ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Νέα φάση πολέμου

Κοντά στην Κανταχάρ αποβιβάστηκαν «εκατοντάδες» Αμερικανοί πεζοναύτες, ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω από το προπύργιο των Ταλιμπάν

Μακελειό στη Μαζάρ ε Σαρίφ, όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα σε εξεγερμένους αιχμαλώτους και μαχητές της Β. Συμμαχίας

Τραυματισμένος προσπαθεί να προφυλαχτεί στη διάρκεια της στάσης στη φυλακή στη Μαζάρ Ιλ Σαρίφ

Associated Press

Τραυματισμένος προσπαθεί να προφυλαχτεί στη διάρκεια της στάσης στη φυλακή στη Μαζάρ Ιλ Σαρίφ
ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΚΟΥΝΤΟΥΖ - ΜΑΖΑΡ Ε ΣΑΡΙΦ

Ως νέα φάση πολέμου στο Αφγανιστάν, χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι αναλυτές την ανάπτυξη, κοντά στην Κανταχάρ, Αμερικανών πεζοναυτών. Ο ακριβής σκοπός τής, και τυπικά, ανάμειξης Αμερικανικών στρατευμάτων, εκτός από τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων, δε διευκρινίστηκε πλήρως. Την ίδια στιγμή, η Βόρεια Συμμαχία, και ειδικότερα τα στρατεύματα του Ουζμπέκου πολέμαρχου Ρασίντ Αμπντούλ Ντόστουμ, φέρονται να ελέγχουν σχεδόν πλήρως την Κουντούζ, ενώ συνεχίζονταν οι αιματηρότατες μάχες ανάμεσα σε φυλακισμένους ξένους μαχητές και στους άνδρες της αφγανικής αντιπολίτευσης στη Μαζάρ ε Σαρίφ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες αποβιβάστηκαν οι πρώτοι Αμερικανοί πεζοναύτες, σε αεροδρόμιο, κοντά στην Κανταχάρ, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, είχαν καταλάβει λίγες ώρες νωρίτερα φύλαρχοι Παστούνς, που πολεμούν στο πλευρό της Β. Συμμαχίας. Οπως μετέδωσε το «Associated Press» και υποστηρίζουν και αυτόπτες μάρτυρες, ακολούθησε κύμα αφίξεων αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων, τα οποία αποβίβασαν άγνωστο αριθμό πεζοναυτών. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την πληροφορία, αναφέροντας λακωνικά ότι «αποβιβάστηκαν μερικές εκατοντάδες πεζοναύτες και θα ακολουθήσουν και άλλοι από τα πλοία που σταθμεύουν στην Αραβική Θάλασσα».

Ταλιμπάν ξυλοκοπείται από μέλη της Βόρειας Συμμαχίας στην Κουντούζ

Associated Press

Ταλιμπάν ξυλοκοπείται από μέλη της Βόρειας Συμμαχίας στην Κουντούζ
Ο Τζορτζ Μπους δήλωνε ότι αναζητούνται οι ένοχοι των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, «τους οποίους θα προσάγουμε στη Δικαιοσύνη». Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε «ακόμη και για ανθρώπινες απώλειες». Ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ εμφανίστηκε εξαιρετικά λακωνικός, επιβεβαιώνοντας την είδηση, ενώ ο Ρίτσαρντ Μάγιερς, επικεφαλής του ΓΕΣ, παραδεχόταν ότι «η φάση αυτή θα διαρκέσει κάποιο καιρό». Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μια στρατιωτική βάση, στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, από όπου θα διευκολυνθεί το ανθρωποκυνηγητό για τον μουλά Ομάρ, τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τους μαχητές της Αλ Κάιντα. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι, μέσα στις επόμενες ώρες, αμερικανικά C 130 θα μεταφέρουν στην περιοχή ακόμη και ερπυστριοφόρα οχήματα, ενώ εκτιμούσαν ότι το σύνολο των δυνάμεων, που θα αναπτυχθεί στην περιοχή δε θα ξεπεράσει τα 2.000 άτομα.

Δημοσιογραφικές πηγές, πάντως, ανέφεραν ότι πιθανότατα στην περιοχή, τελικά, εκτός από πεζοναύτες, θα μεταφερθούν, σταδιακά, και 25.000 αλεξιπτωτιστές. Επίσης, δεν έγινε γνωστό ποια ακριβώς ήταν η «κάλυψη» που φέρονται να παρείχαν βρετανικές δυνάμεις, ούτε αν στην επιχείρηση συμμετείχαν, τελικά, άνδρες των αυστραλέζικων ειδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα, πάντα, με διαρροές Αμερικανών αξιωματούχων, πραγματικός στόχος είναι να επιταχυνθεί η κατάληψη της Κανταχάρ, καθώς εκτιμάται ότι η αφγανική αντιπολίτευση δε δύναται να αντιμετωπίσει τους υπολογιζόμενους, συντηρητικά, σε 6.000 Ταλιμπάν που έχουν οχυρωθεί στην πόλη, αλλά και να μην πέσει η Κανταχάρ αποκλειστικά στα χέρια της Β. Συμμαχίας. Μια τέτοια εξέλιξη φέρεται να μην ικανοποιεί διόλου την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, που εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο η Β. Συμμαχία έχει τον πλήρη έλεγχο της χώρας και υπάρχει φόβος «να τορπιλίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης για σχηματισμό ευρείας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στη χώρα.»

Χτες, οι μάχες γύρω από την Κανταχάρ συνεχίζονταν όπως και ο βομβαρδισμός της πόλης από αμερικανικά αεροσκάφη. Οι πολέμαρχοι της Β. Συμμαχίας υποστήριζαν ότι στόχος τους είναι να περικυκλωθεί η πόλη, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι καταλήφθηκε το χωριό Τακχτ ι Πουλ, το οποίο αποτελούσε και μία από τις βασικές διόδους επικοινωνίας της πόλης με τη γύρω περιοχή. Φύλαρχοι, προσκείμενοι στην αφγανική αντιπολίτευση υποστήριζαν ότι καταλήφθηκε και η πόλη Σπιν Μπολντόκ, στα νότια της Κανταχάρ, ενώ κάποιοι άλλοι ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν για ειρηνική παράδοση της πόλης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Β. Συμμαχίας, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, εκτιμούσε ότι οι μουλάς Ομάρ και μπιν Λάντεν βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Κανταχάρ. Ο Αμπντουλάχ, όμως, μην κρύβοντας τη δυσαρέσκειά του για τους πεζοναύτες, υπογράμμισε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ ότι οι πεζοναύτες θα ασχοληθούν μόνο με τη σύλληψη των υπόπτων της 11ης Σεπτεμβρίου και συμπλήρωσε ότι «στη συνέχεια θα πρέπει να αποχωρήσουν, ειδάλλως η κατάσταση γίνεται πολύ ευαίσθητη.»

«Γιορτή στην Κουντούζ»

Τα τελευταία στρατεύματα των Ταλιμπάν φέρονται να έφυγαν, αργά το βράδυ της Κυριακής, από την, επί δύο εβδομάδες, πολιορκούμενη Κουντούζ. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι (τουλάχιστον 2.000) μαχητές του Ουζμπέκου Ντόστουμ, εισήλθαν στην πόλη, χτες τα ξημερώματα. Η ατμόσφαιρα περιγράφεται ως εορταστική. Σποραδικά πυρά φέρονταν να ακούγονται, κυρίως από τα περίχωρα και από τις περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο.

Ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ δήλωνε ότι η πόλη «είναι εντελώς καθαρή από Ταλιμπάν» και ότι παραμένουν μόνο ορισμένοι θύλακες των ξένων που πολεμούσαν στο πλευρό τους (κυρίως Αράβων, Τσετσένων και Πακιστανών), που εντοπίζονται στη δυτική περιοχή Τσαρ Ντάρο. Ο στρατηγός Νταούντ, της αντιπολίτευσης, υποστήριζε ότι οι περισσότεροι Ταλιμπάν παραδόθηκαν ειρηνικά. Τόσο αξιωματούχοι της Β. Συμμαχίας όσο και κάτοικοι δήλωναν ότι από την Παρασκευή το βράδυ, οπότε και άρχισε η σταδιακή παράδοση των Ταλιμπάν, δεκάδες αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης, που ελεγχόταν από τους ξένους μαχητές, για να τους παραλάβουν. Κοινός τόπος όλων των καταγγελιών είναι ότι επρόκειτο για πακιστανικά αεροσκάφη και ότι όσοι φυγαδεύτηκαν ήταν κυρίως Πακιστανοί.

Εκατόμβη από την εξέγερση

Με αμείωτη σφοδρότητα συνεχίζονταν, χτες, οι μάχες γύρω από το φρούριο Κάλα ε Τζχανγκί, στη Μαζάρ ε Σαρίφ, όπου κρατούνταν εκατοντάδες μαχητές που παραδόθηκαν, το Σάββατο, στην Κουντούζ. Στην πλειοψηφία τους, οι αιχμάλωτοι φέρονται να είναι ξένοι μαχητές. Η κατάσταση παρέμενε αρκετά θολή. Εντούτοις, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι άνδρες του Ντόστουμ, ο οποίος και κατέλαβε τη Μαζάρ ε Σαρίφ, έχουν αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στη φυλακή, ενώ φέρονται να έχουν καταφέρει να ελέγξουν μέρος της. Οι ίδιοι υπολόγιζαν ότι ζωντανοί παραμένουν μόνο 50 εξεγερθέντες ενώ τόσο αξιωματούχοι της Β. Συμμαχίας όσο και κάτοικοι της πόλης μιλούσαν για πολύ μεγάλο αριθμό νεκρών, που όσον αφορά στους εξεγερμένους φθάνουν τις εκατοντάδες, ενώ διόλου αμελητέες δεν είναι και οι απώλειες της αντιπολίτευσης.

Η Β. Συμμαχία υποστηρίζει ότι αρκετοί από τους αιχμαλώτους είχαν κρατήσει τα όπλα τους (ακόμη και εκτοξευτήρες πυραύλων), αρνήθηκαν να τα παραδώσουν σε ειδική επιτροπή, σκότωσαν τους φρουρούς τους και επιχείρησαν μαζική έξοδο. Δημοσιογράφοι υποστήριζαν ότι οι ξένοι μαχητές που συνελήφθησαν φοβούνταν για τη ζωή τους γιατί, σε αντίθεση με όσους Ταλιμπάν παραδόθηκαν που στην πλειοψηφία τους αφέθηκαν ελεύθεροι, στους ξένους μαχητές επιφυλάχτηκε εξαιρετικά σκληρή μεταχείριση. Οπως φαίνεται οι διαβεβαιώσεις του πρώην Αφγανού Προέδρου Ραμπανί ότι αν παραδώσουν τα όπλα, η Β. Συμμαχία θα τους μεταχειριστεί όπως αρμόζει σε αιχμαλώτους πολέμου και θα τους παραδώσει στον ΟΗΕ, δε βοήθησαν.

Ο Νταν Στόνεκινγκ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας, επιβεβαίωνε ότι στις μάχες παίρνουν μέρος άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, αλλά δε σχολίασε αν συμμετέχουν Βρετανοί. Παράλληλα, η Βικτόρια Κλαρκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, παραδεχόταν ότι 5 Αμερικανοί τραυματίστηκαν ελαφρά από αμερικανική τηλεκατευθυνόμενη βόμβα που είχε στόχο τη φυλακή. Τους πρώτους τραυματισμούς στους κόλπους των βρετανικών δυνάμεων επιβεβαίωσε και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν, αρνούμενος, όμως, να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Εξίσου λακωνικός ήταν ανακοινώνοντας και την ενίσχυση των βρετανικών στρατευμάτων που είχαν φθάσει στο αεροδρόμιο Μπαγκράμ, την προπερασμένη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ