Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Αψιμαχίες» στο Κογκρέσο

Προσπάθειες προσέγγισης Μπους με την ηγεσία του Κογκρέσου, μετά την κόντρα όσον αφορά το «μπλακ άουτ» ενημέρωσης, με αφορμή τις «διαρροές»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μία μόλις μέρα μετά τον εκδηλωμένο θυμό και την αγανάκτηση του Αμερικανού Προέδρου προς το Κογκρέσο, για διαρροές προς τον Τύπο απόρρητων πληροφοριών, ο Μπους ξανάρχισε τις προσπάθειες προσέγγισης ώστε να επισυνάψει «ειρήνη» με την ηγεσία και των δύο νομοθετικών σωμάτων, αποσύροντας μάλιστα την απειλή του για απόκρυψη όλων των απόρρητων πληροφοριών και ενημέρωσης των βουλευτών και γερουσιαστών.

Ετσι χτες εκτάκτως υπήρξε πρόγευμα εργασίας με την ηγεσία του Κογκρέσου, του Τζορτζ Μπους, στην προσπάθειά του αυτή να εξομαλύνει τη διένεξη που έχει ξεσπάσει για την απόκρυψη από τα μέλη σώματος εμπιστευτικών πληροφοριών αναφορικά με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής Ντένις Χάστερτ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Τρεντ Λοτ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τομ Ντασλ και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Ντικ Γκέπχαρντ. Αμέσως μετά, τόσο ο Ντασλ όσο και ο Λοτ, έδειξαν ικανοποιημένοι τονίζοντας ότι «ο Πρόεδρος εξέθεσε την άποψή του και εμείς χρειάζεται να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Ο Μπους είχε δείξει να ενοχλείται από τις διαρροές πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα στον Τύπο, μετά την ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου από ειδικούς επί ζητημάτων ασφαλείας, για το μέγεθος του κινδύνου νέων τρομοκρατικών πληγμάτων κατά των ΗΠΑ από το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέστειλε προχτές εγκύκλιο προς τα σημαντικότερα στελέχη της κυβέρνησής του, τονίζοντάς τους πως εφ' εξής οφείλουν να περιορίζουν την ενημέρωσή τους επί εμπιστευτικών πληροφοριών μόνο στους οχτώ ανώτερους υπευθύνους των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο: των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και τους Προέδρους των επιτροπών για την Πληροφόρηση στη Βουλή και τη Γερουσία. «Αισθάνθηκα ότι ήταν σημαντικό να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Κογκρέσο ότι οι απόρρητες πληροφορίες δεν πρέπει να αποκαλύπτονται» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ομως προτού περάσουν 24 ώρες αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμνα ο Μπους όταν οι αντιδράσεις δεν άργησαν να εμφανιστούν στο Κογκρέσο, και άκουσε τα εξ αμάξης από τους επικεφαλής στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δημοκρατικό Τζόζεφ Μπίντεν και ρεπουμπλικανό Ρίτσαρντ Χελμς, καθώς κι από τον επικεφαλής των δημοκρατικών στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της Βουλής, Τσάιμ Λάντος.

Οι κοινοβουλευτικοί υπενθύμισαν στον Πρόεδρο το καθήκον του έναντι του νόμου να κρατά ενήμερες σε περιόδους κρίσεις, όχι μόνον τις επιτροπές για την Πληροφόρηση, αλλά και τις αντίστοιχες για την Αμυνα και τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Ετσι, ο Μπους υποσχέθηκε να «σεβαστεί καταλεπτώς το νόμο» και όλες οι επιτροπές θα ενημερώνονται πλέον κανονικά για τις προόδους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ