ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο υπεράσπισης Ασφάλισης - Υγείας

Διοργανώνεται απ' το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001

Κινητοποιήσεις έξω από τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ, την ερχόμενη Τρίτη και Πέμπτη και πραγματοποίηση μεγάλου συλλαλητηρίου την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001, αποφάσισε η σύσκεψη του ΠΑΜΕ, που συνήλθε την Τετάρτη το βράδυ στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Οι κινητοποιήσεις αυτές αποφασίστηκαν σαν μέρος της γενικότερης προσπάθειας κλιμάκωσης των λαϊκών αγώνων, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη σταδιακή κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν συνδικαλιστές από όλους σχεδόν τους κλάδους και εργασιακούς χώρους, ακόμα και νυχτερινοί μαθητές και αγρότες από το μπλόκο των Μαλγάρων. Ολοι καταδίκασαν την επιχειρούμενη από την πλευρά της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ αλλαγή της Κοινωνικής Ασφάλισης σε βάρος των εργαζομένων και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε αντιδραστική κατεύθυνση.

Η γιατρός Αννα Κασάπη αναφέρθηκε στην ουσία και τη φύση των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας στην αλλαγή του καθεστώτος των δημόσιων νοσοκομείων και την καθιέρωση των απογευματινών ιατρείων, με αμοιβή, μέσα στα νοσοκομεία από τους πανεπιστημιακούς μεγαλογιατρούς. Χαρακτήρισε τις αλλαγές αυτές σαν «εμπορευματοποίηση της Υγείας» και επισήμανε ότι με το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία περιορίζεται στο ελάχιστο η κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία και καλείται και πάλι ο λαός να πληρώσει διπλά για τη λειτουργία τους.

Κατήγγειλε ακόμα τις προσπάθειες τέλειας εγκατάλειψης της Πρωτοβάθμιας Υγείας και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Ο Βασίλης Ρέβας, από μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην εισήγησή του τόνισε ιδιαίτερα ότι ο πολεμικός προϋπολογισμός που έχει επιβληθεί και στη χώρα μας λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου ενάντια στους λαούς που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, θα έχει σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Η κατάσταση αυτή απαιτεί σθεναρή αντιμετώπιση από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και όλους τους εργαζόμενους.

Η γενική διαπίστωση της σύσκεψης ήταν ότι απαιτείται η οργάνωση άμεσων κινητοποιήσεων και η οικοδόμηση ενός πλατιού λαϊκού μετώπου, για να φράξει το δρόμο στις επικίνδυνες μεθοδεύσεις των κρατούντων.

Στο τέλος της σύσκεψης εγκρίθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Αγώνας για μια άλλη πολιτική

Κάλεσμα της ΕΣΚ ΑμΕΑ για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στη Βουλή, που διοργανώνει η Παναναπηρική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, την ερχόμενη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη, για τον αγωνιστικό εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Μήνυμα αγωνιστικής συσπείρωσης και δράσης, με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), πευθύνει η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΑμΕΑ (ΕΣΚ - ΑμΕΑ), σε όλους τους ανάπηρους, τους γονείς και κηδεμόνες αναπήρων παιδιών, τους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, την πρόνοια, «που καθημερινά βιώνουν την τραγική κατάσταση του χώρου και τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική».

Η ΕΣΚ - ΑμΕΑ καλεί τους αναπήρους και γονείς και κηδεμόνες τους με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις να στείλουν τη μέρα αυτή μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή - αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης και διεκδίκησης για μια άλλη πολιτική που θα εγγυάται τα δικαιώματα των αναπήρων στη μόρφωση, τη δουλιά, τον πολιτισμό.

«Η πολιτική της κυβέρνησης στο όνομα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων μειώνει και συρρικνώνει τις κοινωνικές δαπάνες, διαλύει το όποιο δημόσιο σύστημα υγείας - πρόνοιας - ειδικής αγωγής, προωθώντας ταυτόχρονα τις ιδιωτικοποιήσεις σε αυτούς τους τομείς, εμπορευματοποιώντας τις βασικές λαϊκές ανάγκες. Ο πληρωμένος εθελοντισμός και η νέα "άνθηση" της φιλανθρωπίας είναι οι σύγχρονοι Καιάδες που σπρώχνουν τους αναπήρους», υπογραμμίζει η παράταξη.

«Η λύση στα προβλήματά μας, επισημαίνει η ΕΣΚ ΑμΕΑ, είναι οι ίδιοι οι ανάπηροι να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων στα χέρια τους, συγκροτώντας Επιτροπές Αγώνα και συμπαρατασσόμενοι με το γενικότερο αγωνιστικό λαϊκό κίνημα».

Η ΕΣΚ ΑμΕΑ τονίζει ότι στηρίζει με συνέπεια τη συγκρότηση της Παναναπηρικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και καλεί όλους τους ανάπηρους, αλλά και τους εργαζόμενους στο χώρο των αναπήρων να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή στην πλατεία Κάνιγγος την 3η Δεκέμβρη στις 5.30 μ.μ. και την πορεία που θα γίνει στη Βουλή.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Κάμερες μετά τις κάρτες!

Μια περισσότερο προωθημένη ιδέα για την παρακολούθηση των εργαζομένων του νοσοκομείου, μετά την απόσυρση των μαγνητικών καρτών που βρήκαν τη δυναμική αντίσταση των εργαζομένων, άφησε ως παρακαταθήκη η απελθούσα διοίκηση του Ευαγγελισμού. Υιοθετώντας την πρόταση του ιδιοκτήτη του ιδιωτικού συνεργείου σεκιούριτι, η απελθούσα διοίκηση αποφάσισε την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στους κοινόχρηστους χώρους του νοσοκομείου, με πρόσχημα την πρόληψη των κλοπών!

Η διοίκηση αποφάσισε τη σταδιακή εγκατάσταση του συστήματος - που θα κοστίσει 12,5 εκατομμύρια δραχμές - σε διάφορους χώρους του νοσοκομείου. Δηλαδή το νοσοκομείο, σύμφωνα με την απόφαση αυτή, όχι μόνο επιβαρύνεται με τις δαπάνες πληρωμής του ιδιωτικού συνεργείου που κοστίζει ετησίως 90 εκατ. δρχ., αλλά καλείται να δώσει και 12,5 εκατ. δρχ. για επιπλέον παρακολούθηση των χώρων, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι κλοπές δε γίνονται στους κοινόχρηστους χώρους του νοσοκομείου. Η τοποθέτηση κάμερας στους κοινόχρηστους, λοιπόν, είναι φανερό ότι δε γίνεται για τις κλοπές, αλλά για την παρακολούθηση εργαζομένων και ασθενών.

Ο νέος διοικητής - μάνατζερ του νοσοκομείου δεν έχει ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να εφαρμόσει την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως, όπως αντιστάθηκαν στη μαγνητική κάρτα παρακολούθησης, θα αντισταθούν και στο νέο αυτό απαράδεκτο εγχείρημα.

Επίσκεψη του Ε. Νασιώκα

Στον Ευαγγελισμό βρέθηκε χτες ο υφυπουργός Υγείας Εκ. Νασιώκας, που, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Α' ΠεΣΥ Αττικής Λ. Λιαρόπουλο, πήγε επίσης στο Λαϊκό, το Ιπποκράτειο και το Αλεξάνδρα.

Στον Ευαγγελισμό το σωματείο των εργαζομένων ζήτησε και πέτυχε συνάντηση με το διοικητή Π. Αλεξόπουλο. Οι εκπρόσωποι του σωματείου υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στο νόμο 2889/2001 και ειδικότερα στο μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στη διοικητική δομή του ΕΣΥ που γίνεται ακόμα πιο φανερό στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας. Επισήμαναν ότι όσο καλές προθέσεις και να έχει ο όποιος διοικητής, θα υπάρχει σίγουρα αυταρχισμός που απορρέει από τη νομοθεσία και υπογράμμισαν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις αυθαιρεσίας η αντίθεση των εργαζομένων είναι δεδομένη. Τονίστηκαν τέλος οι ελλείψεις σε προσωπικό.

ΙΚΑ
Συνεχίζεται η απεργία των γιατρών

Με ποσοστά συμμετοχής από 80-90% συνεχίστηκε και χτες η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, που διεκδικούν την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και ικανοποίηση των κλαδικών αιτημάτων τους.

Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ με χτεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η απάντηση της κυβέρνησης δεν ήταν ικανοποιητική στην προχτεσινή της συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και γι' αυτό οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 3.12.2001. «Στη συνέχεια, αν δεν προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, θα οδηγηθούμε αναγκαστικά σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων», υπογραμμίζει η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Συνέπεια με... περικοπές

Με τη συμμετοχή μόνο δύο δισ. δραχμών απ' τον τακτικό προϋπολογισμό εγκρίθηκε από τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο το πρόγραμμα αναβάθμισης κτιριακών υποδομών και ενίσχυσης ιατρικού εξοπλισμού νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, συνολικού προϋπολογισμού 373 δισ. δραχμών.

Από εθνικούς πόρους προέρχονται 139 δισ. δραχμές, από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας 63 δισ., από τα Περιφερειακά Προγράμματα 129 δισ., από τον τακτικό προϋπολογισμό 2 δισ. και 40 δισ. από την κοινωνία της πληροφορίας.

Με την έγκριση αυτή το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αντιπαρέλθει τα αρνητικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Μάλιστα, ο Αλ. Παπαδόπουλος παρουσίασε το πρόγραμμα αυτό ως συνέπεια στις προγραμματικές εξαγγελίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ