Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΟΓΕ: «Την προκαλεί η ανισότιμη θέση της γυναίκας»

Μήνυμα της οργάνωσης για την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη του φαινομένου

Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ήταν η περασμένη Κυριακή 25 Νοέμβρη, και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η βία κατά των γυναικών δεν είναι μεμονωμένη παραβατική πράξη, δεν είναι ζήτημα ατομικό ή οικογενειακό, είναι κοινωνική παθογένεια που παράγεται και αναπαράγεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές δομές, όπου κυριαρχεί η εκμετάλλευση και η κάθε μορφής βία. Χαρακτηριστικές ακραίες μορφές βίας, σημειώνει η Ομοσπονδία, είναι αυτές που βιώνουν οι γυναίκες του Τρίτου Κόσμου, όπως κι αυτές που υφίστανται οι γυναίκες εκεί που υπάρχουν πολεμικές συρράξεις.

«Η σωματική κακοποίηση, ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλιάς, είναι μορφές βίας που ζουν και βασιλεύουν στο λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο, αλλά που καταδεικνύουν τη φυλετική διάσταση του γυναικείου ζητήματος. Γι' αυτό, άλλωστε, και η πολιτεία και η κοινωνία έχουν την τάση να τα υποτιμούν και να τα αποσιωπούν, όπως άλλωστε συμβαίνει με το σύνολο των γυναικείων ζητημάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΟΓΕ. Υπογραμμίζει δε, ότι η βασική αιτία της βίας που ασκείται κατά των γυναικών είναι η προκαθορισμένη σχέση εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα και η ανισότιμη θέση της γυναίκας.

Η ΟΓΕ σημειώνει ότι υπάρχουν περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί η βία κατά των γυναικών, και το γυναικείο κίνημα έχει επανειλημμένα διατυπώσει μέτρα και προτάσεις ώστε:

  • Ο βιασμός να θεωρείται έγκλημα κατά της προσωπικότητας, ενώ κατά τη διεξαγωγή της ανάκρισης και της δίκης να μη θίγεται η προσωπικότητα του θύματος και να διώκονται τα ΜΜΕ όταν προβάλλουν τέτοια θέματα και δημόσια διασύρουν τα θύματα.
  • Να υπάρξουν προγράμματα υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών και να λειτουργήσουν συμβουλευτικά κέντρα και καταφύγια στελεχωμένα με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
  • Τέλος, σε κοινωνικό επίπεδο πρέπει να αναβαθμιστεί η θέση της γυναίκας με την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας, να γίνει εκστρατεία σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και της άγνοιας και να ενημερωθούν οι γυναίκες για τα δικαιώματά τους.

Για την Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ενώ υπήρξε και μήνυμα του γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ