- Διχασμένη, αλλά και σχετικά σιωπηλή, εμφανίζεται η διεθνής πολιτική σκηνή απέναντι στις ΝΑΤΟικές επιδρομές, ενώ εντονότερες είναι οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στην Ευρώπη. Η Κίνα, η Ρωσία, η... - 1999-03-26 00:00:00.0"/> - Διχασμένη, αλλά και σχετικά σιωπηλή, εμφανίζεται η διεθνής πολιτική σκηνή απέναντι στις ΝΑΤΟικές επιδρομές, ενώ εντονότερες είναι οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στην Ευρώπη. Η Κίνα, η Ρωσία, η... - 1999-03-26 00:00:00.0" /> Αντιδράσεις, συμμετοχή, αλλά και "σιωπή" από τις κυβερνήσεις | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιδράσεις, συμμετοχή, αλλά και "σιωπή" από τις κυβερνήσεις
  • Εντονες αντιδράσεις από Ρωσία-Κίνα
  • Κυβερνητικά προβλήματα σε Ρώμη-Βόννη
  • Πιπιλίζουν το "δόγμα Κλίντον" περί "αναπόφευκτου κακού" οι περισσότερες κυβερνήσεις

Διχασμένη, αλλά και σχετικά σιωπηλή, εμφανίζεται η διεθνής πολιτική σκηνή απέναντι στις ΝΑΤΟικές επιδρομές, ενώ εντονότερες είναι οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στην Ευρώπη.

Η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, το Ιράκ, το Ιράν, η Μογγολία, το Νεπάλ, η Αργεντινή, η Καμπότζη και το Περού είναι οι χώρες που καταδίκασαν απερίφραστα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, ενώ η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, το Ισραήλ, αν και εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός, τόνισαν ότι "οι ΝΑΤΟικές επιδρομές ήταν αναπόφευκτες", επαναλαμβάνοντας, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, την τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον.

Οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας απέφυγαν, χτες, τις βαρύγδουπες δηλώσεις και αρκέστηκαν να ψελλίσουν τις απόψεις "περί αναπόφευκτου και αναγκαίας επέμβασης, για να αποφευχθεί μια χειρότερη ανθρωπιστική τραγωδία", που διατύπωσε και ο Αμερικανός Πρόεδρος. Μάλιστα, κανένας Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος δεν ανέλαβε την ευθύνη να απαντήσει στις ανοιχτές κατηγορίες, που εκτόξευσε κατά του Παρισιού για τη στάση του στην κρίση ο Σέρβος πρέσβης Μπόγκνταν Τριφούνοβιτς, ούτε έγινε κανένα κυβερνητικό σχόλιο για τη βία, με την οποία αντιμετωπίστηκε από τη γαλλική αστυνομία διαδήλωση Σέρβων, χτες, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Τις επιδρομές κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας καταδίκασε το ΚΚ Γαλλίας.

Επιφυλακτικές εμφανίστηκαν η Σουηδία και η Φιλανδία, που δεν παρέλειψαν, όμως, και αυτές με τη σειρά τους να επιρρίψουν την κύρια ευθύνη στο "πείσμα" του Βελιγραδίου, ενώ η βρετανική κυβέρνηση ήταν αυτή που υπερασπίστηκε με θέρμη τις επιδρομές και ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν μέχρι να υποχωρήσει η σερβική ηγεσία.

Καταδικάζουν Ρωσία - Κίνα

Οι πλέον έντονες αντιδράσεις έρχονται από τη Μόσχα, όπου το σύνολο της πολιτικής σκηνής έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά της χρήσης βίας. Οι εξελίξεις στη ρωσική πρωτεύουσα είναι ραγδαίες, αν και, όπως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, ο ιδιαίτερα σκληρός τόνος των Ρώσων αξιωματούχων, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των αμερικανο-ΝΑΤΟικών επιδρομών, φαίνεται ότι μετριάζεται ένα 24ωρο μετά το πρώτο πλήγμα σε βάρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν επανέλαβε ότι καταδικάζει απερίφραστα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και προειδοποίησε, και πάλι, για τις σοβαρότατες συνέπειες που η απόφαση αυτή μπορεί να έχει για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ επέμεινε στο πάγωμα των σχέσεων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ. Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα επιμείνει στη διπλωματική και πολιτική επίλυση της κρίσης και θα αναλάβει νέες σχετικές πρωτοβουλίες. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ είχε συνομιλία με τον Γερμανό Πρόεδρο Γκέρχαρντ Σρέντερ, του οποίου η χώρα προεδρεύει στην ΕΕ το παρόν εξάμηνο, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να διακόψει τις σχέσεις της με την ΕΕ.

"Η Μόσχα δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στο πλευρό της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας", τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανώφ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ανατόλι Κβάσνιν. Ο Ιβανώφ τόνισε ότι οι επιθέσεις σε βάρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας αποτελούν "άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν την πολιτική και οικονομική τους δικτατορία σε ολόκληρο τον κόσμο". Ο Ρώσος αξιωματούχος διέψευσε ότι έχουν τεθεί σε συναγερμό οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και ο στόλος της Βαλτικής, συμπληρώνοντας, όμως, ότι "αυτό δε σημαίνει ότι ο στρατός της χώρας δεν παραμένει σε ετοιμότητα να εκτελέσει την οποιαδήποτε εντολή δοθεί" και ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δε θα συμμετάσχει στην τελετή για τον εορτασμό των 50 χρόνων του ΝΑΤΟ, τις επόμενες ημέρες. Ο Ιβανώφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, η Μόσχα να σπάσει το εμπάργκο της πώλησης όπλων που έχει επιβληθεί στο Βελιγράδι, πιθανότητα που άφησε να αιωρείται και ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Σεργκέι Στεπάσιν,ο οποίος, εντούτοις, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία "δεν είναι σε θέση και δεν επιθυμεί να αντιπαρατεθεί με ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ".

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στις ΝΑΤΟικές επιδρομές εξέφρασε και το σύνολο της ρωσικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, μάλιστα, δήλωνε ότι "δεν υφίσταται, πλέον, κανένα νόημα συζήτησης της επικύρωσης της συνθήκης ΣΤΑΡΤ ΙΙ με τις ΗΠΑ για την απαγόρευσης των πυρηνικών. Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας διαμορφώνει νέες ποιοτικές συνθήκες και η Ρωσία θα πρέπει να ανασκευάσει το αμυντικό της δόγμα".

Εντονότατη είναι και η αντίδραση του Πεκίνου. Ο Κινέζος Πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις και τόνισε ότι "ουδέποτε η στρατιωτική δράση δεν μπορεί να λύσει τα εσωτερικά προβλήματα μιας χώρας". Ο Ζεμίν ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των αμερικανο-ΝΑΤΟικών επιδρομών,οι οποίοι υποστηρίζουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, τους "τρομοκράτες Αλβανόφωνους Κοσσοβάρους". Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τανγκ Ζιαξουάν, που επισήμανε ότι "οι συνέπειες της ανάληψης στρατιωτικής δράσης θα είναι πολύ σοβαρές".

Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, γκρίνια στη Βόννη

Σφοδρή κριτική για την ενεργή εμπλοκή της χώρας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις ενάντια στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας δέχεται και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα, ο οποίος προτίθεται να ζητήσει, εκ νέου, την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. Τον Ιταλό πρωθυπουργό, που χαρακτήρισε"οδυνηρές αλλά αναγκαίες" τις επιδρομές, υποστηρίζει η κεντροδεξιά αντιπολίτευση. Εντούτοις, το μέλλον της κυβέρνησής του μοιάζει, μάλλον, ζοφερό, καθώς ο συγκυβερνών ηγέτης των "Ιταλών Κομμουνιστών" Αρμάντο Κοσσούτα απείλησε με απόσυρση της εμπιστοσύνης των 21 βουλευτών του από το κυβερνητικό σχήμα και αποχώρηση των 2 υπουργών του από την κυβέρνηση. "Δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση που έχει αποδεχτεί αυτόν τον παράλογο πόλεμο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κοσσούτα, ο οποίος αν και διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί μια νέα κυβερνητική κρίση, συμπλήρωσε ότι "όταν ο πόλεμος και η ειρήνη αναμειγνύονται, όλα τα υπόλοιπα χάνουν τη σημασία τους".

Τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές επιδρομές καταδίκασε απερίφραστα και ο εκπρόσωπος του Βατικανού Γιοακίμ Ναβάρο Βαλς ενώ, όπως έγινε γνωστό, αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ιταλίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιθανό κύμα προσφύγων. Παράλληλα, έκλεισαν για λόγους ασφαλείας τα αεροδρόμια του Μπάρι και του Μπρίντιζι και για τα επιβατηγά και εμπορικά αεροπλάνα, ενώ μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν συνεχόμενες περιπολίες στον ανατολικό εναέριο χώρο της χώρας.

"Εμφύλιος" έχει ξεσπάσει στους κόλπους του συγκυβερνώντος κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία, καθώς έντονος προβληματισμός επικρατεί για την παραμονή τους ή όχι στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η εκπρόσωπός τους Αντζέλικα Μπιρς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ξέσπασε σε λυγμούς, ενώ εξέφραζε την ελπίδα η επιλογή της στήριξης της απόφασης για χρήση βίας να μην αποβεί μοιραία για την Ευρώπη, ενώ ο βουλευτής των Πρασίνων Κρίστιαν Στρόμπελε αποχώρηση από το κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι "νιώθει ντροπή για τη Γερμανία".

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ απηύθυνε έκκληση στο γερμανικό λαό, που εμφανίζεται ιδιαίτερα μουδιασμένος από την ενεργό συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές επιδρομές και μάλιστα σε μια περιοχή που υπήρξε στόχος των ναζιστικών στρατευμάτων τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, να στηρίξει το στρατό της χώρας και τις προσπάθειές του, υποστήριξη που έσπευσαν να εκφράσουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Από την πλευρά του, το ΚΟΔΗΣΟ, καταδίκασε απερίφραστα τις επιδρομές και ανακοίνωσε ότι ξεκινά νομική διαδικασία προσβολής της απόφασης στρατιωτικής συμμετοχής της Γερμανίας μέσω του Συντάγματος της χώρας που προβλέπει "μη συμμετοχή σε κάθε δραστηριότητα πολεμικής επιθετικότητας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ