Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Κατάρριψη αεροσκάφους εν μέσω απειλών επίθεσης

Ενα μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό «R-Q1 Predator». Το Ιράκ ανακοίνωσε την κατάρριψη άλλου ενός - του τρίτου - χτες

Associated Press

Ενα μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό «R-Q1 Predator». Το Ιράκ ανακοίνωσε την κατάρριψη άλλου ενός - του τρίτου - χτες
ΒΑΓΔΑΤΗ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η αεράμυνα του Ιράκ κατέρριψε ένα τρίτο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που πραγματοποιούσε χτες πτήση πάνω από τη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» - που η Βαγδάτη θεωρεί παράνομη - σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ» και το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλούνται έκτακτη ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης, αλλά και του «Ασοσιέιτεντ Πρες» που επικαλείται τηλεγράφημα του Ιρακινού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΙΝΑ). Δεν υπήρξε σχόλιο από αμερικανικής πλευράς για την κατάρριψη, που αν επιβεβαιωθεί θα είναι η τρίτη: σύμφωνα με τις αρχές του Ιράκ είχαν προηγηθεί άλλες δύο, την 27η Αυγούστου και την 11η Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πλήξουν και το Ιράκ στο πλαίσιο του «πολέμου τους κατά της τρομοκρατίας». Σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρεται στο ενδεχόμενο πληγμάτων κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με αυτό, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Ντ. Νεγκροπόντε παρέδωσε μήνυμα της κυβέρνησης Μπους προς τη Βαγδάτη, με το οποίο απειλεί ότι αν το Ιράκ «βοηθήσει τους αντιπάλους των ΗΠΑ» ή «επιτεθεί στις μειονότητες προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία», θα υπάρξει «συντριπτική στρατιωτική επίθεση εναντίον του και θα ηττηθεί».

Ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ αλ-Ντουρί, απάντησε εμμέσως, μιλώντας στο «Ρόιτερ»: Για την κυβέρνησή του «δε συντρέχει λόγος να αναμένει επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι δεν έχουμε αναμειχθεί σε όσα συνέβησαν την 11η Σεπτεμβρίου». Αλλά, πρόσθεσε, «οι Αμερικανοί είναι τόσο αλαζόνες που αισθάνονται ότι μπορούν να προσφεύγουν πάντα στη δύναμη και τα όπλα. Αν επιτεθούν, θα αμυνθούμε».

Παρά τις αμερικανικές απειλές, δε φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των «συμμάχων» για επίθεση κατά του Ιράκ. Στενός συνεργάτης του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, δήλωσε χτες πως «δεν υπάρχουν στοιχεία» που να συνδέουν το Ιράκ με τα τρομοκρατικά πλήγματα. Ο ίδιος είπε πως δε θα υπάρξει επίθεση κατά άλλου έθνους χωρίς «στοιχεία που να αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας» ότι ενεχόταν στα πλήγματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ