ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στο σκαμνί ο δήμαρχος γιατί πασχίζει για τους δημότες

Στα δικαστήρια οδηγείται, τη Δευτέρα 3 του Δεκέμβρη, ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Μοσχονάς, κατηγορούμενος για τη δωρεάν μεταφορά των δημοτών με τα ιδιόκτητα λεωφορεία του δήμου στις εκδρομές που διοργανώνει. Η δίωξη σε βάρος του δημάρχου κινήθηκε μετά από καταγγελία των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, που θεώρησαν ότι αμφισβητείται το «μονοπώλιό τους», δηλαδή ότι χάνουν από την πελατεία τους.

Ο Δήμος Αγίου Παύλου καλεί τους δημότες σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί της Δευτέρας, έξω από τα δικαστήρια. Καταγγέλλει πως πρόκειται για καθαρά πολιτική δίωξη, η οποία στόχο έχει να εκφοβίσει και να καταπνίξει τη λογική που πρεσβεύει ο Δήμος Αγίου Παύλου για την παροχή υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, σημειώνει πως η συγκεκριμένη δίωξη στόχο έχει συνολικά όσους δε συμβιβάζονται με μια ΤΑ-φορομπηχτικό μηχανισμό, της οποίας όλες οι λειτουργίες και παροχές θα υπακούουν στη λογική της ανταποδοτικότητας.

«Ο δήμος μας είναι μπροστάρης στον αγώνα για μια ΤΑ με λαϊκά χαρακτηριστικά, υποταγμένη στις λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα. Ακριβώς τη λαϊκή ανάγκη της ψυχαγωγίας θέλησε να ικανοποιήσει και γι' αυτό σήμερα υπόκειται σε πολιτική δίωξη στο πρόσωπο του Μιχάλη Μοσχονά.

Φαίνεται ότι οι δήμαρχοι αγωνιστές χαλάνε τη σούπα που έχει καλομαγειρέψει η κυβέρνηση και η ΕΕ και θέλει τους δημάρχους φτηνούς διαχειριστές και υποταγμένους στα μεγάλα συμφέροντα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Αγίου Παύλου και καλεί τους δημότες σε επαγρύπνηση και συσπείρωση για να «ακυρωθεί στην πράξη η αυταρχική μεθόδευση κυβέρνησης και τουριστικού ολιγοπωλίου».

Σαρώνει το Εϊτζ στην Ανατολική Ευρώπη!

Ακρως ανησυχητικά για όλον τον κόσμο, τα στοιχεία της «Γιούνισεφ», με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα κατά του Εϊτζ

Ταχύτατα αυξάνουν τα κρούσματα Εϊτζ σε όλον τον κόσμο, προειδοποιεί η «Γιούνισεφ», με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα κατά του Εϊτζ. Μάλιστα, τα διαθέσιμα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη ασθένεια εξαπλώνεται στην Ανατολική Ευρώπη με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς από οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη. Αρκετά πρόσφατες εκτιμήσεις στη Ρωσία - έγιναν στις αρχές Νοέμβρη - ανεβάζουν τα κρούσματα σε 75.000, δηλαδή 15 φορές περισσότερα σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για το Εϊτζ αναφέρει πως 250.000 νέες περιπτώσεις της ασθένειας καταμετρήθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη μόνο το 2001!

Οι ειδικοί στη Ρωσία αναφέρουν, δε, πολύ πιο τραγικούς αριθμούς και μιλούν για ένα εκατομμύριο φορείς του Εϊτζ στη χώρα. «Δύο έως τρεις χιλιάδες άνθρωποι μολύνονται στη Ρωσία κάθε βδομάδα», ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής του ρωσικού Κέντρου Ελέγχου Εϊτζ, Βαντίμ Ποκρόφσκι. Συνολικά, 15 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 10% του πληθυσμού της Ρωσίας, έχουν ελεγχθεί για το αν είναι φορείς ή όχι, μέσα στο 2001 σε όλη τη χώρα.

Ομως, και στην Αφρική οι αριθμοί της «Γιούνισεφ» αποδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Μόνο τη χρονιά που διανύουμε, εντοπίστηκαν στη «μαύρη ήπειρο» 3,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα και σημειώθηκαν 2,3 εκατομμύρια θάνατοι. Σε χώρες, όπως η Μπουτσουάνα, η Σουαζιλάνδη και σε μερικές χώρες της Νότιας Αφρικής, πάνω από το 30% των εγκύων γυναικών έχουν μολυνθεί από τον ιό, ενώ στη Δυτική Αφρική πολλές χώρες με χαμηλά - έως πρόσφατα - ποσοστά της ασθένειας, όπως η Νιγηρία, έχουν ξεπεράσει πλέον το δείκτη του 5% στα κρούσματα. Το πιο τραγικό: Το προσδόκιμο ζωής που υπολογίζεται ότι θα ανερχόταν στα 62 χρόνια - αν δεν υπήρχε το Εϊτζ - αγγίζει τώρα στη νότια της Σαχάρας Αφρική τα 47 χρόνια ζωής.

Στην Ασία, οι αριθμοί εξακολουθούν επίσης να αυξάνονται ανησυχητικά και για πρώτη φορά ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο. Μάλιστα, σε μερικές χώρες της Μέσης Ανατολής, ουσιαστικά ανεπηρέαστες απ' τον ιό μέχρι πρότινος, η επιδημία έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ανάμεσα σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα συνολικά στοιχεία, πάντως, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας κι αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της «Γιούνισεφ», τα μισά απ' τα νέα κρούσματα του Εϊτζ σε όλο τον κόσμο είναι μεταξύ 15 και 24 ετών, περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών υπολογίζονται ότι ζουν με Εϊτζ, ενώ απ' την αρχή της επιδημίας έχουν πεθάνει 4,3 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών. Επίσης, περισσότερα από 13.000.000 παιδιά 14 ετών ή μικρότερα έμειναν ορφανά, εξαιτίας της συγκεκριμένης ασθένειας...

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
Αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων

Τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα που ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό, αλλά και τους εργαζόμενους στα μπλε λεωφορεία, επαναφέρει στο προσκήνιο το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, προϊδεάζοντας με αντιδράσεις, αν οι αρμόδιοι δε μεριμνήσουν για την επίλυσή τους.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, τα προβλήματα αρχίζουν ήδη από τον προγραμματισμό του συγκοινωνιακού έργου, που εκπονεί ο ΟΑΣΑ και εκτελεί η ΕΘΕΛ. Ο προγραμματισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται επιτυχώς στις ανάγκες του επιβατικού κοινού, ενώ προκαλεί δυσλειτουργίες στην εκτέλεση των δρομολογίων. Ορισμένα από τα υπάρχοντα προβλήματα, όπως τα περιγράφουν οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου, είναι τα εξής: Τα παρανόμως σταθμευμένα ΙΧ σε κεντρικές οδούς και διασταυρώσεις, τα οποία παρεμποδίζουν τη διέλευση των λεωφορείων και σε πολλές περιπτώσεις γίνονται η αιτία να δεχτούν επιθέσεις οι οδηγοί των λεωφορείων από κατόχους ΙΧ ή ακόμα και από αγανακτισμένους επιβάτες. Το κυκλοφοριακό χάος, οι πλασματικοί χρόνοι διαδρομής και ο ανύπαρκτος σχεδιασμός για την εργασία των οδηγών, οι οποίοι γίνονται «μπαλάκι» και υποχρεώνονται να αναλάβουν εργασία από το ένα άκρο της πρωτεύουσας στο άλλο. Σημαντικότατο, επίσης, πρόβλημα είναι οι ελλιπείς χώροι υγιεινής (τουαλέτες-νερό) σε τέρματα και σταθμούς.

Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου υπογραμμίζουν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς για τους εργαζόμενους, καθώς και έγκαιρη και ασφαλής μετακίνηση του επιβατικού κοινού.

Η πρόγνωση δε μας γλιτώνει από τους σεισμούς

Στην Ελλάδα ξοδεύτηκαν υπερβολικά ποσά τα τελευταία χρόνια σε αμφιλεγόμενα προγράμματα βραχείας πρόβλεψης των σεισμών, αντί τα ποσά αυτά να ξοδευτούν για την περαιτέρω διάγνωση του σεισμικού κινδύνου και τη βελτίωση των μελετών, των κατασκευών και των υλικών που χρησιμοποιούνται.

Αυτό επισημάνθηκε χτες κατά τη διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αντισεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας, το οποίο διεξάγεται με πρωτοβουλία του ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, ο διεθνούς φήμης καθηγητής Σεισμικής Τεχνολογίας Ν. Αμβράζης, τόνισε: «Κάποια μέρα - και ίσως να μην είναι μακριά αυτή η μέρα - θα πετύχουμε να προβλέπουμε τους σεισμούς. Το θέμα όμως είναι, τι θα την κάνουμε την πρόβλεψη. Υπάρχουν σοβαρά έως αξεπέραστα προβλήματα, νομικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε κάθε περίπτωση που θα προκύπτει θέμα επερχόμενου σεισμού. Αντίθετα, η ενίσχυση της συστηματικής έρευνας για την καλύτερη και ακριβέστερη διάγνωση του σεισμικού κινδύνου σε κάθε σημείο της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση των κατασκευών, όπως και του είδους και της ποιότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται. Η πράξη έχει αποδείξει ότι η βελτίωση των κατασκευών αποτελεί την καλύτερη αντισεισμική θωράκιση».

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν παρασύρει πολλούς ερευνητές και τους έχουν εγκλωβίσει στα γραφεία, με συνέπεια να κινδυνεύουμε σε λίγο καιρό να μην έχουμε να τοποθετήσουμε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές νέα στοιχεία, καρπούς της έρευνας των φυσικών φαινομένων στο ύπαιθρο...

Ο Διευθυντής του ΙΤΣΑΚ, Β. Λεκίδης, αναφέρθηκε στην πειραματική διερεύνηση της σεισμικής συμπεριφοράς διαφόρων φραγμάτων, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση τα έργα αυτά δεν παρουσίασαν προβλήματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει η γνώση και εμπειρία για αποτελεσματική αντισεισμική θωράκιση. Ο ίδιος ζήτησε ωστόσο την αύξηση του δικτύου επιταχυνσιογράφων της χώρας για την καλύτερη ενημέρωση των επιστημόνων που ασχολούνται με τους σεισμούς.

Αγνοούνται δύο ψαράδες

Δύο ψαράδες από το Βόλο αγνοούνται από χτες βράδυ, όταν, λόγω κακοκαιρίας, βυθίστηκε η βάρκα, στην οποία επέβαιναν, μαζί με τρεις Αιγύπτιους αλλιεργάτες.

Αγνοούμενοι είναι οι Αποστόλης Μαμουρέλης, 67 ετών και ο γιος του Ευστράτιος, 40 χρόνων. Οι τρεις Αιγύπτιοι περισυνελέγησαν σώοι από παραπλέοντα πλοία. Η βάρκα «Αγιος Νικόλαος» βυθίστηκε χτες στις 4 μ.μ., δυόμισι μίλια από τη στεριά και σε βάθος 60 μέτρα, ανοιχτά της Παλιουριάς στον Αγιόκαμπο της Λάρισας. Στην περιοχή εκείνη την ώρα έπνεαν άνεμοι έντασης επτά μποφόρ.

.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ