Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιπλέον μέτρα για την «καταστολή των ταραχών»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

«Οριστικά και αποτελεσματικά» θα αντιμετωπιστούν, στο εξής, όλοι όσοι συμμετέχουν σε επεισόδια, όλοι όσοι προκαλούν ζημιές σε δημόσια περιουσία τόνιζε, χτες, διά εκπροσώπου του, ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, ανάμεσα σε εντεινόμενες φήμες περί αναστάτωσης στους κόλπους του στρατεύματος, στις οποίες περικλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο πραξικοπήματος. Την ίδια στιγμή, ανεπίσημες πακιστανικές στρατιωτικές πηγές διέρρεαν ότι έγινε αποδεκτό αμερικανικό αίτημα για χρήση, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μόνο για επιμελητειακή υποστήριξη, δύο αεροπορικών βάσεων στις επαρχίες Μπαλουχιστάν και Σιντχ, παρά το γεγονός ότι η πακιστανική ηγεσία επισήμως επιμένει ότι δε χρησιμοποιείται καμία επίγεια στρατιωτική βάση.

Σύμφωνα με τον Ανουάρ Μαχμούντ, ο στρατηγός Μουσαράφ «είναι αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος στις ταραχές και στα επεισόδια που σημειώνονται στη χώρα» και τα οποία οφείλονται «σε παραπληροφόρηση και σε υπερβολές των ισλαμιστών ηγετών». Για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, με δεδομένη, ήδη, την παρουσία πολυβολείων και στρατού σε όλους τους δρόμους, ανακοινώθηκε έκτακτη συνεδρίαση, σήμερα, όλων των αξιωματούχων ασφαλείας, αλλά και των κυβερνητών τεσσάρων επαρχιών που συγκλονίζονται από διαδηλώσεις. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αζίζ Αχμέντ Κχαν προειδοποιούσε τους εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες, ότι «σε περίπτωση συμμετοχής σε επεισόδια θα επαναπατρίζονται άμεσα».

Στο μεταξύ, σε «βραχυκύκλωμα» απέδωσαν αξιωματούχοι του πακιστανικού στρατού την πυρκαγιά που ξέσπασε στην έδρα του ΓΕΣ, στην πόλη Ραουαλπίντι, η οποία κατέστρεψε αρκετά γραφεία πριν κατασβεστεί. Πακιστανοί αξιωματούχοι επέμεναν, και χτες, να διαψεύδουν ότι ελικόπτερα των Ταλιμπάν πραγματοποίησαν πτήσεις, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, 30 χιλιόμετρα εντός του Πακιστάν, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Τορκχάμ, παρά τις συνεχιζόμενες, περί αυτού, πληροφορίες.

Χτες μεγάλη διαδήλωση κατά των αμερικανικών επιδρομών, αλλά και του Μουσαράφ πραγματοποιήθηκε στο Καράτσι, χωρίς να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια, όπως τις προηγούμενες ημέρες στην Κουέτα, οπότε και έχασαν τη ζωή τους 5 άνθρωποι. Συγκρούσεις φέρονται να σημειώνονταν, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, και στις περιοχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ενώ τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι έγινε δίωρη σφοδρή μάχη ανάμεσα σε Πακιστανούς μεθοριακούς φρουρούς και, περίπου, 30 μαχητές των Ταλιμπάν που προσπάθησαν να περάσουν στο Πακιστάν για να αποφύγουν τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Με 3 ισχυρούς ισλαμιστές ηγέτες σε κατ' οίκον περιορισμό, το Συμβούλιο Αμυνας Αφγανιστάν - Πακιστάν, που εκπροσωπεί 35 ισλαμικές οργανώσεις, ανακοίνωσε, χτες, ότι και αυτή η Παρασκευή ανακηρύσσεται σε ημέρα πανεθνικών διαμαρτυριών και διαδηλώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ