ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τα «ψευδολάθη» του Β. Αργύρη!

Εχουμε, πολλές φορές, προειδοποιήσει τον Β. Αργύρη να προσέχει πολύ, γιατί «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Δεν το πήρε σοβαρά υπόψη του και ξεστομίζει - όπως και ο έτερος «Καππαδόκης» του υπουργείου Γεωργίας, Φ. Χατζημιχάλης - «ψέματα με το τσουβάλι», πασχίζοντας να ξεγελάσει τους βαμβακοπαραγωγούς για να «τιθασευτούν» οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Είναι, πράγματι, απίστευτα κι αμέτρητα τα ψεύδη που ειπώνονται από την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, σχετικά με το βαμβάκι. Εδώ θ' αναφερθούμε σε μερικά που τώρα, πλέον, παραδέχεται και ο Β. Αργύρης, μόνο που τα βαφτίζει «λάθη εκτίμησης». Ιδού, λοιπόν, τέσσερα από τα αυτοαναγνωρισμένα ψεύδη του υφυπουργού Γεωργίας, τα οποία θα βαφτίσουμε «ψευδολάθη»:

«Ψευδολάθος» 1ον

Στις 3 του περασμένου Σεπτέμβρη (ημέρα επετείου της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ) ο Β. Αργύρης ανακοίνωνε - κοινοποιώντας το, ταυτόχρονα, προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως πρώτη εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας - ότι τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν, φέτος, με βαμβάκι στη χώρα μας, είναι 3.805.049.

Τώρα ο ίδιος ισχυρίζεται, δημοσίως, ότι υπήρξαν λάθη στους υπολογισμούς των δηλώσεων καλλιέργειας που έκαναν οι υπάλληλοι του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ), ότι υπάρχουν άλλα 16.000 στρέμματα που έχουν καλλιεργηθεί με βαμβάκι κι ότι, εκτός αυτών, έχουν καλλιεργηθεί κι άλλα στρέμματα με βαμβάκι τα οποία δεν έχουν δηλωθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι την «εκτίμηση» για 3.805.049 στρέμματα είχαν αμφισβητήσει οι υπάλληλοι του Οργανισμού Βάμβακος και οι αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας - υπολόγιζαν ότι καλλιεργήθηκαν περί τα 4.000.000 στρέμματα - υποστηρίζοντας ότι είχε «μαγειρευτεί» στο υπουργείο Γεωργίας για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, με αποτέλεσμα να υποστούν πολλές συκοφαντικές επιθέσεις από τους δυο υφυπουργούς Γεωργίας κι άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

«Ψευδολάθος» 2ον

Στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, επίσης, ο Β. Αργύρης είχε ανακοινώσει την «εκτίμηση» του υπουργείου Γεωργίας ότι η μέση φετινή στρεμματική παραγωγή βαμβακιού θα είναι 288 κιλά. Εχοντας αυτό ως δεδομένο υπολόγισε και ανακοίνωσε ότι η συνολική φετινή παραγωγή βαμβακιού στη χώρα μας θα έφτανε στους 1.095.840 τόνους.

Ομως, σύμφωνα με τη δεύτερη «εκτίμηση», την οποία ανακοίνωσε, εσπευσμένως, την περασμένη Παρασκευή, η συνολική παραγωγή θα είναι 1.146.787 τόνοι. Στο εύλογο ερώτημα «γιατί η δεύτερη "εκτίμηση" διαφέρει κατά 50.000 και πλέον τόνους από την πρώτη;», ο Β. Αργύρης κάνει λόγο «για πολύ καλές καιρικές συνθήκες, που είχαν ως αποτέλεσμα η μέση στρεμματική απόδοση να φτάσει στα 305 κιλά περίπου». Γεννάται, όμως, νέο ερώτημα: Αφού δεν πήγε σε κανένα χωράφι να δει πώς θα πάει η παραγωγή, γιατί, πριν ανακοινώσει την «εκτίμησή» του, δε ρώταγε κάποιον αγρότη να τον ενημερώσει;

«Ψευδολάθος» 3ον

Πριν ξεκινήσει η εκκοκκιστική περίοδος, το «υφυπουργικό δίδυμο» κι άλλοι «μαντατοφόροι» περιόδευαν από χωρίου εις χωρίον της Θεσσαλίας και υπόσχονταν στους αγρότες ότι η φετινή τιμή του βαμβακιού θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα - ξεπερνώντας κατά τι τις 310 δρχ. το κιλό - καθώς δε θα επηρεαζόταν από το νέο κανονισμό της ΕΕ, που άρχισε να εφαρμόζεται.

Τώρα το υπουργείο Γεωργίας ανακοινώνει ότι η τελική τιμή του προϊόντος θα κυμανθεί από 271 μέχρι 286 δρχ. το κιλό, δηλαδή κατά 25 μέχρι 30 δρχ. το κιλό χαμηλότερη από πέρσι. Πέρα από το γεγονός ότι κι αυτή η τιμή που ανακοινώνεται δε φαίνεται να είναι, πράγματι, η τελική - πολλοί υποστηρίζουν ότι θα είναι πολύ μικρότερη, επειδή θα είναι μεγαλύτερη η συνολική παραγωγή κι επομένως αυξημένο το πρόστιμο συνυπευθυνότητας που θα πληρώσουν οι παραγωγοί - είναι φανερό ότι αφορά μόνο στο βαμβάκι που θα παραδοθεί από τώρα και στο εξής και το οποίο υπολογίζεται στο 40% της συνολικής παραγωγής. Για το 60%, περίπου, που έχει παραδοθεί με προκαταβολή 210 δρχ. το κιλό, το ανώτερο που μπορεί να φτάσει η τελική τιμή είναι από 240-250 δρχ. το κιλό.

Φανερός είναι, επίσης, ο επηρεασμός της τιμής από το νέο κανονισμό, καθώς, με βάση τη δεύτερη «εκτίμηση» του υπουργείου Γεωργίας για τη συνολική παραγωγή, αν ίσχυε ο παλιός κανονισμός, οι παραγωγοί θα πουλούσαν, φέτος, 30 δρχ. το κιλό παραπάνω από πέρσι.

«Ψευδολάθος» 4ον

Πριν λίγο καιρό, από τη Θεσσαλία, ο Β. Αργύρης έλεγε: Οσες ποσότητες παραδοθούν στα εκκοκκιστήρια, θα είναι όλες επιλέξιμες.

Τώρα λέει: Οι ποσότητες βαμβακιού που προέρχονται από «μη επιλέξιμα στρέμματα» δε θα επιδοτούνται, «ο εστί μεθερμηνευόμενον» ότι κάποιες ποσότητες βαμβακιού, που παρήχθησαν στη χώρα μας, δεν προσμετρούνται στη συνολική παραγωγή, οπότε, εκ των πραγμάτων, είναι «μη επιλέξιμες» και θα πληρωθούν, χωρίς την επιδότηση, μόνο στην εμπορική τιμή. Τούτο δεν το παραδέχεται - ακόμα - δημοσίως ο Β. Αργύρης, το λένε, όμως, άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και το υποστηρίζουν με θέρμη οι ιδιώτες εκκοκκιστές.

Π.χ. οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Διαμαντής και Ν. Σαλαγιάννης, όπως και ο εκκοκκιστής κ. Λεβεντάκης, πρότειναν, δημοσίως, στο υπουργείο Γεωργίας ν' «αποσυρθεί», ως «μη επιλέξιμη», η παραγωγή πάνω από τους 1.137.000 τόνους, για να μη «λειτουργήσει» η διάταξη του νέου κανονισμού, που προβλέπει αλματώδη αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας.

Ολα αυτά δημιουργούν την υπόνοια - η οποία τείνει να γίνει, πλέον, βεβαιότητα - ότι στην τελευταία «εκτίμηση» του υπουργείου Γεωργίας για το σύνολο της παραγωγής βαμβακιού στη χώρα μας, δε συμπεριελήφθησαν οι ποσότητες βαμβακιού που είναι πάνω από την ηρτημένη παραγωγή και θεωρούνται «μη επιλέξιμες», έστω κι αν δεν κατονομάζονται έτσι «για το φόβο των Ιουδαίων». Αν επιχειρήσει να το διαψεύσει ο Β. Αργύρης, μάλλον θα μας δώσει την ευκαιρία να γράφουμε, αργότερα, για ένα ακόμα «ψευδολάθος» του...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ