ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΥΧΤΕΡΙ
Διευρύνονται συμμετοχές και στόχοι για τις 30 Νοέμβρη

Αυξάνει ο κατάλογος των οργανώσεων που δηλώνουν συμμετοχή στην ολονυχτία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, που οργανώνουν το ΠΑΜΕ και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη

Ο πόλεμος, ο ευρωστρατός, η ευρωαστυνομία και ο ευρωτρομονόμος, το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η αφαίρεση κοινωνικών κατακτήσεων, η καταδίκη πλατιών λαϊκών μαζών σε εξαθλίωση από τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, όλα μαζί και το καθένα με το δικό του βάρος θα βρουν βήμα να καταγγελθούν το βράδυ της 30ής Νοέμβρη στην εκδήλωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Στο αρχικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ και της ΝΔΕ έχουν ανταποκριθεί ήδη το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η αντίστοιχη Παναθηναϊκή (ΠΕΔΥΕ), δεκάδες αντιπολεμικές επιτροπές των συνοικιών της Αθήνας, όπως και τοπικές Επιτροπές Ειρήνης. Συμμετοχή έχουν δηλώσει και Κοινότητες Μεταναστών. Επίσης η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, που θα έχει στις 7 το απόγευμα συγκέντρωση στα Προπύλαια, θα φτάσει με πορεία στην πρεσβεία. Στη σχετικό δελτίο αναφέρεται η συμμετοχή του Μανώλη Γλέζου στην εκδήλωση, καθώς και μιας σειράς μουσικών σχημάτων που θα φτάσουν στην πρεσβεία με κρουστά και σαξόφωνα.

Οι οικοδόμοι έχουν ορίσει προσυγκέντρωση στις 8.30 το βράδυ στο «Χίλτον», ενώ το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στο σταθμό του Μετρό στους Αμπελόκηπους. Στο Πολεμικό Μουσείο επίσης έχουν ορίσει την προσυγκέντρωσή τους οι Επιτροπές Ειρήνης από τις Δυτικές, Νότιες και Νοτιοανατολικές συνοικίες της Αθήνας.

Η εξέδρα της συγκέντρωσης έξω από την πρεσβεία θα λειτουργεί σαν ένα βήμα διαρκούς καταγγελίας, αλλά και προβολής αιτημάτων καθώς σ' αυτήν θα εναλλάσσονται η μία μετά την άλλη οι επιτροπές και οι φορείς που παίρνουν μέρος στην κινητοποίηση.

Ενα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα πλαισιώνει μέχρι το τέλος τη διαδήλωση, ενώ από τους οργανωτές έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα στηθούν και καζάνια για το απαραίτητο συσσίτιο που θα συνοδεύεται και από άλλα τινά...

Ιδιαίτερη θα είναι η συμμετοχή των νέων παιδιών που σμίγουν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις με τους εργαζόμενους και το λαό.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα το ΠΑΜΕ και η ΝΔΕ επισημαίνουν ότι ο πόλεμος αυτός είναι πόλεμος του μεγάλου κεφαλαίου κατά της παγκόσμιας εργατικής τάξης και των λαών. Και στη συνέχεια τονίζουν ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους δε νομιμοποιούνται να αυτοαναγορεύονται, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων γιατί είναι οι ίδιοι τρομοκράτες. Ακόμα καταγγέλλουν την ελληνική κυβέρνηση που με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στο πόλεμο, υπηρετώντας πιστά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αλλά και προσπαθώντας - εκμεταλλευόμενη τον πόλεμο - να αφαιρέσει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού. Γι' αυτό και αυτός ο αγώνας αποτελεί, ταυτόχρονα, βασική προϋπόθεση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων, των νέων, ολόκληρου του λαού στη δουλιά, την παιδεία, την υγεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και αλλού. Γι' αυτό και το πλαίσιο αγώνα της αντιπολεμικής εκδήλωσης θέτει ως κεντρικά αιτήματα την πάλη ενάντια στον πόλεμο και ενάντια στην κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Εκδήλωση για το πόλεμο στο Αφγανιστάν

Αύριο Κυριακή, 25 του Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Κερατσινίου (Ελ. Βενιζέλου και Μ. Ασίας), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Κατά του Πολέμου της πόλης, την οποία απαρτίζουν 37 μαζικοί φορείς, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση και καλεί τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν μέρος. Το θέμα, που έχει επιλεγεί, έχει τίτλο: «Ο πόλεμος του Αφγανιστάν στο σημερινό κόσμο της "παγκοσμιοποίησης". Προσχήματα - αιτίες, αλήθειες και ψέματα».

Σημαντικές, όμως αναμένεται να είναι και οι παρεμβάσεις των ομιλητών. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, θα μιλήσουν οι Γιώργος Ρούσσης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Θανάσης Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και γγ της ΕΕΔΥΕ και ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης, ο οποίος βρέθηκε για δυο ολόκληρους μήνες στην εμπόλεμη περιοχή.

Στόχος των διοργανωτών της συγκεκριμένης εκδήλωσης, είναι να αναδειχτούν οι πραγματικές αιτίες του πολέμου στο Αφγανιστάν. Παράλληλα, φιλοδοξούν μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις και άλλες που θα ακολουθήσουν να συμβάλουν οι κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να δυναμώσει και να γίνει ακόμα πιο πλατύ το αντιπολεμικό μέτωπο της πατρίδας μας.

Η εκδήλωση θα κλείσει, με απαγγελία αντιπολεμικών ποιημάτων από τους ηθοποιούς Τίτο Βανδή και Ελένη Γερασιμίδου.

ΟΓΕ
Την 1η Δεκέμβρη το Καραβάνι Ειρήνης

Καραβάνι Ειρήνης διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας το Σάββατο, 1η Δεκέμβρη. Η ΟΓΕ καλεί όλες τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος σε αγωνιστικό συναγερμό, προκειμένου να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή γυναικών σ' αυτήν την πανελλαδική αντιπολεμική κινητοποίηση.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του «καραβανιού» συμπεριλαμβάνει:

- Στις 12.30 άφιξη στη Λάρισα, στην πλατεία Λαού και πορεία μέχρι την πλατεία Ταχυδρομείου, όπου και θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική εκδήλωση.

- Στις 3 μ.μ. άφιξη στον Τύρναβο και μικρή στάση στην πλατεία Τυρνάβου.

- Αντιπολεμική εκδήλωση και επίδοση ψηφίσματος στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στις 4 μ.μ.

Η αναχώρηση για την Αθήνα θα γίνει στις 5 μ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη

Οι Οργανώσεις Γυναικών Θεσσαλονίκης, μέλη της ΟΓΕ, οργανώνουν συμμετοχή στο Καραβάνι Ειρήνης Γυναικών και καλούν όλες τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, τα σωματεία, την Αντιπολεμική Επιτροπή και άλλους μαζικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης και του νομού να κινητοποιηθούν και να συνεργαστούν για την επιτυχία της κινητοποίησης.

Για δηλώσεις συμμετοχής κι άλλες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στις Αδαμίδου Σοφία, τηλ. 924.169 και Γραμματικοπούλου Δέσποινα, τηλ. 338.525-947.838.

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
Σήμερα η συναυλία για την ειρήνη

Αντιπολεμική συναυλία, διοργανώνουν σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία του Αγίου Νικολάου Κρήτης, πλήθος μαζικών φορέων του νομού.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β` ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αντιστεκόμαστε και οργανώνουμε τον αγώνα μας

«Συμμετέχουμε στην Παμπειραϊκή Αντιπολεμική Επιτροπή και στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που θα αναλάβει». Αυτό υπογραμμίζουν με διακήρυξή τους τα μέλη της Αντιπολεμικής Επιτροπής του Β` Διαμερίσματος του Πειραιά. Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής στις 14 Νοέμβρη, στα γραφεία του Συλλόγου Εκτελωνιστών.

Βασικό σημείο προβληματισμού, όπως επισημαίνουν στο κείμενό τους, υπήρξε η οργάνωση του αγώνα και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας. Ολοι εμείς, υπογραμμίζουν σε άλλο σημείο, που ζούμε σ' αυτό τον τόπο, που δουλεύουμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, περιμένοντας ένα καλύτερο μέλλον, δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα, αλλά ούτε και άλλη επιλογή από το να αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην τεράστια επίθεση που δεχόμαστε σαν άνθρωποι, αλλά και σαν εργαζόμενοι. Δε δεχόμαστε την εμπλοκή τη χώρα μας σε επικίνδυνες περιπέτειες, ούτε στέλνουμε τα παιδιά μας να υπερασπιστούν τα άνομα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Ενα δυνατό αντιπολεμικό κίνημα μπορεί να βάλει φραγμό στις δυνάμεις του πολέμου, καταλήγει το κείμενο της διακήρυξης.

Μεγάλη αντιπολεμική σύσκεψη

Την Τρίτη 27 Νοέμβρη, οι 22 συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς που πήραν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του μεγαλειώδους αντιπολεμικού συλλαλητηρίου της 8ης Νοέμβρη, πραγματοποιούν σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Σ' αυτή τη σύσκεψη καλούν όλους τους μαζικούς φορείς του Λεκανοπεδίου να πάρουν μέρος για να συζητήσουν και να αποφασίσουν την παραπέρα κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ