ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΙΩΤΙΑ
Αγωνιστική προετοιμασία

Περιοδεία και ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε χωριά των επαρχιών Θήβας και Λιβαδειάς ενόψει του παμβοιωτικού αγροτικού συλλαλητηρίου, που γίνεται την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στη Λιβαδειά, πραγματοποιούν αγροτικά στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών. Παράλληλα με το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής που απευθύνουν στους αγρότες μοιράζουν και την ανακοίνωση με το πλαίσιο των αιτημάτων διεκδίκησης. Εκτός αυτών προετοιμάζονται τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις - συσκέψεις αγροτών, συλλόγων και συνεταιρισμών στη Θήβα, την Παρασκευή 23 Νοέμβρη στα γραφεία της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, στη Λιβαδειά, το Σάββατο 24 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί στα γραφεία της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών και στον Ορχομενό τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο πλευρό των αγροτών

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα της αγροτιάς εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επισημαίνοντας ότι η συμπαράταξη όλων των λαϊκών στρωμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νίκη. Στην ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αφού χαιρετίζει τον αγώνα των αγροτών της Θεσσαλίας και όλης της χώρας, επισημαίνει: «Θεωρούμε τους αγώνες αυτούς, πέρα για πέρα, δίκαιους, γιατί είναι αγώνες επιβίωσης των οικογενειών τους. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι της Λάρισας, που έχουν άμεση εξάρτηση από την αγροτιά, γιατί οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με την επεξεργασία, εμπορία και ανεφοδιασμό με καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, έχουν άμεσο συμφέρον να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών.

Η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ, που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση, θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα, όχι μόνο στην αγροτιά, αλλά και στην εργατική τάξη της περιοχής μας και της χώρας. Θα γιγαντωθεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που, ήδη, βρίσκεται σε οριακό σημείο».

Και υπογραμμίζει:«Για τους λόγους αυτούς πρέπει τόσο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες, ανεπιφύλακτα, να συμπαραταχτούν με τους αγρότες, ανεξάρτητα με τις μορφές που θα πάρουν αυτοί οι αγώνες.

Δεν είναι αγώνες των αγροτών που εμποδίζουν τ' άλλα κοινωνικά στρώματα, όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και οι διάφοροι κονδυλοφόροι των ΜΜΕ, αλλά η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων δημιουργούν τις 700.000 και πλέον ανέργους, τα δυόμισι εκατομμύρια Ελληνες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και τόσα άλλα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η λύση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τόσο οι αγρότες, όσο και οι εργατοϋπάλληλοι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες, είναι η ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και η εφαρμογή μιας άλλης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού και όχι μιας χούφτας μεγαλοκαπιταλιστών. Η συμπαράταξη όλων των λαϊκών στρωμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νίκη. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί την εργατική τάξη να βρεθεί στο πλευρό των αγροτών».

Εκβιάζει η κυβέρνηση τους ελαιοπαραγωγούς

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτη. Προκλητικός ο υφυπουργός Γεωργίας είπε ότι το ΚΚΕ θέλει δυσαρεστημένους ανθρώπους για να έχει ένα ρόλο!

H κυβέρνηση όχι μόνο εκβιάζει τους ελαιοπαραγωγούς και τους υποχρεώνει να αποδεχτούν περικοπές των επιδοτούμενων ποσοτήτων, αλλά φέρεται προκλητικά και σε όσους την ελέγχουν για αυτήν τη μεθόδευση.

Ετσι χτες όταν ο υφυπουργός Γεωργίας Ε. Αργύρης κλήθηκε στη Βουλή από το βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτη να απολογηθεί για την τακτική της κυβέρνησης έφτασε στο απαράδεκτο σημείο να πει απευθυνόμενος στο βουλευτή «εσείς στενοχωριέστε διότι δε θέλετε να λύνονται τα προβλήματα. Θέλετε δυσαρεστημένους ανθρώπους που δεν παίρνουν χρήματα για να έχετε και εσείς ένα ρόλο»!

Το πρόβλημα προέκυψε με τους ελαιοπαραγωγούς 17 νομών της χώρας, που η παραγωγή τους ξεπέρασε το μέσο όρο της περιοχής τους και το υπουργείο τους υποχρεώνει να αποδεχτούν τις περικοπές των επιδοτούμενων ποσοτήτων, εάν θέλουν να πάρουν άμεσα την προκαταβολή της επιδότησης για το λάδι σοδειάς 2000.

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι για πρώτη φορά φέτος θα δοθούν τόσο γρήγορα τα χρήματα των προκαταβολών και η αυξημένη προκαταβολή θα είναι 256 δρχ. Είπε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι απόδειξης για την προκαταβολή: Ο ένας είναι ότι οι παραγωγοί καλούνται να αποδεχτούν ως ανώτερη ποσότητα τη ζώνη και ο δεύτερος να ακολουθήσουν τη διαδικασία της καταβολής των παραστατικών. Ανέφερε δε ότι όπως ορίζουν οι κανονισμοί της ΕΕ οι πληρωμές αρχίζουν στις 16 Οκτώβρη και όχι στην αρχή της χρονιάς.

«Ζητάτε από τους ελαιοπαραγωγούς να παραδεχτούν με την υπογραφή τους ότι πήγαν να εξαπατήσουν το ελληνικό δημόσιο» είπε στην παρέμβασή του ο Στ. Σκοπελίτης και τόνισε ότι το υπουργείο τους λέει πως αν δε δεχτούν ότι εξαπάτησαν δηλώνοντας παραπάνω ποσότητες δε θα πάρουν επιδότηση.

Ο βουλευτής ζήτησε να ανακληθεί η σχετική υπουργική απόφαση και γίνει προκαταβολή της επιδότησης στο σύνολο της πραγματικής παραγωγής με πραγματικά αιτιολογικά στοιχεία και παράσιτα ελαιοτριβείων.

Λα-λιώστε τους αγρότες

Με εμφανή στόχο την επίδειξη του «επικοινωνιακού» ενδιαφέροντος του κυβερνώντος κόμματος προς τους αγρότες, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης επισκέφτηκε χτες το κτίριο της Κηφισίας 16 για να συναντηθεί με τις υποτακτικές διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Κι αφού ο Κ. Λαλιώτης έκανε διάλογο με τους κατεξοχήν συνομιλητές της κυβέρνησης και στυλοβάτες της αντιαγροτικής πολιτικής της, προχώρησε στη συνέχεια σε δηλώσεις «συμπόνιας» και «αισιοδοξίας» για τους αγρότες, δίνοντας και μαθήματα... αγωνιστικής συμπεριφοράς. Αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν στη θεσσαλονίκη στις 19/11, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και σημείωσε με στόμφο πως είχε θετικά αποτελέσματα για τους καπνοπαραγωγούς. Τώρα το αν μπορεί να χαρακτηριστεί θετική για τους αγρότες και τους καπνοπαραγωγούς μια πρόταση που θα γίνει σύντομα απόφαση και θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες από αυτούς στο ξεκλήρισμα μέσα στα επόμενα χρόνια, αυτό μάλλον μόνο ο Κ. Λαλιώτης και οι «εκσυγχρονιστές» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μπορούν ελαφρά τη καρδία, να το πούνε.

Ο Κ. Λαλιώτης ρωτήθηκε επίσης για τις κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας και απάντησε υποκριτικά πως τις σέβεται. Και λέμε υποκριτικά για να μην πούμε τίποτα χειρότερο, γιατί αν τις σεβόταν τόσο ο ίδιος ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, όσο και η κυβέρνηση, δε θα αμολάγανε λυτούς και δεμένους να τις υπονομεύσουν και ούτε θα επιστράτευαν κάθε λογής επικοινωνιακά τερτίπια για να τις σταματήσουν. Το πιο λογικό θα ήταν οι μηχανισμοί της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ αντί να ξοδεύσουν την μπόλικη φαιά ουσία που καταναλώνουν για να «συντρίψουν» τις αγροτικές κινητοποιήσεις, να σκέφτονται για το πώς θα λυθούν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών, τα οποία προκαλεί η εντεινόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ