Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε αποστολή στρατευμάτων

Λίγο πριν την έγκριση αποστολής στρατευμάτων

Associated Press

Λίγο πριν την έγκριση αποστολής στρατευμάτων
ΑΓΚΥΡΑ.-

Εγκρίθηκε χτες από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας το κυβερνητικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί τον τουρκικό στρατό να αποστείλει δυνάμεις του στο εξωτερικό. Το διάταγμα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επιτρέπει αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο εξωτερικό και παρουσία ξένων στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας που διεξάγουν οι ΗΠΑ.

Το διάταγμα υιοθετήθηκε με 319 ψήφους υπέρ, 101 κατά και δυο αποχές, σε σύνολο 422 βουλευτών από τους 550 του τουρκικού Κοινοβουλίου. Κατά τη συζήτηση, τα δυο κόμματα του πολιτικού Ισλάμ, που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο διάταγμα.

Πληροφορίες ωστόσο έκαναν λόγο ήδη χτες για αποστολή από την Τουρκία στις Ηνωμένες Πολιτείες στρατιωτικών συνδέσμων που θα εξασφαλίσουν το συντονισμό με τους Αμερικανούς συμμάχους στις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, «η ομάδα είναι επιφορτισμένη αποκλειστικά και μόνο με αποστολή συνδέσμου... Θα είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα συντονίσει την επικοινωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του δικού μας Γενικού Επιτελείου όσον αφορά τις επιχειρήσεις, που έχουν την υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας». Δε διευκρίνισε αν μιλά για επιχειρήσεις στο έδαφος του Αφγανιστάν, ενώ το Γενικό Επιτελείο αρνήθηκε να προβεί στο παραμικρό σχόλιο. Η εφημερίδα «Σαμπάχ» δημοσιεύει πληροφορίες κατά τις οποίες η ομάδα απαρτίζεται από έξι άνδρες με επικεφαλής ένα στρατηγό, που «θα μεταβεί στο Αφγανιστάν μόλις οι Αμερικανοί εγκαταστήσουν εκεί κέντρο διοίκησης».

Η ομάδα φέρεται να είναι ειδικευμένη σε βιολογικά και χημικά όπλα, να υπηρέτησε στο παρελθόν στη νοτιοανατολική Τουρκία στον πόλεμο κατά των Κούρδων του ΡΚΚ και με συμμετοχή σε επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ, κατά την ίδια πηγή.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ, προειδοποίησε πάντως χτες για τον κίνδυνο μιας «σπείρας αίματος και φωτιάς», αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους κατά της τρομοκρατίας και σε άλλες χώρες της περιοχής - δηλαδή το Ιράκ, με το οποίο η Τουρκία γειτνιάζει. Σε μια τέτοια κλιμάκωση, διευκρίνισε, «ολόκληρη η περιοχή θα μπορούσε να εμπλακεί σε μία σπείρα φωτιάς και αίματος. Στην περίπτωση αυτή είναι αναπόφευκτο να εμπλακεί και η Τουρκία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες» λέει ο Ερντογάν (2023-10-11 00:00:00.0)
Αρχιτρομοκράτης είναι ο ιμπεριαλισμός (2004-03-23 00:00:00.0)
ΟΧΙ στον πόλεμο, καμιά εμπλοκή της χώρας (2002-11-03 00:00:00.0)
Δρομολογούνται οι τουρκικοί στόχοι (2002-04-21 00:00:00.0)
Βρετανική μαρτυρία για τις ευθύνες των ΗΠΑ! (1999-07-17 00:00:00.0)
Ξαναφέρνουν τα ΜΟΕ (1997-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ