Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ
Αντίθετη δηλώνει η κυβέρνηση

Το θέμα είναι υπερεθνικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο υπουργός υγείας Αλ. Παπαδόπουλος

«Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής, είμαστε αντίθετοι στα θέματα της κλωνοποίησης του ανθρώπου» δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος μετά τη συνάντησή του με τη ΓΣΕΕ.

Η Ελλάδα, είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος, έχει υπογράψει κι έχει επικυρώσει τις συμβάσεις για τα θέματα της κλωνοποίησης και του ανθρώπινου γονιδιώματος. Απαντώντας στην ερώτηση αν θα επιτρέψει και η Ελλάδα την κλωνοποίηση σε περίπτωση που αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για θεραπευτικούς λόγους ο υπουργός Υγείας είπε: «Το θέμα μελετάται. Η τελική θέση της χώρας μας θα εξαρτηθεί από τη θέση της Εθνικής Επιτροπής, από συζητήσεις που θα πρέπει να γίνουν από τι θα διαμορφωθεί σε επιστημονικό επίπεδο στη χώρα μας και στο Εξωτερικό, βεβαίως από τις στάσεις των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως από ένα σύστημα ηθικών αξιών».

Σημαντικές πτυχές του ζητήματος φώτισαν μιλώντας χτες στο «Σκάι» ο Γιώργος Θηραίος, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ηρακλείου της Κρήτης και ο Τάσος Κουράκης, αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του Εργαστηρίου Γενετικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

«Το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί είναι καταρχήν η σκοπιμότητα γιατί να κλωνοποιηθεί ο άνθρωπος», επισήμανε o Γ.Θηραίος, ενώ υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό δε λύνεται το πρόβλημα των άτεκνων ζευγαριών. «Συναισθηματικά έτσι προτάσσεται η εφαρμογή αυτής της μεθόδου αλλά ουσιαστικά και βιολογικά είναι λάθος, γιατί η εξέλιξη εφηύρε τη σεξουαλική αναπαραγωγή σαν την καλύτερη δυνατή λύση για τη διαιώνιση των βιολογικών ειδών», ανέφερε.

Σημαντικές όμως ήταν και οι επισημάνσεις που έκανε σχετικά με την αξιοπιστία αλλά και τη σκοπιμότητα παρόμοιων μελετών. «Δεν είναι τυχαίο που ιδιωτικές εταιρίες πρωτοστατούν σε αυτή την προσπάθεια. Επιστημονικά το άρθρο έχει αρκετές ελλείψεις, δεν πείθει ότι αυτή η μεθοδολογία είναι αποδοτική. Είναι μια γρήγορη προσπάθεια δημοσιοποίησης της έρευνάς τους ως ιδιωτικής εταιρίας, με προφανείς στόχους, ίσως την άντληση κεφαλαίων - δεν ξέρω αν είναι και στο χρηματιστήριο», τόνισε.

«Στο ζήτημα ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου μην ξεχνάμε ότι οι ναζί που έκαναν πειράματα στους ανθρώπους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το έκαναν για να αποκομίσουν γνώση, για να θεραπεύσουν ορισμένες ασθένειες», υπογράμμισε απ' την πλευρά του ο Τ. Κουράκης και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα πάμε να σώσουμε έναν άνθρωπο, αν ταυτόχρονα καταστρέφουμε μια ζωή εν δυνάμει, όπως είναι ένα προέμβρυο, επικαλούμενοι ηθικούς σκοπούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ