Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Μεγαλύτερος κίνδυνος η κοινωνική αναστάτωση

Η κοινωνική αναστάτωση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε σχέση με όσα συζητούνται για το ενδεχόμενο χρήσης βιολογικών όπλων, επισήμανε χτες ο ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας Κωνσταντίνος Μοίρας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Κ. Μοίρας πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεσπάσει μια επιδημία με την υπάρχουσα ατομική και δημόσια υγιεινή, ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν μικρά περιστατικά, θα επεκταθούν μόνο αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Μιλώντας για τις δυνατότητες μικρών ομάδων να παράγουν βιολογικά όπλα, ο Κ. Μοίρας υποστήριξε πως η τεχνογνωσία τέτοιων ομάδων είναι ικανή να παράγει μικρές ποσότητες, ωστόσο δεν έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης και διακίνησης.

Αναφερόμενος στη σωστή αντιμετώπιση για την αντιμετώπιση πιθανής προσβολής, ο Κ. Μοίρας είπε ότι είναι η καλή δειγματοληψία από αέρα, γη, νερό, τρόφιμα, καθώς και βιολογικά υγρά, ώστε να εξακριβωθεί ακριβώς το είδος του μικροβίου που πιθανώς έχει εξαπλωθεί. Για το βακτηρίδιο του άνθρακα ο καθηγητής Βιοχημείας επισήμανε ότι προσβάλλει τα πάντα στον ανθρώπινο οργανισμό, από το δέρμα μέχρι και τα ζωτικά όργανα. Το βακτηρίδιο του άνθρακα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, ενώ σημαντικό είναι όσοι μολυνθούν να τα λάβουν άμεσα.

Ο Δ. Ρέππας

Καθησυχαστικός, ως προς το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος με βιολογικά όπλα, εμφανίστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Δ. Ρέππας εξέφρασε την άποψη ότι παρά το απρόβλεπτο και το αυθαίρετο των τρομοκρατών, δε θα φτάσουμε στο σημείο χρήσης βιολογικών όπλων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι συνέπειες ενός τέτοιου κινδύνου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και γι' αυτό το ζήτημα είναι να προληφθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ