ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Οι δημοσιογράφοι δεν πήγαν χτες για να δουν, ιδίοις όμμασι, πώς «χτίζεται» το αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Κουτσόχερο Λάρισας Ο «Ριζοσπάστης», όμως, έχει εξασφαλίσει τις σχετικές φωτογραφίες.
Οι δημοσιογράφοι δεν πήγαν χτες για να δουν, ιδίοις όμμασι, πώς «χτίζεται» το αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Κουτσόχερο Λάρισας Ο «Ριζοσπάστης», όμως, έχει εξασφαλίσει τις σχετικές φωτογραφίες.
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στα πλαίσια μιας πιθανής δήθεν ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις από τη Λάρισα που επισκέφτηκε χτες. Επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ σε βάρος χωρών και λαών, ο Γ. Παπαντωνίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν είπε ότι «ο πόλεμος στο Αφγανιστάν οδηγείται στη λήξη του. Πλέον, μπαίνουμε σε μια άλλη φάση πέρα από τις πολεμικές επιχειρήσεις και ασφαλώς η Ελλάδα, εκεί, θα πράξει το καθήκον της στο πλαίσιο της πολιτικής συμμαχίας που συμμετέχει»!

Ο Γ. Παπαντωνίου στα πλαίσια της επίσκεψής του στο νομό Λάρισας, που πραγματοποίησε, λίγες βδομάδες μετά από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ως υπουργός Αμυνας, έκανε και την «παρθενική» του εμφάνιση στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, που εδρεύει, στον Τύρναβο για να δηλώσει ότι θα στηρίξει τη λειτουργία του, ώστε ν' αποτελέσει «έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα των ΝΑΤΟικών Στρατηγείων σε περίπτωση κρίσης, που ενδεχομένως να αφορά και τη χώρα μας».

Ο Γ. Παπαντωνίου ισχυρίστηκε, δε, ότι η λειτουργία του Στρατηγείου «εξυπηρετεί το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας με τον καλύτερο τρόπο» (!) και είπε ότι «το 2003 θα είναι πλήρως επιχειρησιακό». Οσον αφορά στο υπό κατασκευή αεροπορικό υποστρατηγείο στο Κουτσόχερο, το οποίο επισκέφτηκε στη συνέχεια, δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα να μη λειτουργήσει.

Επίσης, με δηλώσεις του ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος και της στρατηγικής αμυντικής αναθεώρησης, που στην ουσία μετατρέπει τον ελληνικό στρατό σε παράρτημα του ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε ότι σε δύο χρόνια η στρατιωτική θητεία θα μειωθεί σε 12 μήνες.

Στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο ο Γ. Παπαντωνίου συναντήθηκε με τον Ελληνα διοικητή, αντιστράτηγο Π. Χαρβάλο και με τον Τούρκο υποδιοικητή, υποστράτηγο Αμπντουλάχ Ατάτ. Επισκέφτηκε, επίσης, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και την 1η Στρατιά.


ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Δίνουμε τη δική μας αντιπολεμική απάντηση

«Οταν οι συνειδήσεις ξυπνούν, οι πόλεμοι σταματάνε»... Εφτά λέξεις γραμμένες, σ' ένα πανό, που αναρτήθηκε στην αίθουσα του Δημαρχείου Κερατσινίου, στα πλαίσια της αντιπολεμικής εκδήλωσης - συζήτησης που διοργάνωσε η Επιτροπή Κατά του Πολέμου της πόλης την Κυριακή το απόγευμα. Τούτο το σύνθημα, προχτές το βράδυ, ήταν και το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν οι συντελεστές της συγκεκριμένης εκδήλωσης, σε κάθε συνειδητοποιημένο άνθρωπο της πατρίδας μας.

Οι Κερατσινιώτες γέμισαν ασφυκτικά το χώρο και άκουσαν τους ηθοποιούς Τίτο Βανδή και Ελένη Γερασιμίδου να υμνούν την ειρήνη και να καταδικάζουν τον πόλεμο, απαγγέλλοντας «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και Μπρεχτ. Οι τελευταίες προτάσεις των ηθοποιών αποτέλεσαν και την καλύτερη εισαγωγή στο θέμα της εκδήλωσης που είχε τίτλο: «Ο πόλεμος του Αφγανιστάν στο σημερινό κόσμο της "παγκοσμιοποίησης". Προσχήματα - αιτίες, αλήθειες και ψέματα».

Πρώτος ομιλητής στη χτεσινή εκδήλωση ήταν ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γ. Ρούσης, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι σήμερα στο στόχαστρο των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους «έχουν μπει οι ανθρώπινες ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα». Παράλληλα ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει στον πόλεμο και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και παραπέρα». Σ' άλλο σημείο τόνισε ότι «οι ΗΠΑ ωφελούνται από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες», συμπληρώσνοντας ότι «τρομοκράτες γεννήθηκαν και συντηρήθηκαν από τις ΗΠΑ».


Συγκλονιστικά ήταν ορισμένα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γ. Διακογιάννης, ο οποίος βρέθηκε στην εμπόλεμη περιοχή για περίπου δυο μήνες. «Στις πρεσβείες των χωρών - μελών της ΕΕ στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ, από τον Αύγουστο, πριν δηλαδή το τρομοκρατικό χτύπημα, υπήρχαν πληροφορίες για αμερικάνικες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Αφγανιστάν», είπε ο Γ. Διακογιάννης. Παράλληλα, τόνισε ότι πολλά από τα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας, ενώ ο ίδιος παρουσίασε μια σειρά από παρασκηνιακά γεγονότα με πράκτορες των ΗΠΑ και αξιωματούχους του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, τα οποία δημιούργησαν σοβαρά ερωτηματικά.

«Ο πόλεμος είναι συνυφασμένος με τον ιμπεριαλισμό», τόνισε ο Θ. Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και γγ της ΕΕΔΥΕ και πρόσθεσε σ' άλλο σημείο ότι «με πρόσχημα την τρομοκρατία, οι ιμπεριαλιστές έχουν στόχο να χτυπήσουν τα λαϊκά κινήματα σ' όλο τον πλανήτη». Στη συνέχεια, ο ίδιος ανέλυσε τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω απ' αυτό τον πόλεμο. Ο Θ. Παφίλης, κλείνοντας την παρέμβασή του, έστειλε το αισιόδοξο μήνυμα ότι «σ' όλο τον κόσμο αναπτύσσονται μεγάλα και δυνατά κινήματα που αμφισβητούν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ