ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Εκρυψαν τα προβλήματα που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός

Προσπάθεια να εμφανιστεί συναινετικό κλίμα μετά τον έλεγχο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ

Τα προβλήματα με τα έργα θα κληθεί να πληρώσει ο λαός όσο και αν χτες παρουσιάστηκε ωραιοποιημένη η πραγματικότητα
Τα προβλήματα με τα έργα θα κληθεί να πληρώσει ο λαός όσο και αν χτες παρουσιάστηκε ωραιοποιημένη η πραγματικότητα
Με εμφανή την πρόθεση να «κρύψει λόγια» εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντ. Οσβαλντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Απ' ό,τι φαίνεται όμως οι σημαντικές καθυστερήσεις σε αρκετούς τομείς της προετοιμασίας, καθώς επίσης και η συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Οργανωτικής Επιτροπής δεν επέτρεψαν στον Ελβετό «αθάνατο» να αρκεστεί μόνο σε λόγια ικανοποίησης για όσα είδαν και άκουσαν οι ελεγκτές της ΔΟΕ.

Μπορεί λοιπόν ο Ντ. Οσβαλντ να εντυπωσιάστηκε από την πρόοδο που έχει συντελεστεί από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα - όπως είπε - αλλά συμπλήρωσε πως «υπάρχουν συσσωρευμένες καθυστερήσεις και ακόμα κι αν δεν προστεθούν νέες καθυστερήσεις, τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και δεν πρέπει να προστεθούν κι άλλες». Οπως επίσης φρόντισε να «καρφώσει» τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο, ο οποίος ήθελε να υπάρχει κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας «η συνέντευξη Τύπου είναι της ΔΟΕ και θέλουμε να εστιάσουμε στις δικές μας απόψεις», κλείνοντας τη φράση του με το εξής: «δεν υπάρχει αντιπαράθεση». Είναι προφανές ότι ούτε τα ίδια τα στελέχη της ΔΟΕ δε θα μπορούσαν να πειστούν από τις αντιφάσεις του Ντ. Οσβαλντ που απέδειξαν το αυτονόητο. Οτι δηλαδή τα έργα καθυστερούν με άμεσες επιπτώσεις στην τσέπη των εργαζομένων και πως τις επόμενες μέρες θα δούμε να συνεχίζεται το επεισόδιο της κόντρας μεταξύ των στελεχών της «Αθήνα 2004» και του υπουργείου Πολιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο απ' ό,τι φαίνεται ήταν και η δήλωση της προέδρου της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου: «Με ενδιαφέρει όπως κάνω εγώ τη δουλιά μου, να δω να κάνουν και οι άλλοι τη δουλιά τους. Τα προβλήματα δε λύνονται με το να κρύβονται»...

Οπως είχε γράψει ο «Ρ» προχτές, τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα των μεταφορών και των αθλητικών έργων είναι σημαντικά. Ο Ντ. Οσβαλντ πρόσθεσε χτες ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό που αφορά τη Φιλοξενία. Είπε ότι λείπουν 3.000 δωμάτια και πως θα πρέπει μέχρι τον Απρίλιο του 2002 να έχουν εξασφαλιστεί, είτε σε κρουαζιερόπλοια είτε σε ξενοδοχεία.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό της Συντονιστικής Επιτροπής η Γ. Αγγελοπούλου, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση που της υπενθύμιζε ότι εδώ και ένα χρόνο θα έπρεπε να παρουσιαστεί ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός όπως η ίδια είχε δηλώσει, επανέλαβε ό,τι και το Νοέμβρη του 2000. Οτι δηλαδή είναι έτοιμος και απομένει η έγκριση της ΔΟΕ...

Τέλος, ο Ντ. Οσβαλντ όταν του ζητήθηκε από το «Ρ» να σχολιάσει αν οι Ελληνες πολίτες είναι δυνατόν να θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντισμού, όταν γίνονται μάρτυρες των συγκρούσεων μεταξύ φορέων, τις υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς των έργων, τις καθυστερήσεις, τα δημοσιεύματα για υπέρογκες αμοιβές στελεχών, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι ο ίδιος θα δήλωνε συμμετοχή, για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ότι ο ίδιος είναι εθελοντής και πως δεν πληρώνεται για όσα κάνει...

Προβλήματα ομολογεί και η κυβέρνηση

«Ισορροπημένη και θετική» χαρακτήρισε την πορεία των έργων, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ντ. Οσβαλντ ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος. Επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν επιμέρους παρατηρήσεις για συγκεκριμένα έργα και ειδικότερα όσον αφορά αυτά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σημαντικές καθυστερήσεις στο έργο του Ιππικού Κέντρου και της μεταφοράς του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο. Ειδικότερα η ΔΟΕ εντοπίζει προβλήματα στα έργα που πρόκειται να γίνουν στο Φάληρο και γι' αυτό, όπως ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, η κυβέρνηση σκοπεύει να κλείσει για ένα διάστημα τον Ιππόδρομο, προκειμένου να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα. Επίσης ο υπουργός Πολιτισμού παραδέχτηκε ότι έγιναν παρατηρήσεις και για τους χρόνους διεξαγωγής των test events (γενικές δοκιμές των αθλητικών εγκαταστάσεων) οι οποίες λόγω των καθυστερήσεων έχουν μετατεθεί πολύ κοντά στην ημερομηνία έναρξης των Αγώνων.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, με τη σειρά της, μετά τη συνάντησή της με τον Ντ. Οσβαλντ, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στα οδικά έργα σύνδεσης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων τα οποία διασχίζουν πυκνοκατοικημένες περιοχές και μίλησε πάλι για εναλλακτικές λύσεις, που συνίστανται, όπως έγραψε χτες ο «Ρ» σε αστυνομικά μέτρα και απαγορεύσεις κυκλοφορίας τις μέρες των Αγώνων! Επίσης η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μίλησε για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ενώ παραδέχτηκε ότι πρόβλημα αντιμετωπίζεται και με το Ελληνικό, καθώς εκεί μεταφέρθηκε πρόσφατα ένα επιπλέον αγώνισμα, αυτό του σλάλομ.

ΕΛΤΑ
Καταργούν Διευθύνσεις, απομακρύνουν υπαλλήλους

Τον κίνδυνο να ξεριζωθούν από τον τόπο τους αντιμετωπίζουν υπάλληλοι του ΕΛΤΑ στο Ανατολικό Αιγαίο. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Σπ. Στριφτάρης, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Μεταφορών-Επικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα το ΔΣ των ΕΛΤΑ αποφάσισε να καταργήσει την Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΔ) ΕΛΤΑ Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη και να τη μεταφέρει στον Πειραιά. Σε αυτήν την ΠΔ υπάγονταν οι Νομοί Λέσβου, Χίου και Σάμου. Στην έδρα της ΠΔ που καταργήθηκε υπηρετούν 12 υπάλληλοι, όλοι με τόπο καταγωγής τη Μυτιλήνη, ηλικίας 48 χρόνων και πάνω και με υπηρεσία πάνω από 27 χρόνια ο καθένας τους.

Οι κομμουνιστές βουλευτές αναφέρονται σε πληροφορίες, κατά τις οποίες το μισό προσωπικό θα απορροφηθεί στους Νομούς Λέσβου και Χίου, ίσως και Σάμου, ενώ το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί στη νέα έδρα της ΠΔ Αιγαίου, στον Πειραιά. Προσθέτουν πως η έδρα της ΠΔ στη Μυτιλήνη συστάθηκε με βάση το νόμο που προβλέπει στην έδρα των 13 Περιφερειών της Ελλάδας να λειτουργούν ΠΔ όλων των υπηρεσιών.

«Οπως προκύπτει, αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την ανάπτυξη της ζωής στην περιφέρεια και ιδίως στην παραμεθόριο, με την πολιτική που εφαρμόζει, καταργεί υπηρεσίες από αυτή και τις μεταφέρει στο κέντρο», υπογραμμίζουν και ερωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει για να μη μεταφερθεί η έδρα της ΠΔ στον Πειραιά και να μη μετατεθούν χωρίς λόγο τόσοι εργαζόμενοι.

ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Συγκέντρωση αύριο για τη σωτηρία του

«Ελάτε να σώσουμε το Πάρκο»! Την παραπάνω πρόσκληση απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Αρεως στους κατοίκους της περιοχής προκειμένου να μετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνει αύριο Κυριακή και ώρα 11 π.μ., μπροστά στο άγαλμα του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Οπως σημειώνει στο σχετικό κάλεσμά της, «επειδή η υποβάθμιση του πάρκου συνεχίζεται, παρ' όλες τις διαμαρτυρίες μας, πρέπει να έχουμε μαζική παρουσία στη συγκέντρωση. Από την παρουσία μας εξαρτάται η σωτηρία του μοναδικού χώρου πρασίνου στην περιοχή μας».

Υπενθυμίζεται πως ο μεγαλοεπιχειρηματίας και καναλάρχης (ιδιοκτήτης του «ΑΝΤΕΝΝΑ») Μ. Κυριακού έχει προχωρήσει στην παράνομη επέκταση των εγκαταστάσεων του «Πανελληνίου ΓΣ», του οποίου είναι ιδιοκτήτης. Την ίδια στιγμή, και παρά τις πέντε αποφάσεις της Πολεοδομίας Αθηνών για κατεδάφιση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων, δήμος, κυβέρνηση και νομαρχία πετούν το «μπαλάκι» ο ένας στον άλλο, με μόνο τελικά κερδισμένο τον ιδιώτη...

«Αυθόρμητες» απαντήσεις

Δύο ερωτήσεις προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Δεν έχει σημασία - τουλάχιστον προς το παρόν - ούτε ποιες ερωτήσεις ήταν ούτε ποιοι δημοσιογράφοι τις έκαναν. Και οι δύο είχαν αποδέκτες την Γιάννα Αγγελοπούλου. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν η πρόεδρος κάτι έψαξε στα χαρτιά της και όταν το βρήκε... διάβασε «νεράκι» τις απαντήσεις. Εμείς πρέπει να δώσουμε μια συμβουλή για να μην εκτίθενται και οι συνάδελφοι. Ή η κυρία πρόεδρος πρέπει να τα μαθαίνει απ' έξω ή θα πρέπει να υπάρχει κάποιο ηλεκτρονικό μηχάνημα που θα προβάλει τις απαντήσεις ώστε να μη φαίνεται ότι η επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων δε μελέτησε αρκετά τις... «αυθόρμητες» απαντήσεις στις εξίσου... «αυθόρμητες» ερωτήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ