ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Εθελοντές και ιδιώτες για την υγειονομική κάλυψη

Την εκχώρηση φιλέτου των υγειονομικών υπηρεσιών των Ολυμπιακών Αγώνων σε ιδιωτικούς φορείς σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Κ. Παρίση, διευθυντή των ιατρικών υπηρεσιών του «Αθήνα 2004».

Μιλώντας χτες σε σεμινάριο φοιτητών της Ιατρικής, ο Κ. Παρίσης είπε ότι το ιατρικό πρόγραμμα προβλέπει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε όλες τις αθλητικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε άλλες μη αθλητικές εγκαταστάσεις όπως ξενοδοχεία επισήμων, κέντρα Τύπου κ.λπ. «Αρωγοί μας σε αυτό το δύσκολο έργο είναι τα υπουργεία Υγείας - Πρόνοιας, Εθνικής Αμυνας σε συνεργασία με άλλους κρατικούς φορείς. Ενδεχομένως και ιδιωτικός φορέας υγείας θα συμμετάσχει ενεργά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κ. Παρίσης.

Σύμφωνα με τον Κ. Παρίση, υπολογίζεται ότι 3.000 εθελοντές θα καλύψουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας και υγιεινής στις οποίες συμπεριλαμβάνονται: 400 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, 400 νοσηλευτές, 400 φυσιοθεραπευτές, 200 άτομα προσωπικό γενικών καθηκόντων, 800 άτομα στην παροχή πρώτων βοηθειών και υποστήριξη μεγάλου αριθμού ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, 40 οδοντίατροι, 30 οπτικοί, 20 παιδίατροι, 120 υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία, ελεγκτές τροφίμων κ.λπ.

Μηχανισμός εθελοντισμού η... Εργατική Εστία!

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα, ένας σημαντικός πυλώνας και μηχανισμός για τη στήριξη του εθελοντισμού για την Ολυμπιάδα 2004 θα είναι η... Εργατική Εστία! Ο υπουργός δήλωσε ότι περισσότερες διευκρινίσεις για το θέμα θα δοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση μετά το χέρι που έβαλε στα λεφτά των εργαζομένων για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού από τον ΟΕΚ, δε θα διστάσει να κάνει το ίδιο και με τα χρήματα της Εργατικής Εστίας, τα οποία χωρίς να ερωτηθούν οι εργαζόμενοι τα θέτει στην υπηρεσία της νέας «Μεγάλης Ιδέας»...

  • Συνάντηση διάρκειας δύο ωρών, για επικοινωνιακούς λόγους, πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος στην έδρα της «Αθήνα 2004». Ο Κ. Στεφανόπουλος μετά τη συνάντηση εξήρε την προσπάθεια που καταβάλλει η εταιρία και δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχεια. Ακόμα, προέτρεψε όσους γκρινιάζουν να συνεχίσουν να γκρινιάζουν «γιατί η γκρίνια είναι χρήσιμη».
  • Οπως ανακοίνωσε χτες η ΕΥΔΑΠ σε εξέλιξη βρίσκονται δύο διαγωνισμοί, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. δρχ. περίπου, για την κατασκευή έργων αποχέτευσης που θα εξυπηρετήσουν τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού.
  • Μέσα στο 2002 θα γίνουν οι διαγωνισμοί για το έργο της διατροφής αθλητών, συνοδών και επισκεπτών της Ολυμπιάδας, όπως αναφέρθηκε σε χτεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ.
ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ
Αντίθετη δηλώνει η κυβέρνηση

Το θέμα είναι υπερεθνικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο υπουργός υγείας Αλ. Παπαδόπουλος

«Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής, είμαστε αντίθετοι στα θέματα της κλωνοποίησης του ανθρώπου» δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος μετά τη συνάντησή του με τη ΓΣΕΕ.

Η Ελλάδα, είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος, έχει υπογράψει κι έχει επικυρώσει τις συμβάσεις για τα θέματα της κλωνοποίησης και του ανθρώπινου γονιδιώματος. Απαντώντας στην ερώτηση αν θα επιτρέψει και η Ελλάδα την κλωνοποίηση σε περίπτωση που αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για θεραπευτικούς λόγους ο υπουργός Υγείας είπε: «Το θέμα μελετάται. Η τελική θέση της χώρας μας θα εξαρτηθεί από τη θέση της Εθνικής Επιτροπής, από συζητήσεις που θα πρέπει να γίνουν από τι θα διαμορφωθεί σε επιστημονικό επίπεδο στη χώρα μας και στο Εξωτερικό, βεβαίως από τις στάσεις των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως από ένα σύστημα ηθικών αξιών».

Σημαντικές πτυχές του ζητήματος φώτισαν μιλώντας χτες στο «Σκάι» ο Γιώργος Θηραίος, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ηρακλείου της Κρήτης και ο Τάσος Κουράκης, αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του Εργαστηρίου Γενετικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

«Το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί είναι καταρχήν η σκοπιμότητα γιατί να κλωνοποιηθεί ο άνθρωπος», επισήμανε o Γ.Θηραίος, ενώ υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό δε λύνεται το πρόβλημα των άτεκνων ζευγαριών. «Συναισθηματικά έτσι προτάσσεται η εφαρμογή αυτής της μεθόδου αλλά ουσιαστικά και βιολογικά είναι λάθος, γιατί η εξέλιξη εφηύρε τη σεξουαλική αναπαραγωγή σαν την καλύτερη δυνατή λύση για τη διαιώνιση των βιολογικών ειδών», ανέφερε.

Σημαντικές όμως ήταν και οι επισημάνσεις που έκανε σχετικά με την αξιοπιστία αλλά και τη σκοπιμότητα παρόμοιων μελετών. «Δεν είναι τυχαίο που ιδιωτικές εταιρίες πρωτοστατούν σε αυτή την προσπάθεια. Επιστημονικά το άρθρο έχει αρκετές ελλείψεις, δεν πείθει ότι αυτή η μεθοδολογία είναι αποδοτική. Είναι μια γρήγορη προσπάθεια δημοσιοποίησης της έρευνάς τους ως ιδιωτικής εταιρίας, με προφανείς στόχους, ίσως την άντληση κεφαλαίων - δεν ξέρω αν είναι και στο χρηματιστήριο», τόνισε.

«Στο ζήτημα ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου μην ξεχνάμε ότι οι ναζί που έκαναν πειράματα στους ανθρώπους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το έκαναν για να αποκομίσουν γνώση, για να θεραπεύσουν ορισμένες ασθένειες», υπογράμμισε απ' την πλευρά του ο Τ. Κουράκης και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα πάμε να σώσουμε έναν άνθρωπο, αν ταυτόχρονα καταστρέφουμε μια ζωή εν δυνάμει, όπως είναι ένα προέμβρυο, επικαλούμενοι ηθικούς σκοπούς».

ΟΤΕ
Αύξηση 69,5% στο νυχτερινό τιμολόγιο!

Κατά 25% αυξάνεται και το πάγιο

Ευθεία βολή στα φτωχομεσαία εισοδήματα αποτελεί η απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ, να καταργήσει τα μειωμένα αστικά τιμολόγια τις νυχτερινές ώρες. Ενώ διαφημίζουν δήθεν μειώσεις τιμών, ζητούν από τα λαϊκά νοικοκυριά να βάλουν το χέρι ακόμα βαθύτερα στην τσέπη, συν το γεγονός ότι θα πληρώνουν πάγιο αυξημένο κατά 25%. Ετσι, οι πραγματικές αυξήσεις στις αστικές κλήσεις την τελευταία δεκαετία αγγίζουν το 350%!

Συγκεκριμένα, πρόσφατα ο ΟΤΕ αποφάσισε από την 1η 2002 τη μείωση της υπεραστικής μονάδας από 28 σε 21,45 δραχμές το λεπτό και της αστικής από 10,5 σε 8,9 δραχμές το λεπτό. Παράλληλα όμως αποφάσισε να αυξήσει το πάγιο από 2.800 σε 3.500 δραχμές (25%), αλλά και να καταργήσει τα μειωμένα τιμολόγια που ισχύουν σήμερα για τις νυχτερινές ώρες (10 μ.μ. - 8 π.μ.) και τις Κυριακές (από 10,5 δραχμές ανά δύο λεπτά, σε 8,9 δραχμές αλλά ανά λεπτό, δηλαδή αύξηση 69,5 %)

Είναι φανερό ότι οι παραπάνω αποφάσεις ως πακέτο λειτουργούν σε βάρος των εκατομμυρίων απλών πελατών του ΟΤΕ, δηλαδή τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ομως και αυτές οι διαφημιζόμενες από τη διοίκηση του ΟΤΕ ως μειώσεις τιμολογίων ακούγονται ως πρόκληση. Το πάγιο από 1.075 δραχμές σε μια δεκαετία πάει στις 3.500 και η τιμή της μονάδας από 5,6 δραχμές για απεριόριστο χρόνο ομιλίας, σε 8,9 δραχμές το λεπτό. Αν το 1992 ένας καταναλωτής έκανε πχ. 200 αστικά τηλεφωνήματα (απεριόριστου χρόνου) το μήνα, πλήρωνε 1.355 δραχμές συν ΦΠΑ 18% σύνολο 1.599 δραχμές. Αν κάνει από 1η του 2002 τα ίδια αστικά τηλεφωνήματα που διαρκούν συνολικά 200 λεπτά, θα πληρώνει συνολικά 6.230 δραχμές. Δηλαδή θα πληρώνει παραπάνω κατά 289,6%! Πόσοι Ελληνες είδαν το μισθό τους να αυξάνεται τόσο στην τελευταία δεκαετία;

ΣτΕ
Ακυρη η απόφαση του υπουργού Τύπου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ακύρωσε την απόφαση του πρώην υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα για εγκατάσταση κεραιών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στη θέση «Ψηλή Κορυφή» του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Δήμος Ωραιοκάστρου και κάτοικοι της περιοχής.

Μάλιστα, στην απόφαση του δικαστηρίου αμφισβητούνται οι ισχυρισμοί του πρώην υπουργού Τύπου ότι δηλαδή ελήφθη μέριμνα για να μη δημιουργούνται προβλήματα στις αεροναυτικές ραδιοεπικοινωνίες με την επιλογή του λεγόμενου «πάρκου κεραιών», καθώς υπάρχουν αντίθετα έγγραφα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του κρατικού αερολιμένα της Θεσσαλονίκης. Τέλος, το ΣτΕ έκρινε ότι ο πρώην υπουργός Τύπου δεν έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σύλληψη του Κ. Πάσσαρη

Πιάστηκε χτες το πρωί στο Βουκουρέστι ο καταζητούμενος κακοποιός Κώστας Πάσσαρης. Σύμφωνα με μετάδοση της ρουμανικής τηλεόρασης που επιβεβαίωσε η ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, ο Κ. Πάσσαρης συνελήφθη από Ρουμάνους αστυνομικούς σε διαμέρισμα της πόλης και φέρεται να έχει διαπράξει ένοπλη ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος. Οπως ανακοίνωνε χτες η αστυνομία, στη ρουμανική πρωτεύουσα βρίσκονταν και Ελληνες αστυνομικοί. Ο κακοποιός κρατείται από τις ρουμάνικες αρχές και αναμένεται η διαδικασία έκδοσής του στην Ελλάδα.

Αργά το βράδυ ο γ.γ. γραμματέας του υπουργείου Δ. Τάξης Δ. Ευσταθιάδης δήλωσε πως «έχει επιβεβαιωθεί η σύλληψη».

Διακοπή νερού

Διακοπή της παροχής νερού πρόκειται να σημειωθεί από τις 11 το βράδυ αύριο Πέμπτη ως τις 7 το πρωί της Παρασκευής στο δίκτυο των περιοχών Γέρακα, Παλλήνης, Πικερμίου και Ανθούσας.

Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΥΔΑΠ, η διακοπή της παροχής νερού θα σημειωθεί λόγω διενέργειας απαραίτητων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ