Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Νέο νομικό «πλήγμα» για την κυβέρνηση Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το χαρακτηρισμό κρατουμένου του Γκουαντάναμο ως «εχθρικού μαχητή» απέρριψε για πρώτη φορά αμερικανικό δικαστήριο, όσον αφορά τον Χουζάιφα Παράτ, Κινέζο μουσουλμάνο, που συνελήφθη στο Αφγανιστάν το 2001 και από τότε βρίσκεται στο Γκουαντάναμο.

Το δικαστήριο απορρίπτοντας το χαρακτηρισμό «εχθρικός μαχητής» κάλεσε τον αμερικανικό στρατό να απελευθερώσει τον Χ. Παράτ, να τον μεταφέρει σε άλλη φυλακή ή να συστήσει μια νέα στρατιωτική δίκη για να το δικάσει και παράλληλα το δικαστήριο έκρινε ότι ο Παράτ έχει το δικαίωμα να ζητήσει από περιφερειακό δικαστήριο να απελευθερωθεί άμεσα.

Η χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου έρχεται μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ότι οι αλλοδαποί κρατούμενοι ύποπτοι για τρομοκρατική δραστηριότητα στο Γκουαντάναμο έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να προσφύγουν κατά της κράτησής τους και σε μη στρατιωτικά δικαστήρια.

Και ενόσω το νομικό σύστημα των ΗΠΑ επιχειρεί να μετριάσει τον «κόλαφο» των παρανομιών της αμερικανικής κυβέρνησης, όσον αφορά τον «πόλεμο την τρομοκρατίας» το χαρτί παραμένει ισχυρό και «σίγουρα θα αποτελούσε ένα μεγάλο προσόν» για τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Τζον ΜακΚέιν, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Τσάρλι Μπλακ, πολιτικός σύμβουλος του ΜακΚέιν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Fortune», ερωτώμενος εάν μια τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος θα βοηθούσε την προεκλογική εκστρατεία του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ