ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες
  • Ανοχύρωτο άφησε η κυβέρνηση το νησί, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000
  • Να διεκδικήσει την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, καλεί το λαό η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Σαν να τις περίμεναν από καιρό οι κάτοικοι της Σάμου τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν το βράδυ της Τετάρτης το νησί τους, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια, δρόμους, αγροτικές καλλιέργειες. Επειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000, που άφησαν πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους και αγροτικών εκτάσεων, ήταν η σειρά των πλημμυρών, οι οποίες μπορεί να μην έπληξαν σε τέτοιο βαθμό τον περασμένο χειμώνα το νησί, αφού δεν υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις, όμως φέτος τα πράγματα ήταν αλλιώς.

Ρέματα και χείμαρροι ξεχείλισαν και παρέσυραν αυτοκίνητα, θερμοκήπια, ζώα, δημιουργώντας εικόνα καταστροφής στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Στο Καρλόβασι, στο Μαραθόκαμπο, στο Ηραίο, στον Πύργο, στο Κοκκάρι, στο Βαθύ και αλλού, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες, ωσότου επέμβει η Πυροσβεστική ή τα εθελοντικά κλιμάκια. Εκτεταμένες κατολισθήσεις έγιναν σε όλο το οδικό δίκτυο, κρατώντας κλειστή την κεντρική αρτηρία του νησιού για πολλές ώρες, ενώ το αγροτικό δίκτυο στις περισσότερες περιοχές έχει καταστραφεί. Η Σάμος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά χτες, γιατί δε διασφαλιζόταν η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών.

Κοινό χαρακτηριστικό των πλημμυρών σε κατοικημένες περιοχές είναι τα ρέματα και οι χείμαρροι που τις διασχίζουν και των οποίων οι κοίτες στις περισσότερες των περιπτώσεων είχαν περιοριστεί από επιχωματώσεις και εγκιβωτισμούς. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αιγαίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, ξεκίνησε μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί.

Σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, κινητοποιήθηκαν Δήμοι, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομική Διεύθυνση, διατέθηκαν χωματουργικά μηχανήματα της ΝΑ, των δήμων και ιδιωτών, ενώ ζητήθηκε και η βοήθεια του στρατού. Χτες το πρωί έφτασε στο νησί, με C-130, κλιμάκιο 31 ατόμων της ΕΜΑΚ και 45 σπουδαστές της Σχολής Ανθυποπυραγών, ενώ χτες το βράδυ αναμενόταν να καταπλεύσει το αρματαγωγό «Ικαρία», το οποίο μεταφέρει 15 πυροσβεστικά οχήματα και 45 πυροσβέστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού μετεωρολογικού δικτύου, το ύψος της βροχής στο σταθμό Πανδρόσου έφτασε τα 440 χιλιοστά και στο σταθμό Βουρλιωτών τα 429 χιλιοστά, στο διάστημα από τις 12 προχτές το βράδυ, μέχρι τις 7 χτες το πρωί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βροχόπτωση που έχει καταγραφεί στο νησί.

Με δήλωσή του στο «Ρ», ο Μάριος Τσαντίρης, γραμματέας της ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι «μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν έγινε κανένα ουσιαστικό έργο, που θα λάμβανε υπόψη τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" κατά την προσφιλή κυβερνητική έκφραση, ενώ και αυτή τη φορά είδαμε τις αδυναμίες του τοπικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει μια έκτακτη κατάσταση». Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι συνολικό και αγγίζει ολόκληρο το νομό, και την Ικαρία και τους Φούρνους, όπως, βέβαια, αγγίζει και όλες τις ακριτικές περιοχές της χώρας. Ο λαός του νησιού θα πρέπει να διεκδικήσει άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη και να μην επιτρέψει στους κυβερνητικούς εκπροσώπους να μοιράσουν τζάμπα υποσχέσεις, όπως έκαναν με την περίπτωση των πυρκαγιών και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών».

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΚΙ τονίζει ότι οι καταστροφές απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι το κράτος είναι ανέτοιμο ν' αντιμετωπίσει οτιδήποτε ξεφεύγει από την καθημερινότητα.

ΕΚΑ
Πρωτοβουλία για τους ελεύθερους χώρους

Πρωτοβουλία για τη σωτηρία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας, προτίθεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε συνεργασία με κινήσεις πολιτών από διάφορες περιοχές όπου υπάρχουν ελεύθεροι χώροι τη χρήση των οποίων διεκδικούν και τις οποίες θα καλέσει σε κοινή σύσκεψη.

Οπως επισημαίνει σε χτεσινή του ανακοίνωση το ΕΚΑ, «η έλλειψη ελεύθερων χώρων στην Αθήνα αποτελεί ένα πρόβλημα που με το χρόνο επιδεινώνεται, αφού όλο και περισσότερες χρήσεις έρχονται να δεσμεύσουν και όσους χώρους έχουν απομείνει. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η παραλιακή ζώνη, οι παρυφές ορεινών όγκων, περιοχές που αναπλάθονται κ.ά., που μπορούν να παραδοθούν στην ανεξέλεγκτη οικιστική επέκταση. Η πόλη γίνεται όλο και πιο αποπνικτική, καθώς δεν προσφέρει διέξοδο στους κατοίκους της για αναψυχή, πρόσβαση σε χώρους πρασίνου εντός του οικιστικού ιστού, ενώ ο πολεοδομικός ιστός αποτελεί παγίδα συσσώρευσης ρύπανσης και διαμόρφωσης ενός ιδιόμορφου μικροκλίματος, που οδηγεί σε οικιστική και περιβαλλοντική ασφυξία».

Το ΕΚΑ - αναφέρει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση - έχει κατά καιρούς αναδείξει το πρόβλημα και έχει ζητήσει λύσεις από τους αρμόδιους φορείς. Ειδικότερα έχει επισημάνει το πρόβλημα της έλλειψης ελεύθερων χώρων, με αφορμή το σεισμό της Πάρνηθας, συνδέοντάς το με τις ανάγκες της πόλης σε περίπτωση κρίσεων, όπου ενδεχομένως να χρειαστούν χώροι συγκέντρωσης ή παραμονής του πληθυσμού, όπως στην περίπτωση ενός σεισμού.

Συγκέντρωση για το κτήμα Θων

Να γίνει χώρος πράσινου, ανοιχτός για το λαό και τους πολίτες της Αθήνας, ό,τι έχει απομείνει από το κτήμα Θων, απαίτησαν οι κάτοικοι της περιοχής με τη χτεσινή τους συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων.

Η συγκέντρωση, που έγινε στο κτήμα Θων έγινε λίγες μέρες πριν τη λήξη αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για το συγκεκριμένο χώρο (3 Δεκέμβρη). Την περασμένη βδομάδα, το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΚΣΧΟΠ) γνωμοδότησε την ηγεσία του υπουργείου να δεχτεί, στην ουσία της, την πρόταση του μεγαλοεπιχειρηματία Μπ. Βωβού, ο οποίος διεκδικεί το χώρο. Οι κάτοικοι απαιτούν να δοθεί και άλλη 7μηνη παράταση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, αλλά και να αποσυρθεί η εισήγησης του ΚΣΧΟΠ.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ με κύριο σύνθημα «όχι άλλα κέρδη για το Βωβό, το Θων να γίνει πράσινο για το λαό». Εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής συναντήθηκαν με την υφυπουργό Ροδούλα Ζήση, στην οποία εξέθεσαν τα αιτήματά τους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) τη Σάμο, η οποία ανακοίνωσε χτες ότι μόλις τελειώσουν τα καιρικά φαινόμενα, ειδικά συνεργεία θα προχωρήσουν στην καταγραφή των ζημιών. Από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, είπε χτες πως «η διαδικασία των αποζημιώσεων και της αποκατάστασης θα κινηθεί άμεσα».

Ομως, η εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις δείχνει ότι μόνο άμεση δεν είναι η συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτη. Δίνεται το πενιχρό βοήθημα των 200.000 δραχμών και πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις που οι δικαιούχοι λαμβάνουν την αποζημίωση των 2 εκατομμυρίων για την αποκατάσταση του νοικοκυριού τους.

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση της Ναυτικής Βάσης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης της ΔΕΗ στο χώρο της πρώην Ναυτικής Βάσης Βριλησσίων, διοργανώνει μεθαύριο Κυριακή, 2 του Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, η Πρωτοβουλία Κατοίκων.

Πρόκειται για μια έκταση 50 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η οποία, με βάση το εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο, χαρακτηρίζεται ως χώρος πρασίνου και αθλοπαιδιών. Και αυτή τη χρήση του χώρου διεκδικούν οι κάτοικοι.

Ομως - όπως υπογραμμίζει η Πρωτοβουλία Κατοίκων σε ανακοίνωσή της - στο νόμο για την «Ολυμπιακή Φιλοξενία», η πολιτεία, με την ανοχή και στήριξη της σημερινής δημοτικής πλειοψηφίας, προωθεί εντός της έκτασης την κατασκευή: Υποσταθμού υψηλής τάσης της ΔΕΗ και κτιρίων συνολικής περίπου επιφάνειας 4.000 τ.μ. Γκαράζ για τα απορριμματοφόρα του δήμου.

Οι κατασκευές αυτές θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και υποβαθμίζουν το περιβάλλον, με την τσιμεντοποίηση ουσιαστικά ενός ακόμα ελεύθερου χώρου, σημειώνει η Πρωτοβουλία Κατοίκων. Και συμπληρώνει: «Με τη σχεδιαζόμενη κατάτμηση αλλάζει η χρήση γης της έκτασης σε βάρος του πρασίνου, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Στη θέση του πρασίνου χωροθετούνται βιομηχανικές και επαγγελματικές εγκαταστάσεις».

Τέλος, η Πρωτοβουλία Κατοίκων πρόκειται να προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής αγώνα για το συντονισμό της δράσης τους ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ