Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
"Σταματήστε την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ"

Ανακοινώσεις και αντιδράσεις των κομμουνιστικών κομμάτων από πολλές μεριές του πλανήτη

Οι αντιδράσεις των κομμουνιστών και των εργαζόμενων σε όλο τον κόσμο συνεχίζονται και διευρύνονται, όσο το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.

"Οι Βρετανοί κομμουνιστές καταδικάζουν τη βρετανική κυβέρνηση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ που αποφάσισαν να βομβαρδίσουν τη Γιουγκοσλαβία, αφού δεν υπέγραψε την προτεινόμενη από το ΝΑΤΟ συμφωνία, όσον αφορά την επαρχία της, το Κόσσοβο". Με αυτά τα λόγια ξεκινά η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βρετανίας,όπου επίσης τονίζει ότι ο βομβαρδισμός ενός ανεξάρτητου κράτους από τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ "είναι καταπάτηση της χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ακόμα και της ίδιας της συμφωνίας για την αυτοάμυνα του ΝΑΤΟ". "Ζητούμε αμέσως τον τερματισμό των βομβαρδισμών και την επιστροφή για την ανεύρεση μίας ειρηνικής επίλυσης".

"Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν μια τρομακτική και παντελώς αδικαιολόγητη επίθεση στο λαό της Γιουγκοσλαβίας" τονίζει στη χθεσινή ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα του Καναδά."Αυτή η κραυγαλέα πράξη επιθετικότητας θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο να υπάρξει υψηλός αριθμός ανθρώπινων απωλειών - πολίτες και στρατιώτες - και θα καταφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στο λαό της Γιουγκοσλαβία, σε αντίθεση από τις άδειες δηλώσεις των ΗΠΑ και των στρατηγών του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για "χειρουργικές επεμβάσεις" που θα έχουν πολύ λίγα θύματα". "Η στρατιωτική δράση εναντίον της κυβέρνησης και του λαού της Γιουγκοσλαβίας" συνεχίζει η ανακοίνωση "από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους αποτελεί μία κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία. Πρόκειται για μία περαιτέρω (επι)στροφή στη "διπλωματία των κανονιοφόρων""! Στην ανακοίνωση επίσης καταδικάζεται η συμμετοχή του Καναδά "στο "νταβατζιλίκι" του ΝΑΤΟ" και καλεί τον καναδικό λαό "να δράσει άμεσα και αποφασιστικά και να ασκήσει όλες τις αναγκαίες πιέσεις, ώστε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τολμήσει να ζητήσει να σταματήσει η επιθετικότητα του ΝΑΤΟ, αλλά και η δική της συμμετοχή σε αυτή και να ζητήσει να ανευρεθεί μία ειρηνική λύση". Η ανακοίνωση καταλήγει: "Σταματήστε την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ! Οχι στα ειρηνευτικά στρατεύματα στο Κόσσοβο! Βγάλτε τον Καναδά από το ΝΑΤΟ!".

Την καταδίκη του εκφράζει και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστραλίας στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του, όπου τονίζεται ότι "η Γιουγκοσλαβία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, του οποίου τα σύνορα είναι αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ και από όλα τα κράτη του κόσμου. Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ και η επαπειλούμενη επέμβαση στη γιουγκοσλαβική επαρχία του Κοσσόβου από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα πρέπει να ληφθεί σαν μία απευθείας πράξη επιθετικότητας. Από τη γερμανική εισβολή και κατάληψη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι βαλκανικές χώρες ποτέ δεν είχαν καταληφθεί από ξένες δυνάμεις. Τώρα η Μακεδονία και η Βοσνία έχουν ήδη καταληφθεί από ξένα στρατεύματα και οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν αμερικανικές στρατιωτικές και αεροπορικές βάσεις στην επικράτειά τους". Ενώ η ανακοίνωση καταλήγει: "Καλούμε όλους τους ανθρώπους να δηλώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, όπως έπραξαν και στην περίπτωση του Ιράκ".

Το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα καταδικάζει τους βομβαρδισμούς που συνιστούν σαφέστατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. "Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτές τις τελευταίες πράξεις τους ότι έχουν εγερθεί εξαιτίας της ανησυχίας τους για τα "δικαιώματα των μειονοτήτων". Στην πραγματικότητα δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τις μειονότητες, αλλά έχουν να κάνουν με την πολιτική για την κυριαρχία της μεγάλης δύναμης. Πίσω από αυτούς τους βομβαρδισμούς κρύβεται η στρατηγική των ΗΠΑ να προωθήσουν τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμα ανατολικότερα". Ενώ η ανακοίνωση καταλήγει: "Σταματήστε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ