Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΙΝΑ
Αντίθεση σε πιθανότητα επιθέσεων σε άλλες χώρες

Επίσκεψη Μπους την ερχόμενη βδομάδα με έμφαση στην αντιτρομοκρατική συνεργασία

ΠΕΚΙΝΟ.-

Η αντιτρομοκρατική συνεργασία ανάμεσα σε Ουάσιγκτον - Πεκίνο θα καταλάβει την πρώτη θέση στην ατζέντα επαφών κατά την επίσκεψη του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους στην Κίνα την ερχόμενη βδομάδα, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τις σχέσεις της χώρας του με τις χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, Τζέιμις Κέιλι. Ο Κέιλι, που συναντήθηκε χτες με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης (ανάμεσα σ' αυτούς και ο υπουργός Εξωτερικών Τανγκ Ζιαχουάν), είπε πως μετά την ολοκλήρωση των εκεί διήμερων επαφών του, νιώθει βέβαιος πως η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Κίνα «θα είναι και επιτυχής και παραγωγική»...

«Η συνεργασία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα στον παγκόσμιο αγώνα έναντι στην τρομοκρατία, είναι πρώτη προτεραιότητα στις σχέσεις μας, και αποτελεί ένα απ' τα σημεία που θα καταστήσει σαφή ο Πρόεδρος Μπους όταν θα επισκεφθεί την Κίνα για συναντήσεις με μέλη του ΑΠΕΚ την ερχόμενη βδομάδα» γράφει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, επικαλούμενη τις δηλώσεις του Τζέιμις Κέιλι.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ζινχουά μετέδωσε πάντως πως ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στον Κέιλι την υποστήριξη του Πεκίνου «στις ενέργειες κατά της τρομοκρατίας» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.

Σινικό «όχι» σε επιθέσεις πέραν του Αφγανιστάν

Ωστόσο, ο ίδιος υπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες νωρίτερα με το Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, εξέφρασε την αντίθεση της Κίνας στην επέκταση των στρατιωτικών πληγμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν σε άλλες χώρες...

Σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα του κινεζικού πρακτορείου ΝΕΑ ΚΙΝΑ, ο Τανγκ Ζιαχουάν φέρεται να τόνισε με νόημα στον Τζακ Στρο πως «οι στρατιωτικές ενέργειες κατά της τρομοκρατίας πρέπει να κατευθύνονται σε συγκεκριμένους στόχους και να μην επεκταθούν, να μην έχουν επιπτώσεις σε άλλες χώρες ούτε να πάθουν οτιδήποτε αθώοι πολίτες». Και ο Τανγκ κατέληξε λέγοντας στο Βρετανό ομόλογό του πως «όλες οι ενέργειες πρέπει να έχουν στόχο την εξασφάλιση μίας δίκαιης λύσης του αφγανικού θέματος, την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και τη διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ