούτε καν τα προσχήματα... Αντίθετα, η υποκρισία του υποτιθέμενου παγκόσμιου κέντρου για την... ειρήνη, φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο!

Ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, νομιμοποίησε τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως το Συμβούλιο Ασφαλείας δε θα έπρεπε να συγκληθεί για να τερματιστούν οι επιδρομές αλλά... για να αποφασίσει πότε αυτές θα πραγματοποιούνταν!

"Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν την εξουσία να εξαπολύουν ΝΑΤΟικές επιθέσεις βάσει των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που απαιτούν ειρηνική επίλυση του ζητήματος στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα και με το κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ", είπε ο Ανάν, συμπληρώνοντας: "Είναι πράγματι τραγικό που απέτυχε η διπλωματία, αλλά υπάρχουν φορές που η άσκηση δύναμης μπορεί να είναι νόμιμη όταν έχει ως επιδίωξη την ειρήνη"...

Να σημειωθεί πως ο Κόφι Ανάν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις δίχως να δεχτεί καμία ερώτηση από πλήθος δημοσιογράφων.

Η Μόσχα είχε καταβάλει πολλές προσπάθειες για επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο όργανο του ΟΗΕ δεν είχε σαφώς εξουσιοδοτήσει το ΝΑΤΟ για τη λήψη τέτοιας δράσης. Μετά την αντίδραση του Κ. Ανάν, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σεργκέι Λάβροφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και απαίτησε την άμεση παύση "παράνομης στρατιωτικής δράσης".

Αντίθετα, διπλωμάτες δυτικών χωρών στην έδρα του ΟΗΕ θεώρησαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, επικαλούμενοι πως οι φονικές επιθέσεις γίνονται για την αποτροπή μίας "μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής"! Πάντως, στις προσπάθειές της η Ρωσία (για σύγκληση του ΣΑ) βρήκε συμπαραστάτες θερμούς την Κίνα, την Ινδία και τη Λευκορωσία.

Μάλιστα, ο Ινδός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, που σπάνια επεμβαίνει σε διεθνή ζητήματα, έκανε μία παθιασμένη ομιλία, σημειώνοντας πως "η αναρχία θα κυβερνήσει στον κόσμο, εάν επιτραπεί σε μεμονωμένες χώρες ή περιφερειακές δυνάμεις να προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες και επιθέσεις κατά άλλων χωρών"...

Ο πρεσβευτής της Σλοβενίας στα Ηνωμένα Εθνη, Ντανίλο Τουρκ, παραδέχτηκε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επέτρεψε στον εαυτό του να περιθωριοποιηθεί στην κοσσοβάρικη κρίση, γιατί τα μέλη του δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε αποφάσεις. "Είναι αλήθεια", σημείωσε, "πως μερικές φορές η βία χρησιμοποιείται δίχως να στηρίζεται σαφώς σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Απέναντι σ' αυτή την αδράνεια του ΓΓ του ΟΗΕ, έντονη ήταν η αντίδραση του Γιουγκοσλάβου πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη.Ο Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς κάλεσε "όλες τις χώρες να καταδικάσουν κατηγορηματικά την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ εναντίον της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας", επιμένοντας πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να "λάβει άμεσα μέτρα" ώστε να σταματήσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, που αποτελούν "κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη" του διεθνούς Οργανισμού.

Και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του τονίζοντας: "Οι Γιουγκοσλάβοι, όπως και ο ηρωικός λαός του Βιετνάμ, θα αντιμετωπίσουν τις ορδές των Αμερικανών. Ο Χίτλερ διέλυσε την "Κοινωνία των Εθνών" στο ίδιο της το κτίριο. Σήμερα οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τα Ηνωμένα Εθνη. Πενήντα χρόνια μετά την υπογραφή της, η Χάρτα του ΟΗΕ παραβιάζεται από τις ορδές, των οποίων ηγούνται η στρατιωτική αρμάδα των ΗΠΑ"!

  • Την επείγουσα συνάντηση της "Ομάδας Επαφής" ζήτησε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό εάν αυτή του η πρόταση, που είχε ως σκοπό την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης, είχε ανταπόκριση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ